siemens energy anticipe une perte nette annuelle plus importante que prevu

Siemens Energy ha presentat aquest dimecres els resultats del segon trimestre del seu any fiscal 2023/2024, període durant el qual ha obtingut un benefici net de 108 milions d'euros, enfront de les pèrdues de 189 milions del mateix període de l'exercici precedent. A més, ha aprofitat per donar un cop d'efecte, anunciant una reestructuració en Siemens Gamesa per aconseguir un "creixement rendible del negoci eòlic". El més significatiu serà el canvi de CEO, i és que Jochen Eickholt cedirà el lloc a Vinod Philip a partir de l'1 d'agost i cessarà en les seves funcions el 30 de setembre. Després, els seus títols es disparen més d'un 13% a la borsa alemanya.

El benefici per acció (BPA) durant el trimestre s'ha situat en 0,08 euros, enfront de les pèrdues de 0,25 euros per títol de fa un any, ha explicat la companyia, que ha remarcat que el benefici abans de partides especials ha augmentat "dràsticament" fins als 170 milions, enfront dels 41 milions d'euros que va aconseguir durant el mateix període de l'any anterior.

Siemens Energy, destaca la nota, s'ha beneficiat en part dels efectes canviaris positius. Les partides extraordinàries van pujar fins als 331 milions d'euros (23 milions d'euros al segon trimestre de l'exercici previ), "impulsats pels guanys abans d'impostos de la venda de negocis relacionats amb el progrés continu a les alienacions i la transformació accelerada de la cartera".

A més, durant aquest període s'ha produït una disminució de les comandes, tal com "s'esperava", a causa principalment d'un menor volum de comandes grans. En concret, la cartera de comandes ha caigut un 21,8% fins als 9.470 milions d'euros (12.256 milions fa un any).

"El creixement de Grid Technologies i la transformació de la indústria no van poder compensar les menors comandes a la resta de segments, principalment a Siemens Gamesa", ha destacat la companyia, que no obstant ha ingressat 8.278 milions d'euros al segon trimestre fiscal, un 3,7% més que fa un any (8.028 milions).

Per la seva banda, el flux de caixa lliure abans d'impostos ha estat positiu i ha arribat als 483 milions d'euros, enfront dels 294 milions d'euros negatius del mateix període de l'any anterior. "La millora respecte al trimestre de l'any anterior es va deure principalment a una forta conversió d'efectiu a totes les àrees de negoci i a canvis al calendari de Siemens Gamesa", destaca Siemens Energy.

"El nostre sòlid desenvolupament al segon trimestre subratlla la forta demanda contínua de la nostra tecnologia per impulsar la transició energètica i el nostre èxit en l'estabilització del negoci eòlic. Hem elevat les nostres perspectives per reflectir aquest desenvolupament positiu. La recuperació del nostre negoci eòlic continua sent el nostre objectiu. Per això, estem prenent mesures per reduir la complexitat i crear un negoci més centrat", ha dit Christian Bruch, president i director executiu de Siemens Energy AG.

Precisament, sobre les projeccions de la companyia, s'han elevat per a l'exercici fiscal 2024 "a causa del sòlid exercici comercial al primer semestre", de manera que ara s'espera un creixement d'ingressos comparable entre el 10% i el 12% (anteriorment entre el 3% i el 7%) i un marge de benefici abans de partides especials entre un 1% negatiu i un 1% positiu (anteriorment entre un 2% negatiu i un 1% positiu).

Així mateix, Siemens Energy preveu ara que el flux de caixa lliure abans d'impostos arribi als 1.000 milions d'euros positius (anteriorment uns 1.000 milions d'euros negatius). "Les perspectives per al benefici net de Siemens Energy es mantenen sense canvis fins als 1.000 milions d'euros", confirma la companyia.

CANVIS A GAMESA

Pel que fa al negoci eòlic, la companyia explica que al segon trimestre fiscal ha registrat un resultat abans de partides especials que ha derivat en pèrdues de 448 milions d'euros, un 19,7% més que els 374 milions negatius del mateix període de l'exercici precedent.

"L'augment de la pèrdua es va deure principalment al volum. Els guanys van continuar veient-se afectats pels marges dels projectes, llastats pels majors costos previstos a causa dels problemes de qualitat coneguts, així com per l'augment dels costos dels productes i els problemes de posada en marxa a l'àrea offshore l'any fiscal anterior”, diu Siemens Energy.

Les ordres s'han reduït un 75,7%, en quedar-se en 881 milions d'euros, enfront dels 3.643 milions de fa un any. "Les comandes van disminuir dràsticament respecte al sòlid trimestre de l'any anterior, com s'esperava. Les comandes terrestres van continuar veient-se afectades per una interrupció temporal de les activitats de venda de les turbines 4.X i 5.X. A més, els negocis offshore i de serveis no van rebre cap comanda important comparable a la del mateix trimestre de l'any anterior, que va incloure una comanda de 1.700 milions d'euros al Regne Unit", assenyala Siemens Energy.

