illustration d archives qui montre le logo d asml

El fabricant de xips ASML ha presentat aquest dimecres els resultats del primer trimestre, que ha tancat amb una caiguda del benefici net d'una mica més del 37%. En concret, la companyia ha guanyat 1.224 milions d'euros del gener al març, enfront dels 1.956 milions del mateix període de l'any anterior, tot i que ha superat els 1.070 milions que esperava el consens. Tot i això, ha decebut amb les seves vendes i cau un 5% a la borsa aquest dimecres.

  • 842,000€
  • -0,67%

I és que els ingressos durant aquests tres mesos no només s'han reduït un 21%, en passar de 6.746 milions d'euros el 2023, als 5.290 milions del primer trimestre del 2024, sinó que també s'han quedat molt per sota del que esperava el consens d'analistes, com a mínim una xifra de negoci de 5.390 milions.

El marge brut del període s'ha situat al 51%, ha explicat la companyia, que malgrat tot manté sense canvis les seves perspectives per a aquest any, de manera que encara espera unes vendes totals l'any "similars a les del 2023".

Per al segon trimestre, ASML pronostica uns ingressos entre 5.700 i 6.200 milions d'euros i un marge brut entre el 50% i el 51%.

El CEO, Peter Wennink, ha comentat aquestes xifres: "Les nostres vendes netes totals al primer trimestre van pujar fins als 5.300 milions d'euros, al punt mitjà de les nostres previsions, amb un marge brut del 51%, que està per sobre de les previsions, impulsat principalment per la combinació de productes i els productes extraordinaris".

"Esperem unes vendes netes totals al segon trimestre d'entre 5.700 i 6.200 milions d'euros, amb un marge brut d'entre el 50% i el 51%", ha remarcat. Així mateix, el directiu ha afirmat que "ASML espera uns costos d'R+D d'uns 1.070 milions d'euros i unes despeses de venda, generals i administratives d'uns 295 milions d'euros".

Segons ha dit, "les nostres perspectives per a l'any complet del 2024 es mantenen sense canvis, i s'espera que la segona meitat de l'any sigui més forta que la primera, en línia amb la recuperació contínua de la indústria de la recessió". En les seves paraules, veuen el 2024 “com un any de transició amb inversions contínues tant en capacitat com en tecnologia per estar preparats per al canvi de cicle”.

DIVIDENT I RECOMPRA D'ACCIONS

D'altra banda, ASML ha anunciat la intenció d'actualitzar el programa de recompra d'accions i també proposta de dividend. En concret, vol "declarar un dividend total per a l'any 2023 de 6,10 euros per acció ordinària, xifra que suposa un augment del 5,2% en comparació amb el 2022".

"Reconeixent els tres dividends a compte d'1,45 euros per acció ordinària pagats el 2023 i el 2024, això condueix a una proposta de dividend final a la Junta d'1,75 euros per acció".

A més, el fabricant de xips ha recordat que el primer trimestre ha recomprat "al voltant de 400 milions d'euros en accions en el marc de l'actual programa de recompra d'accions 2022-2025".

Els experts no han trigat a valorar els comptes de la companyia. Per a Banc Sabadell, hi ha un element negatiu cridaner, i és que la cartera de comandes del primer trimestre "està un 22% per sota del que s'esperava (3.611 milions d'euros enfront dels 4.630 milions que augurava el consens).

"L'exigència és alta i pensem que les menors comandes poden propiciar una acollida negativa per al valor després de pujar un 25% enfront de l'Euro STOXX 50 des del començament del 2024", diuen els analistes del banc, que no s'equivocaven en la seva predicció.

A AJ Bell, per part seva, destaquen la caiguda de les accions "després de registrar unes vendes per sota de les previsions" i després de registrar "noves reserves al primer trimestre inferiors a les previstes". "Els equips d'ASML son molt cars i és habitual veure oscil·lacions a les vendes trimestrals, ja que es tracta d'una compra molt meditada i no d'un producte de baix preu i gran volum que s'encarrega constantment", recorden.

Tot i això, "encara que els últims resultats han espantat el mercat, ASML insisteix que les seves perspectives per a tot l'any no han canviat i es manté en la creença que la indústria del xip millorarà a mesura que avanci 2024", expliquen. Segons la seva opinió, "hi ha certa tranquil·litat en aquesta declaració, però cal esperar que els inversors es mostrin més nerviosos amb el valor fins que presenti el pròxim informe, per temor que es repeteixin els contratemps".

Noticias relacionadas

contador