L'IBEX-35 aguanta la patacada de Wall Street sostinguda per Telefónica i els bancs

L'operadora de telecomunicacions es col·loca a prop dels 5 euros per acció

Nieves Amigo
Bolsamania | 24 mai, 2022 09:57 - Actualitzat: 19:00
ep varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 3 de mayo de 2022 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 s'ha comportat molt millor que la resta del mercat (+0,06%, 8.631,20 punts) recolzat a les pujades dels bancs (Sabadell, CaixaBank, Bankinter, Santander...) i de Telefónica, que ja frega els 5 euros per acció. Al costat negatiu, IAG (afectat per la mega-ampliació d'Air France), Amadeus, Aena, Inditex i Iberdrola han estat els títols que més han restat.

IBEX 35
10.890,200
  • 1,50%160,70
  • Max: 10.895,80
  • Min: 10.783,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 9.832,87
17:35 22/04/24

L'IBEX, juntament amb un altre índex perifèric com el PSI portuguès, continua aguantant molt millor que les grans borses europees, que han perdut més de l'1,5% de mitjana en el cas de DAX, CAC i EuroStoxx.

Wall Street, que va tancar dilluns amb alces del 2% de mitjana, torna a patir per la caiguda de Snap després dels seus resultats, que torna a enfonsar el sector tecnològic.

Avui Christine Lagarde ha continuat sent protagonista. La presidenta del Banc Central Europeu (BCE) participarà al Fòrum Econòmic Mundial de Davos, des d'on ja li han fet diverses entrevistes en què s'ha reafirmat en els plans de pujar tipus al juliol que va anunciar aquest dilluns i ha negat que l'organisme monetari "hagi entrat en pànic". Els seus comentaris han assentat bé els bancs espanyols.

Pedro Sánchez, president del Govern, també ha estat avui a Davos. Sánchez ha estat entrevistat per CNBC i ha afirmat que tant Espanya com el sud d'Europa en general podrien donar una resposta al dèficit de subministrament de gas procedent de Rússia, en un moment en què la regió busca redoblar les sancions contra Moscou.

Des de Davos també ha parlat el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, que ha subratllat que “les transicions verdes i digitals van de la mà” i que, per tant, “sense digitalització no hi ha transició verda”. En aquest sentit, ha reivindicat el paper crucial que exerceix el sector de les telecomunicacions, ja que té el poder de transformar altres indústries perquè avancin en l'eficiència energètica.

D'altra banda, aquest dimarts els inversors han conegut els PMI manufacturers i serveis preliminars del mes de maig. Han caigut i han estat pitjors del que s'esperava a França, mentre que a Alemanya han sorprès i han millorat, superant expectatives. Al conjunt de la zona de l'euro, ha caigut tant el PMI serveis com el manufacturer, incomplint el que es preveia. Al Japó, el PMI manufacturer ha baixat fins a 53,2 des de 53,5 i el serveis ha pujat fins a 51,7 des de 50,7. Totes dues han quedat per sobre del que s'esperava. Als EUA, el PMI serveis ha baixat més del que s'esperava, però segueix indicant un bon nivell d'activitat.

DE SAMSUNG A SNAP

A l'àmbit empresarial, aquest dimarts és notícia Samsung, que ha anunciat una inversió de 360.000 milions de dòlars en els propers cinc anys per expandir els seus negocis de semiconductors i biofarmacèutics.

Així mateix, el mercat està molt pendent d'Snap, que s'ha desplomat ni més ni menys que un 30% al mercat after hours després de rebaixar les seves previsions trimestrals. "Des de finals d'abril, l'entorn macroeconòmic s'ha deteriorat més i més ràpidament del previst. Com a resultat, creiem que és probable que reportem ingressos i EBITDA ajustat per sota de l'extrem inferior del nostre rang d'orientació per al segon trimestre del 2022", ha afirmat en presentar els seus resutlats. Altres valors relacionats com Meta i Alphabet també cauen amb moltíssima força.

BIDEN I XINA

El president Joe Biden està donant 'una de freda i una de calenta' a la Xina. D'una banda, ha provocat el gegant asiàtic amb la seva promesa de defensar militarment Taiwan. Després de dir que la política nord-americana sobre Taiwan "no ha canviat gens" durant una conferència de premsa a Tòquio, va respondre "sí" quan se li va preguntar si els Estats Units actuarien "militarment" per defensar l'illa en cas d'un atac xinès.

D'altra banda, Biden ha dit que avaluarà els aranzels de l'era Trump sobre les importacions xineses. El president nord-americà ha indicat que està pensant a reduir els aranzels específics i que ho discutirà amb la secretària del Tresor, Janet Yellen, quan torni d'Àsia. "Nosaltres no vam implementar cap d'aquests aranzels; ho va fer el govern anterior", va afirmar.

La majoria dels aranzels imposats pel seu predecessor, Donald Trump, han estat mantinguts per l'administració de Biden. No obstant això, amb la inflació al punt més alt en quatre dècades, el president ha estat pressionat per certs economistes, membres del Congrés i la Cambra de Comerç dels Estats Units perquè els disminueixi o els elimini.

"HORES FOSQUES"

El president dels Estats Units, Joe Biden, va dir que els líders mundials estan travessant "una hora fosca a la nostra història compartida" a causa de la guerra de Rússia a Ucraïna, i va afegir que la invasió del president Vladimir Putin sembla estar dirigida a esborrar la cultura del veí.

Lituània està buscant suport per a una coalició naval que imposi un corredor de protecció per als enviaments de gra des d'Ucraïna i trenqui el bloqueig rus del Mar Negre. Així mateix, segons informa Bloomberg, un diplomàtic rus a Ginebra ha renunciat al seu càrrec en resposta a la conducta de Moscou. I a Ucraïna, un tribunal de Kíiv ha condemnat un soldat rus a cadena perpètua per assassinar un civil ucraïnès, posant fi al primer judici per crims de guerra derivats de la invasió.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

"L'IBEX es frena al voltant de la resistència dels 8.651 punts, màxims de l'envolupant baixista que va dibuixar el 5 de maig passat. En aquests preus, a més, també conflueix la mitjana de 200 sessions, per la qual cosa creiem que li costarà superar-los". La resistència clau continua sent als màxims anuals registrats als 8.912 punts. Només amb la superació d'aquest nivell de preus ens plantejaríem una millora substancial de la seva sèrie de preus”, afirma César Nuez, analista de Bolsamanía.

L'euro es canvia a 1,0716 dòlars (+0,25%). El petroli cau lleugerament. El Brent se situa als 113,42 dòlars i el West Texas en 109,71 dòlars.

L'or puja un 0,6% (1.860 dòlars), de la mateixa manera la plata repunta un 1,1% (21,98 dòlars).

El bitcoin avança un lleu 0,2% (29.289 dòlars) i l'ethereum cau un 0,9% (1.970 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys baixa fins al 2,77% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa al 2,104%.

contador