• "És recomanable prendre's el seu temps per comprovar les dades que estan inclosos a la 'predeclaració'", diuen els experts
resultado-de-la-declaracion-de-la-renta

Aquest dimecres l'Agència Tributària va engegar la campanya de la Renda 2016, i la 'bogeria' dels contribuents no va trigar a fer la seva aparició. Van ser molts els que van entrar a consultar el seu esborrany i pot ser que molts, temptats perquè la declaració els sortia a retornar, s'apressessin a confirmar-ho per 'arreglar comptes' al més aviat possible amb Hisenda. No obstant això, no és el que recomanen els experts per múltiples raons.

Si els contribuents envien la declaració amb dades incorrectes, encara que siguin els que té Hisenda, això no els eximirà d'una revisió posterior

És recomanable prendre's el seu temps per comprovar les dades que estan inclosos a la 'predeclaració' (així es diu ara l'esborrany en 'Renda Web', que s'ha generalitzat per a tots els contribuents després de la desaparició del Programa PARE), abans de confirmar ràpidament, encara que surti 'a retornar'”, declara a 'Bolsamanía' Mª Victoria Gutiérrez Duarte, professora del Departament d'Economia i Finances de la Facultat de Ciències Socials i de la Comunicació de la Universitat Europea.

La informació que té l'Agència Tributària dels contribuents no sempre és correcta. S'ha de tenir en compte que si enviem la declaració amb dades incorrectes, encara que siguin els que té Hisenda, això no ens eximirà d'una revisió posterior”, remarca l'experta, que recorda que malgrat que l'Agència Tributària creui les dades dels contribuents amb altres organismes de l'administració, “molts d'ells els obté de la informació que li comuniquen ells mateixos”, i pot no ser correcta.

Per això, insisteix, molts contribuents es troben amb dades no actualitzades, per exemple, sobre l'estat civil, els nous fills o defuncions. “És molt important revisar si aquestes dades són correctes perquè d'ells depèn bona part de les desgravacions fiscals que inclou l'impost”, afirma Gutiérrez Duarte.

Així mateix, cal recordar que “Hisenda no té informació i, per tant, no inclou determinats despeses deduïbles, com les cotitzacions a sindicats que es poden incloure als rendiments del treball; els rendiments derivats del lloguer d'immobles, que s'han de calcular; o alguns guanys patrimonials, com les procedents d'ajudes per l'adquisició de vehicles, que també s'han d'incloure a la declaració”, assenyala l'experta, que insta els contribuents a revisar les deduccions autonòmiques incloses a la 'predeclaració', perquè “poden reduir l'import de l'impost en la seva part autonòmica”.

Aquest any la gran novetat a l'hora de fer la declaració és que 'Renda Web' s'ha generalitzat després de la desaparició del Programa PARE. Com explica la professora de la Universitat Europea, el Programa PARE “era un programa d'ajuda per a la declaració de la renda” que els contribuents havien de descarregar-se per confeccionar directament la declaració, o bé es descarregaven directament les dades fiscals que Hisenda tenia al seu poder. “Aquest sistema suposava per a Hisenda molts costos, ja que feia necessària la confecció d'un programa nou cada any, a més de sincronitzar les dades fiscals amb el programa també cada any”, explica Gutiérrez Duarte.

ELS AVANTATGES DEL NOU RENDA WEB

Ara la tasca serà menys complicada gràcies al nou 'Renda Web', un servei online per la confecció de les declaracions de la renda que “permet que les actualitzacions puguin ser realitzades via Internet i, per tant, d'una forma més eficient”, diu l'experta, que cita diversos avantatges a l'hora d'usar aquest nou programa:

-S'eliminen els problemes tècnics que suposava la instal·lació del Programa PARE, entre ells la descàrrega de certes versions de 'Java'. A més, al llarg de la 'Campanya de Renda', Hisenda solia penjar a la seva pàgina versions actualitzades del propi programa que obligava a estar-ne pendent.

-'Renda Web' permet accedir sempre a les últimes dades fiscals dels quals disposa Hisenda, així com l'última versió del nou programa d'ajuda.

-Des de qualsevol dispositiu amb accés a Internet es pot accedir a l'aplicació (ordinador, mòbil, tableta). Per tant, es podrà iniciar una declaració en un i acabar-la en un altre, ja que la informació es guarda al servidor.

-El poden utilitzar tots els contribuents. Per la declaració del 2016 l'aplicació permet realitzar declaracions amb tot tipus de rendes. En l'exercici 2015 quedaven excloses les rendes derivades de les activitats econòmiques, per la qual cosa els empresaris i professionals solament podien presentar la seva declaració amb el Programa PARE.

-Permet comparar, a les unitats familiars, quin és l'opció amb més avantage de declaració, individual o conjunta.

-Evita haver de descarregar les dades fiscals, com ocorria amb el Programa PARE. Amb 'Renda Web' ja està realitzada la declaració i solament és necessari comprovar que les dades siguin correctes.

A més de l'eliminació del Programa PARE, una altra de les novetats de la campanya de la Renda d'aquest any és la de les devolucions realitzades pels bancs referents a les clàusules sòl

Finalment, Mª Victoria Gutiérrez Duarte destaca una altra de les novetats de la campanya de la Renda d'aquest any, la de les devolucions realitzades pels bancs referents a les clàusules sòl. “Aquestes quantitats suposen la devolució d'un pagament indegut, per la qual cosa no constitueixen renda, com tampoc els interessos indemnizatoris”, remarca la professora, que recorda que així apareix al Reial decret-llei 1/2017, de 20 de gener, de mesures urgents de protecció de consumidors en matèria de clàusules sòl, que regula aquestes mesures.

En això s'afirma que “no s'integrarà a la base imposable d'aquest Impost la devolució derivada d'acords celebrats amb entitats financeres, en efectiu o a través d'altres mesures de compensació, juntament amb els seus corresponents interessos indemnizatoris, de les quantitats prèviament satisfetes a aquelles en concepte d'interessos per l'aplicació de clàusules de limitació de tipus d'interès de préstecs”.

No obstant això, recorda l'experta, és important recordar que “en els casos en els quals aquestes quantitats haguessin gaudit d'alguna deducció, com per inversió en habitatge habitual o les establertes per les comunitats autònomes, o que hagin computat com a despesa deduïble, els contribuents hauran de regularitzar aquesta situació”. La citada regularització es durà a terme de diferents formes, tal com indica el Reial decret-llei i podrà suposar la presentació de declaracions complementàries dels exercicis fiscals no prescrits, és a dir, els últims quatre, conclou Gutiérrez Duarte.

Noticias relacionadas

contador