ep archivo   philips presenta algunas de sus novedades en imagen cardiaca en cardioimagen 23
PHILIPS - Archivo

Les accions de Philips es disparen més d'un 35% aquest dilluns després que el gegant holandès de dispositius mèdics hagi assolit un acord de 1.100 milions de dòlars per resoldre el cas de la filial Respironics vinculat amb la retirada d'alguns dels seus dispositius (respiradors) utilitzats per tractar l'apnea del son als Estats Units.

La companyia ha realitzat aquest anunci coincidint amb la presentació dels seus resultats del primer trimestre, període durant el qual ha registrat unes pèrdues de 998 milions d'euros enfront dels números vermells de 665 milions del mateix període del 2023. Les vendes van caure fins a 4.138 milions des de 4.167 milions del primer trimestre del 2023.

La companyia ha reconegut que, durant el primer trimestre, el benefici net va disminuir en comparació amb el primer trimestre del 2023 "principalment a causa de la provisió per litigis dels respiradors" (que puja a 982 milions) i una despesa fiscal més gran, parcialment compensada per una millora en el rendiment operatiu.

L'EBITA ajustat va millorar a 388 milions d'euros i el marge va augmentar al 9,4%, impulsat per accions de productivitat i fixació de preus.

Els càrrecs per reestructuració, relacionats amb adquisicions i altres, van pujar a 1.139 milions d'euros, en comparació amb els 868 milions d'euros durant el primer trimestre del 2023. "El primer trimestre del 2024 inclou càrrecs de 982 milions d'euros per la provisió per litigis de Respironics, 73 milions d'euros pels costos en curs de les accions de camp de Respironics i 22 milions d'euros relacionats amb el decret de consentiment de Respironics. El primer trimestre del 2023 va incloure una provisió per litigis de Respironics de 575 milions d'euros”, ha precisat la companyia.

Els ingressos i les despeses financeres van resultar en una despesa neta de 70 milions d'euros, en comparació amb una despesa net de 79 milions d'euros durant el primer trimestre del 2023. El primer trimestre del 2024 inclou un ingrés més gran per interessos sobre saldos en efectiu.

La despesa per impostos sobre la renda va augmentar en 120 milions d'euros respecte a l'any anterior, principalment a causa de l'efecte fiscal de la provisió per litigis de Respironics al primer trimestre del 2024.

DETALLS D'UN ACORD EN QUÈ NO ADMET CULPA

Philips i els demandants han arribat a un acord, després d'una mediació amb la jutge Diane M. Welsh, per resoldre el litigi per lesions personals i l'acció col·lectiva per danys mèdics per posar fi a la incertesa associada amb el litigi als Estats Units. "Philips i Philips Respironics no admeten cap culpa o responsabilitat, ni que les lesions hagin estat causades pels dispositius de Respironics", afirma la companyia contundent al comunicat.

Segons l'acord, Philips Respironics ha acordat pagar un total de 1.100 milions de dòlars dels Estats Units. Els pagaments relacionats s'esperen el 2025 i seran finançats mitjançant la generació de flux d'efectiu de Philips. Com a conseqüència, es va reconèixer la provisió de 982 milions d'euros al primer trimestre del 2024 esmentada més amunt.

L'abril del 2024, Philips Respironics va signar un decret de consentiment, que va ser aprovat pel tribunal, i va obtenir l'aprovació final del tribunal per a l'acord de pèrdues econòmiques prèviament anunciat als Estats Units, per al qual es va reconèixer una provisió al primer trimestre del 2023.

Philips també va concloure un acord amb asseguradores per pagar a Philips 540 milions d'euros per cobrir reclamacions de responsabilitat del producte relacionades amb la retirada de Respironics. S'espera que aquest ingrés es reconegui al segon trimestre del 2024 i el pagament s'espera durant el 2024.

Noticias relacionadas

contador