I els ingressos han caigut un 4,6%, fins als 2.314 milions d'euros (2.438 milions fa un any). Com apunta la companyia, "van disminuir moderadament", ja que "el descens dels ingressos en les activitats terrestres i de serveis es va compensar amb escreix amb el creixement a l'àrea marítima".

Siemens Energy vol donar un revulsiu a Gamesa, i per això ha anunciat un pla de reestructuració que inclou un canvi de CEO. Jochen Eickholt (62) ha comunicat al Consell d'Administració de Siemens Gamesa que deixarà el seu càrrec de CEO el 31 de juliol i abandonarà la companyia el 30 de setembre de 2024. El succeirà al lloc Vinod Philip (50) l'1 d'agost de 2024.

"Sota el seu lideratge s'integrarà la divisió d'energia eòlica a l'estructura de gestió de Siemens Energy i ell assumirà la responsabilitat operativa", ha destacat Siemens Energy en una nota, en què explica que Eickholt "supervisarà que el traspàs es faci d'un manera ordenada i fluida durant aquest període de transició".

El canvi s'ha produït d'acord mutu entre les parts, i més endavant s'anunciarà el successor de Vinod Philip com a Director de Funcions Globals (entre les quals s'inclouen IT, Compres, Innovació, Logística i Gestió de Projectes).

"M'agradaria agrair a Jochen Eickholt, tant a nivell personal com en nom de Siemens Energy, el seu compromís durant un període especialment complicat. Al seu anterior càrrec a Siemens Energy, Jochen va contribuir de forma decisiva al desenvolupament, amb èxit, dels negocis de Gas i Transformació de la Indústria. En una situació molt difícil per a Siemens Gamesa, Jochen ha plantat els pilars centrals per a la reorganització que urgentment necessitava la companyia i la seva integració a Siemens Energy”, ha remarcat Bruch.

Alhora, el CEO de Siemens Energy ha dit que "és just recordar que les causes dels problemes de qualitat no es van produir durant el seu mandat com a CEO". Ara, ha destacat, "amb l'aplicació del pla de reestructuració, ha arribat també el moment d'un canvi generacional a Siemens Gamesa" que suposarà l'ascens de Vinod Philip, que Bruch defineix com "un directiu excel·lent i molt ben valorat" que "combina el millor dels dos mons: al capdavant del negoci de Serveis de Generació d'Energia va adquirir experiència operativa i com a Director de Tecnologia i responsable del Comitè Executiu per a la Divisió de Funcions Globals ha gestionat amb gran encert funcions centrals crítiques per a l'èxit de la companyia".

AJUSTOS DE PLANTILLA

Precisament, Siemens Energy explica que Gamesa "posarà en marxa importants mesures de reestructuració i de desenvolupament estratègic a llarg termini amb l'objectiu d'assolir un marge operatiu de dos dígits". L'objectiu d'aquestes mesures, apunta, és "assolir el punt d'equilibri (break-even) el 2026 i tornar a partir de llavors".

En qualsevol cas, l'empresa "seguirà activa tant en el negoci onshore com offshore", tot i que indica que el canvi organitzatiu plantejat també portarà "ajustos de plantilla", tot i que no dona xifres. Només diu que "s'espera que el nombre de treballadors de Siemens Gamesa es mantingui més o menys constant als propers anys, ja que àrees com el negoci offshore continuaran creixent".

"L'objectiu és absorbir la major part possible de la reducció de plantilla prevista a les àrees afectades mitjançant recol·locacions en altres àrees. Encara no es pot quantificar l'impacte exacte de la reducció de plantilla, ni per països ni per ubicacions", justifica Siemens Energy , que ha detallat que Eickholt i Philip "ultimaran en les properes setmanes les mesures concretes, que es negociaran amb els representants dels treballadors durant els propers mesos".

Segons Siemens Energy, "amb el canvi generacional a la cúpula de Siemens Gamesa, la seva incorporació com a quarta divisió a Siemens Energy i l'adopció del pla de reestructuració pluriennal, la integració de la companyia entra en una nova fase". Així, a partir de l'1 de juny importants funcions centrals de Siemens Gamesa, com ara Recursos Humans, Legal, IT, Compres i Logística, passaran a estar sota una direcció global única a nivell de grup.

Cal recordar que a principis del 2024 els departaments de Comptabilitat, Control i Impostos, entre d'altres, es van fusionar com a part d'una primera fase d'integració. "L'objectiu és ser més àgils, eficaços i transparents", conclou la companyia.

Noticias relacionadas

contador