ep archivo   sede de endesa 20240424075403
Endesa - Archivo

Endesa ha obtingut un resultat net atribuïble de 292 milions al primer trimestre, un 51% menys que el 2023, quan es van registrar impactes positius derivats del context de mercat. Els ingressos de la companyia durant el període van baixar un 26%, fins als 5.547 milions, mentre que l'EBITDA va caure un 26%, fins als 1.079 milions.

  • 18,235€
  • 0,03%

La companyia ha explicat que inicia el 2024 "en una situació de progressiva normalització del mercat energètic" després de les extraordinàries circumstàncies viscudes l'exercici anterior. "Prova del canvi de tendència és la caiguda de preus del 53% per una conjuntura d'alta producció renovable, especialment hidràulica, i una demanda feble", ha assenyalat. No obstant això, els futurs i els models de l'empresa apunten a un preu mitjà de 60 euros/MWh a mitjà i llarg termini.

La companyia ha recordat que al primer trimestre del 2023 va marcar el rècord històric d'EBITDA de l'empresa en una arrencada d'any. En aquest sentit, ha dit que en l'evolució de l'EBITDA aquest primer trimestre del 2024 s'observa la normalització del negoci de generació convencional, en què s'inclou tant la producció tèrmica (gas) com el negoci de gas, i l'aportació positiva de la resta de segments de negoci.

La disminució de l'EBITDA ha repercutit en el descens del benefici net, així com l'impacte de l'impost extraordinari de l'1,2% sobre vendes, perquè no és deduïble, ha precisat.

Endesa ha confirmat la consecució dels objectius marcats al 'Capital Markets Day' i torna a fer una crida a la millora i actualització de la regulació del negoci de distribució elèctrica per permetre la Transició Energètica.

La companyia ha dit també que està implementant "una aproximació més selectiva a la seva política d'inversions". Del total de capex del trimestre, que va assolir els 412 milions mantenint-se estable respecte al 2023, el 45% va anar a xarxes i 26% més a renovables.

José Bogas, conseller delegat d'Endesa, assenyala sobre aquest inici de l'any: “La gestió de la situació de volatilitat al mercat és clau per a la sostenibilitat del nostre negoci i la recuperació del camí de creixement. La nostra estratègia integrada proporciona protecció al nostre negoci liberalitzat, alhora que crea valor de forma constant per als nostres accionistes. Al capítol regulatori, m'agradaria recordar una vegada més que una remuneració justa és necessària per al negoci de distribució elèctrica, que permeti incentivar les inversions. Sense xarxes ben dimensionades i resilients, la transició energètica no serà possible”.

Endesa ha tancat el primer trimestre amb un flux de caixa de 167 milions. Això després del pagament del laude arbitral amb Qatar, sense el qual aquesta magnitud s'hauria situat als 700 milions d'euros.

Pel que fa a l'evolució de l'endeutament, el deute net es va incrementar fins a 11.300 milions per les inversions i el pagament del dividend a compte. El deute brut es manté estable als 13.800 milions. Tot això porta Endesa a mantenir una ràtio de deute net sobre EBITDA -2,8 vegades respecte a les 2,4 del 2023- i de flux de caixa sobre deute net del 44%.

Noticias relacionadas

contador