ep el presidente de bbva carlos torres vila 20240409204702
H.Bilbao - Europa Press

BBVA va generar un resultat atribuït de 2.200 milions d'euros entre el gener i el març del 2024, impulsat pel comportament dels ingressos recurrents del negoci bancari. Així, el marge d'interessos va créixer una taxa interanual del 15,4% i les comissions netes, al 31,1%. Aquest resultat suposa un increment del 19,1% respecte al mateix període de l'any anterior, o un 38,1% excloent-ne l'impacte de l'evolució de les divises.

  • 10,050€
  • 1,52%

Aquests resultats, ha explicat l'entitat, inclouen el registre de l'import total anual estimat del gravamen temporal d'entitats de crèdit i establiments financers de crèdit per 285 milions d'euros, incloent-hi la línia d'altres ingressos i càrregues d'explotació del compte de resultats .

"Al primer trimestre del 2024 vam obtenir uns excel·lents resultats que milloren les nostres perspectives. Ara esperem incrementar el benefici anual a taxes de doble dígit. L'evolució dels nostres resultats és positiva per a tota la societat: a través de la nostra activitat creix el crèdit als clients, creix l'ocupació, creix la remuneració als accionistes i contribuïm a la societat amb més impostos. Tot això es reflecteix en un benestar social més gran", ha assenyalat el conseller delegat de BBVA, Onur Genç.

Precisament, el banc detalla que la "fortalesa" dels seus resultats entre el gener i el març "s'explica principalment per la bona marxa dels ingressos recurrents del negoci bancari -marge d'interessos i comissions netes-, que van assolir la xifra de 8.398 milions d'euros.

En concret, el marge d'interessos va assolir els 6.512 milions d'euros, un 15,4% més que durant el mateix període de l'any anterior. "Bona part d'aquest impuls rau en el dinamisme de l'activitat", afirma BBVA, que apunta que el crèdit a la clientela va créixer durant el període i mostra l'impacte positiu a la societat de l'activitat principal del banc: 35.000 famílies en van poder comprar una habitatge, es van concedir 155.000 nous crèdits a petites i mitjanes empreses i autònoms, i 70.000 grans companyies van invertir en el creixement”.

Per part seva, les comissions netes han registrat una alça fins als 1.887 milions d'euros, "gràcies als mitjans de pagament i la gestió d'actius". En aquest cas, per geografies destaca l'aportació de Turquia i Mèxic en aquesta línia.

Pel que fa al resultat d'operacions financeres (ROF), durant els tres primers mesos de l'any va pujar fins als 772 milions d'euros, més del doble que durant el mateix període de l'any anterior, recolzat per la unitat de Mercats Globals. La línia d'altres ingressos i càrregues d'explotació (-952 milions d'euros) va recollir un impacte negatiu més gran per hiperinflació a l'Argentina i l'import anual estimat del gravamen extraordinari a la banca a Espanya, que puja fins als 285 milions d'euros.

Com a resultat de tot això, el marge brut va pujar fins als 8.218 milions d'euros durant el primer trimestre, un 18,1% més interanual. I és que les elevades taxes d'inflació als països on el banc és present (un 19,7% de mitjana durant els darrers 12 mesos) van generar una pujada similar de les despeses d'explotació fins als 3.383 milions d'euros. Tot i això, "la fortalesa del marge brut va permetre mantenir les mandíbules positives i millorar notablement la ràtio d'eficiència, que va baixar 398 punts bàsics respecte a un any abans, fins al 41,2%".

I el marge net va pujar durant el trimestre fins a la xifra rècord de 4.835 milions d'euros, un 22,7% més que un any abans, i "sensiblement superior a la mitjana trimestral dels darrers dos anys, al voltant de 4.000 milions d'euros".

El deteriorament d'actius financers va registrar alces del 41% "a causa de les provisions més importants associades al creixement en els segments més rendibles", en línia amb l'estratègia del grup. En conseqüència, remarca BBVA, el cost de risc acumulat es va situar en l'1,39%, en línia amb el que s'esperava. La resta d'indicadors de risc es van mantenir estables respecte al quart trimestre del 2023: la taxa de cobertura, un 76%, i la de mora, un 3,4%.

Tot això va portar el banc a aconseguir el resultat de 2.200 milions d'euros, xifra que li ha permès "impulsar les mètriques de rendibilitat", i BBVA "es manté entre les entitats més rendibles dels seus parells a Europa", amb un TOT del 17,7% i un ROE del 16,9% al tancament del primer trimestre.

