ep archivo   el ceo bbva onur gen durante un encuentro sobre el sector bancario europeo organizado
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo

El conseller delegat de BBVA, Onur Genç, ha defensat l'OPA hostil presentada sobre Banc Sabadell, una transacció que defineix com a "amistosa", ja que dona als accionistes del banc català "la possibilitat de decidir", i que també qualifica com la "correcta", ja que permet als accionistes aconseguir una prima "molt rellevant" (del 30% enfront del preu del 29 d'abril) i també "capturar més valor al futur" a través de la participació del 16% de l'entitat resultant.

  • 1,742€
  • -2,13%
  • 9,020€
  • -1,05%

"No hem pres la decisió fàcil, sinó la decisió que creiem encertada. Aquesta transacció es descriu com a hostil, però la nostra aproximació sempre ha estat amistosa i ho continua sent. Donar als accionistes la possibilitat de decidir és el contrari d'alguna cosa hostil. I sí, confiem que tiri endavant i donen suport a l'operació. El que l'experiència demostra és que quan una oferta és atractiva, triomfa", ha assenyalat el directiu en una entrevista concedida al diari Expansión.

De la mateixa manera, Genç ha destacat el potencial de l'operació per als accionistes de BBVA, que podrien aconseguir “retorns rellevants de la inversió (ROIC del 20%) amb un impacte en capital molt limitat (-30 punts bàsics)”. "A més mantenim una remuneració atractiva, amb un 'pay out' d'entre el 40% i el 50%, i el nostre compromís de distribuir qualsevol excés de capital per sobre del 12%", ha afegit el directiu turc.

Alhora, el conseller delegat de BBVA ha assenyalat que la fórmula triada per llançar l'oferta és "més atractiva" que altres opcions, com ara una fórmula mixta (una part en accions i una altra, en metàl·lic). En concret, el banc biscaí ha proposat l'intercanvi d'una acció de nova emissió de BBVA per cada 4,83 accions de Banc Sabadell, xifra que suposa una prima del 30% sobre el tancament del 29 d'abril. L'èxit de l'oferta està condicionat a acceptar més del 50,01% del capital.

Segons Genç, aquesta proposta “permet als accionistes de Banc Sabadell aprofitar-se de tot el valor generat amb la transacció, a través del 16% que mantenen”. A més, el banquer otomà ha subratllat que les perspectives de BBVA "són molt positives", ja que esperen un benefici que creixi "a doble dígit aquest any i que el 2025 sigui més gran que el 2024", alhora que "generem capital i mantenim una política de remuneració molt atractiva per als accionistes actuals i futurs”.

"Adicionalment, una oferta en accions protegeix els accionistes de BBVA i Banc Sabadell enfront de qualsevol factor macroeconòmic o extern, alineant els interessos dels uns i dels altres. Finalment, qui vulgui efectiu ho pot tenir de manera immediata. Les accions de BBVA són molt líquides", ha afegit.

En aquest sentit, el CEO de BBVA ha defensat els programes de remuneració a l'accionista del banc, especialment les recompres d'accions, en ser preguntat pel possible llast que podrien suposar a l'hora de fer més suggeridora l'oferta sobre Sabadell. "Hem recomprat les nostres accions a un preu mitjà de 5,93 euros per acció i avui cotitzen a un preu al voltant dels 10 euros per acció, per això considerem que ha estat una excel·lent inversió per als nostres accionistes. Si alguna cosa ens defineix és la disciplina sobre l'ús que donem al nostre excés de capital en totes les nostres decisions", ha indicat el directiu otomà. A més, Genç ha posat en valor "haver distribuït a prop de 13.200 milions d'euros als nostres accionistes des del 2021", un fet que creu que avala una "transacció estratègica extremadament favorable" per als accionistes de Banc Sabadell.

El banquer turc també ha recordat les paraules del president Carlos Torres el 9 de maig passat, que va explicar en una conferència davant analistes que BBVA no tenia marge per elevar la seva oferta sobre Sabadell. Genç ha reiterat aquest fet, alhora que ha recalcat que, malgrat això, l'oferta sobre el banc català continua sent "extraordinàriament atractiva".

Finalment, preguntat per si BBVA hauria d'haver millorat la seva oferta el 2020, la qual era molt inferior a l'actual, Genç ha recalcat que cadascuna ha de ser valorada segons el context de cada moment i que la conjuntura actual “és molt diferent” a la del 2020. "Recordem que llavors estàvem en plena crisi per la pandèmia de la covid. La fortalesa i la valoració actuals de BBVA, juntament amb el potencial de sinergies, obren la possibilitat d'executar una operació molt atractiva per als accionistes de les dues entitats. I Banc Sabadell està ara en millor posició. S'ha consolidat com una gran franquícia amb una evolució positiva en els darrers anys.

Cal recordar que el Govern d'Espanya ha anunciat que farà "el que està a la mà" per frenar l'adquisició. Aquest dijous, Carlos Cuerpo, ministre d'Economia, Comerç i Empresa, ha afirmat que el Ministeri d'Economia "no té un element de decisió" sobre l'OPA de BBVA i que depèn del que estableixin organismes com ara la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) o la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Tot i això, Cuerpo ha tornat a subratllar que a l'Executiu el preocupa la concentració del sector bancari, així com una possible reducció de la competència, entre altres factors.

Noticias relacionadas

contador