L'IBEX (-2,09%) comença desembre amb la seva major caiguda en dos mesos

Els PMI manufacturers han estat millors del que s'esperava

Nieves Amigo / Javier Melguizo
Bolsamania | 02 des, 2019 10:22 - Actualitzat: 18:45
ep economiabolsa- ibex 35 cierrauna subida054 yconsolidaencimalos 9100 puntos
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

IBEX 35

11.075,600

09:43 26/04/24
0,84%
91,90

Després de pujar un 1% el novembre, un mes que ha estat tranquil i durant el qual ha predominat el to positiu de les notícies, l'IBEX ha arrencat desembre amb el peu esquerre. El selectiu espanyol s'ha deixat un 2,09% aquest dilluns, la seva major caiguda durant els dos últims mesos, per situar-se als 9.156 punts. Fortes caigudes també a la resta de places europees.

El principal factor que ha llastrat els mercats ha estat, un cop més, la guerra comercial. El president nord-americà, Donald Trump, ha anunciat que restablirà els aranzels sobre l'acer i l'alumini a l'Argentina i el Brasil, amés s'ha sabut que les negociacions entre la Xina i els EUA s'han estancat.

Aquestes novetats han deixat en un segon pla els PMI manufacturers de novembre, que han sortit per sobre del que s'esperava als diferents països d'Europa i a la majoria dels casos han superat nivells d'octubre.

Dins el selectiu espanyol, tots els valors han tancat en negatiu. Les retallades més destacats s'han observat en les energètiques (Iberdrola: -3,74%; Endesa: -3,04%; Naturgy: -3,01%), cosa que coincideix amb l'inici de la Cimera de Clima. Tot i això, hi ha hagut valors que l'han fet pitjor, com MásMóvil (-4,35%) i Indra (-3,95%).

Dins de l'àmbit empresarial, també cal parlar de Mediaset Espanya (-2,9%). La companyia de mitjans ha anunciat el seu divorci total amb Vivendi i, ara, ambdues queden a expenses que el Tribunal de Milà fixi una nova vista després de ser incapaços d'arribar a un acord, cosa que manté bloquejada la fusió entre Mediaset Itàlia i Mediaset Espanya.

Entre els valors menys castigats es troba CaixaBank (-0,56%), gràcies a un informe favorable de Morgan Stanley, que ha millorat el seu preu objectiu fins als 3,30 euros des dels 3,20 euros anteriors. Al tancament, els títols de l'entitat s'han pagat a 2,664 euros.

Els inversors estan pendents aquest dilluns de Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu (BCE), que compareix al Parlament Europeu. Tot i que no s'espera que ofereixi moltes pistes sobre política monetària, igualment serà interessant comprovar el que hagi de dir.

Finalment, el petroli rebota amb força al tancament del mercat a Europa (Brent: +1,4%; West Texas: +1,6%) després de caure al voltant d'un 5% divendres. Les pujades vénen motivades per la possibilitat de majors retallades de producció per part de l'OPEP (es reuneix aquesta setmana) i també per les bones dades xineses.

ANÀLISI TÈCNICA

"Recentment, hem comentat que a l'IBEX li estava costant moltíssim escalar posicions i que tot i les últimes pujades es trobava esgotat, extasiat. En saber, a més, les nombroses resistències que presentava en el rang comprès entre els 9.450 i els 9.600 punts", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"El que ha passat és que se'ns ha caigut amb força, en línia amb la resta de les borses europees. Però amb una diferència molt important: amb la caiguda d'aquest dilluns l'IBEX puja un 7% l'any vs. +22% de mitjana dels nostres veïns. Una grandíssima diferència. Tenim a la volta de la cantonada el suport al qual hem fet referència en diverses ocasions durant els últims dies, els 9.130 punts", afegeix.

"Per sota tenim la base d'un potencial petit canal baixista que passa per la zona dels 9.070-9.080 punts i els mínims d'octubre als 8.850-8.900 punts. Si ens fixem en els dos grans futurs europeus (DAX i Euro Stoxx) el que tenim, en tancar així, són petites formacions d'implicacions baixistes en doble sostre. Cosa que encara deixa marge de caiguda al conjunt de les borses europees. Res que d'altra banda deteriori a dia d'avui gens ni mica la que és la tendència alcista de fons de les borses europees", remarca.

"Una altra cosa és l'IBEX, que segueix mostrant-se molt més feble i de què podem dir que segueix desplaçant-se dins d'un ampli moviment lateral, amb suport en números rodons als 8.400 i resistència als 9.600 punts. El que està clar és que si hi ha d'invertir a Europa on no cal fer-ho és en el nostre selectiu", conclou l'expert.

contador