ep archivo   paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 11 de enero de 2024 en madrid espana
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 i la resta de borses europees tanquen amb fortes caigudes aquest dimarts, amb retrocessos de més de punt i mig percentual de mitjana (IBEX:-1,5%, 10.526), després d'aconseguir salvar dilluns en positiu malgrat l'atac de l'Iran a Israel del cap de setmana. Tot i això, Wall Street, que en principi semblava que tindria una jornada també favorable, va acabar clarament en negatiu, amb retallades especialment voluminoses per al Nasdaq (-1,79%), i això sembla haver reactivat els nervis davant una realitat geopolítica que és molt complicada.

  • 11.100,800
  • -0,48%

Dins del selectiu destaquen les caigudes d'Acerinox, que s'enfonsa un 6% després d'una retallada de JP Morgan. Arrossega ArcelorMittal, que s'ha deixat encara més a la sessió: un 6,9%. Al costat de les alces, Naturgy puja més d'un 3% per l'imminents moviments corporatius. CriteriaCaixa ha confirmat que un inversor negocia comprar el 40% de la companyia a mans de GIP i CVC.

LA XINA CREIX MÉS DE L'ESPERAT

Seguint amb el comportament negatiu, a Àsia s'han imposat clarament els números vermells aquesta matinada, amb retallades a més a més molt voluminoses (al voltant del 2%) tant als principals índexs xinesos com al Nikkei. S'ha conegut el PIB del primer trimestre de la Xina, que va créixer un 5,3% en comparació amb l'any anterior, més ràpid del que esperaven els economistes, que preveien un creixement del 4,8%. En taxa intertrimestral, ha pujat un 1,6% i també ha batut estimacions. La dada supera la previsió del Govern d'un creixement al voltant del 5% el 2024.

La producció industrial del març de la Xina ha repuntat el 4,5% en taxa interanual. Se n'esperava un repunt del 6%. Les vendes al detall han pujat al març el 3,1% interanual, per sota del que s'esperava.

A més, el dòlar continua pujant. Destaca Bloomberg que la divisa ha rebut un impuls addicional aquest dimarts a Àsia pel fet que la Xina està afluixant el seu control sobre el iuan i l'advertència "tèbia" del Japó sobre la debilitat del ien. El ien ha marcat un nou mínims respecte del dòlar als 154,5 iens per dòlar.

"D'ara endavant, sembla que res no aturarà el ressorgiment del dòlar, ja que les taxes d'interès podrien mantenir-se altes per més temps. La presidenta de la Fed de San Francisco, Mary Daly, ha reiterat que no hi ha urgència a ajustar-ne els tipus. Fins i tot hi ha una possibilitat que la Fed elevi les taxes al 6,5%, segons estrategs d'UBS", apunta Bloomberg.

EL PETROLI SEGUEIX CONTINGUT

I si aquest dilluns el petroli va caure malgrat aquest atac de l'Iran a Israel i l'escalada de la tensió geopolítica, avui es manté contingut. En concret, el barril Brent puja fins als 90 dòlars (+0,17%, 90,26 dòlars), mentre que el cru West Texas es manté als 85 dòlars (+0,23%, 85,61 dòlars).

Les tensions a l'Orient Mitjà continuen sent altes. Tot i que l'atac de l'Iran a Israel s'havia avisat i va tenir un impacte limitat, els inversors es mantenen nerviosos mentre el focus es desplaça cap al moment i la naturalesa d'una possible resposta d'Israel.

Alts funcionaris militars israelians van dir que el seu país no té cap altra opció que respondre a l'atac de l'Iran del cap de setmana.

DADES RELLEVANTS

Avui s'han publicat referències rellevants. La taxa d'atur al Regne Unit del febrer puja al 4,2% i el ZEW alemany d'abril millora. A més, parlen diferents membres de la Reserva Federal, entre ells el mateix Jerome Powell.

A nivell empresarial, s'anuncien els resultats de Bank of America i de Morgan Stanley, així com BNY Mellon. Goldman Sachs va sorprendre ahir el mercat amb els resultats empresarials del primer trimestre del 2024 en informar d'un benefici net de 4.132 milions de dòlars, un 28% més que els 3.234 milions de dòlars del mateix període de l'exercici anterior, que s'ha vist impulsat per la banca d'inversió. Els seus títols van pujar un 2,92% a la sessió.

A Europa, Ericsson ha pujat amb ganes després de publicar els resultats del primer trimestre, unes xifres en què uns marges de benefici més grans han ajudat a compensar una destacada caiguda de les vendes.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,0622 dòlars. L'or puja un 0,54% (2.395 dòlars) i la plata cedeix un 1,59% (28,26 dòlars).

El bitcoin cau als 61.900 dòlars i l'ethereum, als 3.019 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,649%.

Noticias relacionadas

contador