L'IBEX és incapaç d'aguantar la pujada després del BCE i la caiguda de Wall Street

Aquest dijous el Banc Central Europeu ha publicat les actes de la seva última reunió

Virginia Mora
Bolsamania | 22 ago, 2019 10:56 - Actualitzat: 19:30
bolsaseuropeascb1

Les borses europees s'han desinflat després que Wall Street es passés als números vermells. Unes dades macro pitjor del que s'esperava en ambdós costats de l'Atlàntic i les actes dels bancs centrals han acabat d'arrossegar els índexs del Vell Continent. I això, amb les mirades posades a Jackson Hole.

L'IBEX, que s'havia desmarcat amb importants pujades (l'1%), ha tancat amb un tímid avanç gràcies a la banca (+0,17%) i ha mantingut els 8.700 punts. Mentre la resta de selectius han acabat en vermell (CAC: -0,87%; FTSE 100: -1%; FTSE Mib: -0,1%; DAX: -0,5%).

IBEX 35
11.074,600
  • -0,33%-36,70
  • Max: 11.105,60
  • Min: 11.057,40
  • Volume: -
  • MM 200 : 9.728,76
17:37 28/03/24

Quan semblava que les aigües estaven una mica més calmades, la nova inversió (encara que breu) de la corba de tipus als EUA aquest dimecres, després de la publicació de les actes de la Reserva Federal (Fed), ha disparat de nou les alarmes. Mentre el BCE alerta que els signes de desacceleració econòmica són clars i que, fins i tot, el creixement serà encara més feble del que es pensava.

Mentrestant les dades del PMI d'Alemanya han estat pitjor del que s'esperava. Els inversors esperen més ansiosos que mai que els banquers centrals donin noves pistes en el simposi Jackson Hole que comença aquest dijous.

A l'IBEX, els valors han anat passant-se a poc a poc al vermell, tot i que la banca ha mantingut el seu rebot i això que HSBC li ha rebaixat el preu. Tot i que el millor valor del selectiu ha estat Mediaset (+3,55%). A la banda contrària, cal esmentar les caigudes de Cellnex (-2,4%).

Les dades del PMI de la Zona Euro han confirmat que la desacceleració econòmica continua. De fet, a Alemanya les dades porten, de nou, amenaces de contracció econòmica.

Mentrestant, els inversors han conegut les actes del Banc Central Europeu (BCE). La institució alerta que els signes de desacceleració econòmica són clars i que, fins i tot, el creixement serà encara més feble del que es pensava. I l'organisme creu que la millor manera per combatre-la pot ser un paquet de mesures. La propera reunió tindrà lloc el 12 de setembre.

Ara, la Fed i el BCE arriben a Jackson Hole, que se celebra cada any a Wyoming, més pressionats que mai. El mercat espera que anunciïn els terminis per a les baixades de tipus que ja es descompten i que també donin compte d'altres mesures per sostenir l'economia.

LA CORBA DE TIPUS, UNA ALTRA VEGADA...

La situació és delicada. La corba de tipus entre els bons nord-americans a 2 i 10 anys va tornar a invertir-se aquest dimecres, la segona vegada en dues setmanes. Primer es va aplanar, i després es va invertir breument després de la publicació de les actes de l'última reunió de la Fed, la del mes de juliol.

Els experts ja havien alertat que aquests documents, i les postures que hi reflecteixen els membres del Comitè del Mercat Obert (FOMC) -estaven desitjosos de reiterar que l'últim retallada de tipus va ser una venjança a meitat de cicle, cosa que va provocar la por que la Reserva Federal no actués amb la suficient agressivitat-, estarien totalment desfasats, tenint en compte el que ha passat durant els últims dies. I no obstant això, van afectar el mercat.

La inversió de la corba de tipus és una anomalia que suposa que el Tresor paga més pel deute a curt termini que per la de llarg termini, i que molts interpreten com a termòmetre per predir una possible recessió, que sol produir-se 22 mesos després. Amb aquest escenari, les pressions als bancs centrals no deixen d'augmentar. Sobretot a la Fed, de mà del president dels EUA, Donald Trump.

L'última bala que ha llançat el republicà a Jerome Powell ha estat la de comparar els interessos dels bons d'Alemanya amb els dels Estats Units per pressionar la Fed amb una baixada de tipus. Per això, els inversors buscaran a Jackson Hole qualsevol pista de nous estímuls, sobretot en la figura de Powell, que parlarà aquest divendres (la cita se celebra entre el 22 i el 24 d'agost).

I de tornada a Europa, el Brexit torna a estar en el punt de mira. Aquest dimecres la cancellera alemanya Angela Merkel es va reunir amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, que li va demanar renegociar l'acord del Brexit per eliminar la salvaguarda de la frontera irlandesa. La líder alemanya el va instar a presentar a Brussel·les una nova proposta en el termini de 30 dies, tot i que a la UE no semblen disposats a negociar els termes de l'acord. Johnson, per la seva banda, insisteix que el Regne Unit abandonarà el club europeu sigui com sigui el pròxim 31 d'octubre. Aquest dijous el 'primer' viatja a França per veure's amb el president Emmanuel Macron que no s'ha mostrat igual de indulgent que Merkel. De fet, el dirigent gal ha deixat clar que la salvaguarda per a Irlanda és indispensable per al mercat únic.

A més, la política italiana segueix estant en el punt de mira després que el principal partit de l'oposició italiana, el Partit Demòcrata (PD), hagi confirmat que està disposat a mantenir converses amb el Moviment 5 Estrelles (M5S) per a la formació d'un govern alternatiu després del col·lapse de l'anterior coalició populista del M5S - La Lliga Nord. Avui el president Sergio Mattarella continua amb la ronda de contactes.

Aquest dijous les borses asiàtiques han tancat mixtes pels dubtes sobre la Fed i després que l'activitat manufacturera japonesa es contragués per quart mes consecutiu. L'índex Hang Seng de Hong Kong ha liderat les pèrdues, en acabar la sessió amb un descens del 0,98%.

contador