ep yacimiento de petroleo 20240215141703
BANCO DE ESPAÑA

El petroli torna a caure aquest dimecres per tercera sessió de manera consecutiva. El barril de Brent perd al voltant d'un 1,25% i s'intercanvia per menys de 82 dòlars (81,8 dòlars), mentre que el cru West Texas es deixa una mica més i cotitza als 77,6 dòlars.

Són diversos els factors que estan pressionant a la baixa els preus de l''or negre'. D'una banda, els darrers comentaris de diferents membres de la Reserva Federal (Fed), que apunten cap a un escenari de tipus d'interès més alts durant més temps, han fet efecte en la cotització del cru.

Sense anar més lluny, el governador de la Fed Christopher Waller va apuntar aquest dimarts cap a aquesta direcció en assegurar que "en absència d'un debilitament significatiu del mercat laboral, necessito veure uns quants mesos més de bones dades d'inflació abans de sentir-me còmode recolzant una relaxació a l'orientació de la política monetària”.

Així mateix, els darrers dies altres responsables de política monetària com Loretta Mester, de la Fed de Cleveland, o John Williams, de la Fed de Nova York, també es van posicionar contraris a una relaxació dels tipus d'interès. "La informació econòmica entrant indica que es necessitarà més temps guanyar aquesta confiança. Mantenir la nostra postura restrictiva per més temps és prudent en aquest moment a mesura que guanyem claredat sobre el camí de la inflació", va explicar Mester a Bloomberg. Del seu costat, Williams va destacar en una entrevista concedida a Reuters que "no veig cap indicador que em digui que hi ha una raó per canviar la política monetària ara".

El nivell dels tipus dinterès és molt important per als preus del cru, ja que l'encariment dels préstecs pot alentir el creixement econòmic, en conseqüència, reduir la demanda de petroli.

D'altra banda, aquest cap de setmana se celebra el Dia dels Caiguts, que comença a la temporada alta de conducció estival als Estats Units. Relacionat amb això, els preus al detall de la gasolina van caure per quarta setmana consecutiva. Els preus nord-americans del gasoil també han baixat. Per apuntalar uns preus més assequibles, el Govern federal ha anunciat que alliberarà un milió de barrils de la Reserva de Subministrament de Gasolina del Nord-est.

"En alliberar estratègicament aquesta reserva entre el Dia dels Caiguts i el 4 de juliol, garantim un subministrament suficient a la regió triestatal i el nord-est en el moment en què els treballadors nord-americans més ho necessiten", ha indicat dimarts la secretària d'Energia, Jennifer Granholm.

El Departament d'Energia (DOE, per les sigles en anglès) va crear aquesta reserva el 2014, després que l'huracà Sandy tensés la cadena de subministrament del cru. Aquesta venda provocarà el tancament efectiu de la reserva esmentada. El motiu després d'aquesta decisió és que l'emmagatzematge de combustible refinat és més costós que l'emmagatzematge de petroli cru, per la qual cosa el tancament de la reserva es va incloure a la legislació de finançament dels Estats Units signada al març per Biden.

Els minoristes i les terminals rebran la benzina com a molt tard el 30 de juny, segons el DOE. El subministrament es farà en quantitats de 100.000 barrils per garantir un procés de licitació competitiu que maximitzi l'impacte sobre els preus als sortidors. La pujada dels preus de l'energia va suscitar a l'abril especulacions sobre la possibilitat que el govern de Biden recorregués a la Reserva Estratègica de Petroli (SPR, per les sigles en anglès) de Texas i Louisiana abans de les eleccions presidencials del novembre.

L'assessora econòmica nacional de la Casa Blanca, Lael Brainard, va dir al mes passat que l'administració "s'asseguraria que els preus del gas continuessin sent assequibles". La venda de benzina es produeix quan la Reserva ha caigut al nivell més baix en dècades. L'Administració Biden va alliberar 180 milions de barrils de l'SPR el 2022 quan els preus de l'energia es van disparar després de la invasió russa d'Ucraïna.

Cal assenyalar que els inventaris nord-americans de cru i gasolina van augmentar a la setmana passada, mentre que els de destil·lats van caure, segons fonts del mercat que citen xifres de l'Institut Americà del Petroli (API, per les sigles en anglès) publicades dimarts. A més, els inversors estan pendents de les actes de la darrera reunió de política monetària de la Reserva Federal i de les dades setmanals d'inventaris de petroli de l'Administració d'Informació Energètica nord-americana (EIA, per les sigles en anglès), que es coneixen aquest dimecres.

Noticias relacionadas

contador