El focus estratègic que BBVA es manté, a més, en innovació i sostenibilitat, fet que va contribuir "de forma decisiva" a aquestes xifres. El grup va captar 2,8 milions de nous clients del gener al març, el 67% a través de canals digitals.

Així mateix, BBVA va canalitzar 20.000 milions d'euros en negoci sostenible durant els tres primers mesos de l'any i acumula 226.000 milions des del 2018. El grup avança, així, per sobre del camí objectiu d'assolir 300.000 milions d'euros entre el 2018 i el 2025.

REMUNERACIÓ A L'ACCIONISTA

Quant a la remuneració a l'accionista, d'acord amb què va aprovar la Junta General d'Accionistes, el 10 d'abril de 2024 passat es va procedir al pagament en efectiu, amb càrrec als resultats de l'exercici 2023, de 0,39 euros bruts per cada acció en circulació de BBVA amb dret a percebre aquest import, en concepte de retribució addicional. Així, l'import total de distribucions en efectiu de l'exercici 2023, tenint en compte que el mes d'octubre passat s'havien repartit 0,16 euros bruts per acció, es va situar en 0,55 euros bruts per acció.

Cal recordar que la remuneració total a accionistes inclou, a més dels pagaments en efectiu, la remuneració resultant del programa de recompra d'accions pròpies de BBVA, que va finalitzar el 9 d'abril passat en haver arribat a l'import monetari màxim. El banc va adquirir, en només un mes, 74.654.915 accions pròpies representatives, aproximadament, de l'1,28% del capital social.

"BBVA va continuar creant valor per als seus accionistes", de manera que "el valor tangible per acció més dividends va assolir la xifra de 9,17 euros, xifra que suposa un augment del 20% l'últim any", remarca el banc. Pel que fa al capital, la ràtio CET1 'fully loaded' va tancar al primer trimestre al 12,82%, 15 punts bàsics per sobre de desembre de 2023. D'aquesta manera, “BBVA segueix mantenint un ampli matalàs sobre el requeriment de CET1 consolidat (actualment al 9,10%), i sobre el rang que s'ha fixat el grup com a objectiu (11,5%-12,0%)”.

ÀREES DE NEGOCI

Així mateix, BBVA ha reportat les dades més rellevants de les diferents àrees de negoci del grup:

- Espanya va generar un resultat atribuït de 725 milions d'euros al primer trimestre del 2024, un 36,5% per sobre de la xifra assolida durant el mateix període de l'any anterior, "recolzat fonamentalment en la favorable evolució del marge d'interessos". "Aquests resultats sòlids inclouen l'impacte negatiu per 285 milions d'euros originat pel registre de l'import total anual estimat del gravamen temporal d'entitats de crèdit i establiments financers de crèdit", confirma.

– BBVA va aconseguir a Mèxic un resultat atribuït de 1.441 milions d'euros al tancament del març del 2024, xifra que suposa un increment del 12,6% respecte al mateix període de l'any anterior, resultat principalment de la "solidesa dels ingressos recurrents del negoci bancari". Turquia va generar un resultat atribuït de 144 milions d'euros durant el primer trimestre del 2024, xifra que suposa un 48% menys que durant el mateix període de l'any anterior. Tot i això, comenta l'entitat, si es compara amb el resultat acumulat al tancament de març de 2023, llavors la valoració és positiva, tenint en compte durant ambdós períodes l'"impacte de l'aplicació de comptabilitat per hiperinflació".

Amèrica del Sud va generar un resultat atribuït de 119 milions d'euros al primer trimestre de l'any 2024, cosa que representa una variació interanual del -33,9%, tot i que BBVA destaca "el bon comportament dels ingressos recurrents (+84,1%) i dels resultats d'operacions financeres (ROF) de l'àrea”.

- La resta de negocis va assolir un resultat atribuït de 121 milions d'euros acumulats al tancament del març del 2024, un 29,2% més que durant el mateix període de l'any anterior, afavorit per l'evolució del marge d'interessos i del ROF. El Centre Corporatiu va registrar entre el gener i el març de l'any 2024 una pèrdua de 350 milions d'euros, enfront dels -515 milions d'euros registrats durant el mateix període de l'any anterior.

contador