L'IBEX avança i tanca la setmana davant del mur infranquejable dels 9.000 punts

Naturgy i Telefónica han pressionat a la baixa el selectiu espanyol

Nieves Amigo
Bolsamania | 15 oct, 2021 10:06 - Actualitzat: 19:17
ep archivo   fachada del palacio de la bolsa de madrid a 27 de julio de 2021 en madrid espana el
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha pujat un 0,81%, fins als 8.997 punts, després d'un màxim intradia als 9.016 enters. Dins el selectiu, al qual li està costant moltíssim esforç superar la barrera psicològica dels 9.000, han destacat els avenços en Meliá, IAG, Fluidra i BBVA (que ha rebotat després de les caigudes d'ahir), i els descensos en Telefónica (Barclays ha retallat la seva valoració mentre ha anunciat la venda de la seva filial d'El Salvador per 125 milions) i Naturgy (que ha cedit posicions després de disparar-se aquest dijous, quan es va conèixer el resultat de l'OPA d'IFM). A la setmana, el selectiu s'ha revalorat un 0,47%.

IBEX 35
10.729,500
  • -0,33%-35,50
  • Max: 10.747,10
  • Min: 10.611,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 9.817,28
17:35 19/04/24

Avui els inversors han conegut les dades d'inflació de setembre de França (ha pujat un 2,7% anual) i Itàlia (2,5%), i s'han descomptat, a més, les vendes al detall als EUA, així com els resultats de Goldman Sachs.

Tant les vendes al detall de setembre com els comptes del banc americà han superat àmpliament els pronòstics del consens, cosa que ha reforçat el sentiment alcista dels inversors, impulsat des d'ahir a les xifres molt positives presentades per la gran banca americana (Citi, Bank of America, JP Morgan, Morgan Stanley).

Acaba així una setmana que, en certa forma, pot considerar-se de transició, a l'espera que arrenquin dues setmanes que estaran dominades per les xifres empresarials als EUA i Europa (també a Espanya), cosa que portarà a comprovar si, efectivament, la crisi energètica ha impactat ja en els comptes del tercer trimestre i, sobretot, si les companyies del Vell Continent comencen a rebaixar expectatives de cara als propers mesos a causa d'aquesta qüestió, la qual cosa té preocupats els inversors.

Com és habitual, a Espanya hi haurà una 'setmana gran' de resultats (l'última d'octubre) durant la qual publicaran els seus comptes moltes de les principals grans companyies, entre elles, els bancs.

GUANYADORS I PERDEDORS DE L'IBEX

Pel que fa als protagonistes del dia, Naturgy ha baixat un 3% després del tancament de curts que es va produir ahir, i que van disparar el valor fins a màxims històrics, que tot i això han estat flor d'un dia.

El títol ha realitzat aquest divendres el moviment que havien anticipat els analistes i ha baixat amb força, després de fregar els 25 euros durant la sessió precedent.

Per la seva banda, els analistes de Barclays s'han mostrat baixistes amb Telefónica, en etallar el seu consell a infraponderar i la seva valoració fins a 3,40 euros per títol. En la seva opinió, el ral·li borsari de l'operadora ha anat "massa lluny", i la seva visió negativa ha estat un dur llast per al valor.

En positiva, l'aerolínia IAG ha rebotat després que els EUA hagin confirmat que permetrà l'entrada de turistes internacionals vacunats contra la Covid-19 a partir del pròxim 8 de novembre. Un altre valor molt alcista ha estat Meliá Hotels, les perspectives del qual també són positives pel progressiu control de la pandèmia.

OBJECTIU A CURT: ELS 9.000

L'IBEX es va tornar a topar aquest dijous amb els 9.000 punts per acabar la sessió als 8.925 punts. Els experts de Bolsamanía segueixen insistint que la primera resistència important es troba als 9.055 punts i que la superació d'aquests nivells, que fa setmanes intentant deixar enrere, el portaria als màxims anuals que presenta als 9.310 punts.

Amb tot, Europa rebota aquest divendres després del tancament positiu d'ahir a Wall Street i després que a Àsia els números verds hagin dominat clarament la jornada. El Japó ha retallat les seves previsions sobre les exportacions per primera vegada en set mesos al seu informe econòmic d'octubre. Per la seva banda, Wall Street també avança posicions després de tancar dijous l'S&P 500 la seva sessió més alcista des del març.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,1593 dòlars (-0,01%). El petroli Brent ha marcat un nou màxim anual per sobre de 85 dòlars. Ara puja un 0,9%, fins als 84,80 dòlars, similar al WTI (82,01 dòlars).

L'or i la plata retallen posicions amb força, fins als 1.770 dòlars i als 23,27 dòlars, respectivament.

El bitcoin rebota un 3,5% (59.670 dòlars) i l'ethereum cau un 0,18% (3.778 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,546% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys puja fins al 0,466%.

contador