le directeur general d easyjet johan lundgren a l aeroport de gatwick royaume uni

easyJet cau aquest dijous al voltant d'un 7% després d'haver presentat els resultats del primer semestre, finalitzat el 31 de març. I és que durant el període va sumar una pèrdua global abans d'impostos de 350 milions de lliures, enfront d'unes previsions que apuntaven a pèrdues de 340 milions, xifra que el deixa en una situació complicada a la vigília de la temporada crucial d'estiu. A més, l'aerolínia ha anunciat la marxa del seu CEO, Johan Lundgren, que deixarà el càrrec a principis del 2025. La companyia arrossega altres aerolínies, com ara IAG, que es deixa més d'un 2% i és la pitjor de l'IBEX.

Tot i això, la companyia ha aconseguit reduir les pèrdues d'hivern en 61 milions, i és que durant el mateix període de l'exercici precedent va perdre 411 milions de lliures. Ho ha aconseguit, ha dit, gràcies al “creixement de la xarxa, la disciplina de costos i la contínua expansió de la divisió easyJet holidays”.

Per la seva banda, els ingressos del semestre han pujat fins als 3.268 milions de lliures, enfront dels 2.689 milions dels sis primers mesos de l'any anterior. Aquestes xifres, ha explicat easyJet, “reflecteixen una activitat positiva, amb un augment de la capacitat i un rendiment continuat”.

"La nostra oferta al mercat va continuar sent competitiva, i l'augment dels ingressos per seient (RPS) reflecteix el nostre interès per mantenir els preus alhora que busquem ser eficients en costos i recursos, i adaptar la nostra xarxa quan sigui necessari per reflectir els canvis als patrons de demanda".

Així mateix, l'aerolínia ha confirmat que en aquests sis mesos va transportar 36,7 milions de passatgers (enfront dels 33,1 milions del primer semestre del 2024), xifra que suposa un 11% més que l'any anterior, ja que " la demanda continua creixent i easyJet busca activament generar capacitat addicional d'hivern a la xarxa”.

Aquest semestre s'ha caracteritzat per uns “rendiments ferms” i un “creixement dels ingressos”, amb uns ingressos per seient (RPS) que han arribat a les 69,87 lliures (fa un any van ser de 66,46 lliures) “tot i els reptes derivats del conflicte a l'Orient Mitjà".

El factor de càrrega del període va ser del 86,7%, lleugerament inferior al del mateix període de l'any anterior (87,5%), amb una capacitat de 42,3 milions, un 12% superior (primer semestre del 2023: 37,9 milions). "easyJet holidays segueix creixent, representant el 10% dels ingressos del grup durant el període, portant-s'hi 0,8 milions de clients i generant uns ingressos incrementals de 311 milions de lliures (1S 2023: 173 milions) i 31 milions de lliures de benefici abans d'impostos (1S 2023: 10 milions)".

easyJet explica també que durant el semestre, gràcies a un "sòlid balanç" i la seva "forta posició de tresoreria", ha reemborsat un eurobo de 500 milions d'euros que vencia l'octubre del 2023, i el març del 2024 ha emès un nou eurobo de 850 milions d'euros amb un cupó del 3,75% i venciment el 2031. El 31 de març del 2024, el grup tenia una posició de tresoreria neta de 146 milions de lliures.

Segons Johan Lundgren, CEO d'easyJet, "el creixement objectiu i el seu enfocament en la productivitat han generat una reducció de les pèrdues hivernals, impulsat per la nostra marca fiable i la nostra xarxa en què continuem invertint".

"Les nostres dues bases més noves, Alacant i Birmingham, estan aconseguint un nombre de passatgers molt superior a la mitjana de la xarxa i hem anunciat una desena base al Regne Unit a Londres Southend a partir del proper març, continuant el creixement de la nostra xarxa d'oci al Regne Unit, on easyJet holidays té un paper cada vegada més important", ha afegit el directiu.

Lundgren ha afirmat també que "ara estem absolutament concentrats en un altre estiu rècord que s'espera que generi un fort creixement dels guanys a l'any fiscal 24 i estem en camí d'aconseguir els nostres objectius a mitjà termini".

PLA DE SUCCESSIÓ DEL CEO

Precisament, coincidint amb la presentació de resultats, easyJet ha comunicat també un pla per a la successió del seu actual CEO, que deixarà el càrrec a principis del 2025, després de set anys al càrrec. "En aquest moment, Kenton Jarvis succeirà Johan i es convertirà en el conseller delegat d'easyJet", ha anunciat l'aerolínia, que recorda que Jarvis es va incorporar a easyJet el febrer del 2021 i des de llavors ha estat membre de la junta directiva i director financer. "Continuarà en el càrrec de director financer durant el període de transició i aviat començarà la recerca del seu successor", ha remarcat easyJet.

Stephen Hester, president d'easyJet, ha comentat que Lundgren "ha realitzat una feina excel·lent" en tot aquest temps, fins i tot en els moments més complicats i desafiadors, com els provocats per la pandèmia de la covid-19, i ha establert "una estratègia clara i un sòlid pla d'execució per assolir els objectius".

I ha afegit que l'ascens de Jarvis “permetrà una transició ordenada i sense problemes”. "Estem enfocats a executar el pla a mitjà termini i assolir els objectius financers establerts a principis d'aquest any, i Jarvis és la persona ideal per liderar el nostre equip amb aquesta finalitat".

Lundgren ha felicitat el seu successor i ha avançat que treballarà amb ell i la resta de l'equip "per assolir els objectius d'aquest any i traspassar responsabilitats sense problemes a finals d'any". "Quan arribi el moment deixaré easyJet amb un gran sentit de lleialtat i orgull pel progrés realitzat i pel potencial que té la companyia de cara al futur”, ha dit.

Jarvis també ha parlat: "Estic encantat d'haver estat nomenat proper conseller delegat d'easyJet i agraeixo a la junta directiva i als meus col·legues la confiança. Crec fermament en el futur de la nostra aerolínia, que està impulsada pel talent i l'entusiasme del nostre equip. Estaré immensament orgullós de liderar el grup per assolir el brillant potencial d'easyJet".

contador