dl novo nordisk logo pharmaceuticals weight loss wegovy ozempic logo generic 1
Sharecast graphic / Josh White

Les accions de Novo Nordisk pateixen al mercat. Els títols del gegant farmacèutic danès han caigut amb força a la borsa nacional, però també a Wall Street, després que un dels seus grans rivals, AmGen, hagi anunciat importants avenços a l'estudi de MariTide, un medicament experimental per combatre l'obesitat. Les accions d'Eli Lilly també han baixat amb ganes.

  • 312,470$
  • -0,71%
  • 912,900 DKK
  • -0,46%

Durant la presentació de resultats, la farmacèutica nord-americana ha anunciat que deixaria de desenvolupar el seu medicament oral (AMG 786) per centrar-se en el fàrmac injectable MariTide "i altres tractaments contra l'obesitat que es troben a les primeres fases de la investigació".

"Reconeixem el gran interès que suscita l'obesitat. Confiem en el perfil diferenciat de MariTide i creiem que abordarà importants necessitats mèdiques no cobertes", ha assenyalat Robert Bradway, conseller delegat d'Amgen, a la presentació de resultats.

AmGen està desenvolupant un tractament injectable contra l'obesitat anomenat MariTide, que es troba en fase d'assaig intermedi en adults obesos o amb excés de pes sense diabetis. L'empresa donarà a conèixer les dades inicials d'aquest estudi a finals d'aquest any, encara que Jay Bradner, director científic de la companyia, ha afirmat que AmGen està "molt satisfeta" amb els resultats obtinguts fins ara.

Així mateix, AmGen ha assenyalat que està treballant amb els organismes reguladors per planificar un assaig de fase avançada del tractament. La companyia va dir dijous que també està planejant un assaig de fase 2 sobre el fàrmac en el tractament de la diabetis.

Segons algunes dades d'assajos clínics, el tractament injectable d'AmGen també sembla ajudar els pacients a mantenir el pes després de deixar de prendre'l. L'empresa farmacèutica també està provant el seu fàrmac per prendre'l un cop al mes o fins i tot amb menys freqüència, cosa que podria oferir més comoditat que els medicaments setmanals del mercat.

Els pacients als quals es va administrar la dosi més alta de MariTide d'AmGen (420 mil·ligrams) van perdre mensualment una mitjana del 14,5% del seu pes corporal en només 12 setmanes, segons les dades de l'assaig de fase u publicades al febrer a la revista Nature Metabolism.

Així, l'empresa amb seu a Califòrnia s'ha postulat com una competidora ferma de Novo i d'Eli Lilly, els dos principals transatlàntics d'aquest negoci. Segons els analistes de Bloomberg, la demanda pels medicaments d'aquestes dues companyies és tan forta que estimen que les vendes anuals pugin a 80.000 milions de dòlars el 2030.

Pel que fa a Novo Nordisk, l'optimisme per l'augment de les vendes dels fàrmacs Wegovy i Ozempic ha fet que la capitalització borsària de l'empresa danesa superés els 500.000 milions de dòlars aquest any, cosa que l'ha consolidat com a empresa cotitzada més valuosa d'Europa. En concret, les accions de la companyia escandinava més que s'han quadruplicat durantn els últims 4 anys.

I és que els medicaments per aprimar-se s'han convertit en una de les sensacions dels mercats borsaris durant els darrers temps. "Els inversors al detall estan convençuts que el tren de l'obesitat encara té un llarg camí per recórrer", explicava al gener Ben Laidler, estrateg de mercats globals d'eToro. De fet, les accions de Novo i Eli Lilly van ser les favorites dels usuaris de la plataforma de trading a la recta final de l'any passat.

Davant de l'enorme demanda per aquests fàrmacs, diverses empreses farmacèutiques estan intentant entrar en aquest camp. L'any passat, AstraZeneca va declarar que una píndola per aprimar-se que està desenvolupant amb la xinesa Eccogene podria costar menys que els injectables de Novo i Eli Lilly. De la seva banda, Zealand Pharma es va disparar al mes de febrer passat després de publicar uns resultats preliminars esperançadors amb la survodutida.

Cal assenyalar que Nordisk va informar aquest dijous que el seu benefici net va augmentar un 28% interanual al primer trimestre del 2024, fins als 25.400 milions de corones daneses (3.405 milions d'euros), superant les previsions de consens de 23.700 milions de corones. Les vendes del seu popular medicament per a la pèrdua de pes Wegovy es van més que duplicar, fins als 9.380 milions de corones.

Noticias relacionadas

contador