ep archivo   oficina de ibercaja en madrid espana 20240507085703
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Ibercaja ha obtingut un benefici net de 58 milions d'euros al primer trimestre del 2024, un 5,9% més que el que va registrar durant el mateix període de l'any anterior, una vegada comptabilitzat íntegrament el gravamen extraordinari aplicat al sector bancari corresponent a aquest exercici, per un import de 40 milions d'euros, segons ha explicat a la nota de premsa.

El marge d'interessos va augmentar un 8,2% durant el trimestre, fins als 170 milions d'euros, "pel bon comportament dels ingressos financers".

La rendibilitat del crèdit va assolir el 3,7% durant l'últim trimestre de l'any enfront del 0,5% del cost dels dipòsits, fet que suposa un marge de clients del 3,2%, que implica una millora de 77 punts bàsics termes interanuals.

"No obstant, el creixement del marge d'interessos s'ha vist perjudicat pel cost de finançament majorista més gran, tant a llarg com a curt termini, que ha detret 16 milions d'euros i 20 milions d'euros, respectivament", ha precisat l'entitat amb seu a Aragó.

Les comissions netes van pujar fins als 116 milions d'euros al primer trimestre, un 6,3% superiors al període comparable de l'any anterior.

"Les comissions no bancàries van ser les principals impulsores d'aquest augment, amb un creixement del 10,7% interanual, a causa del dinamisme de la gestió d'actius i assegurances i de l'evolució dels mercats de renda fixa i renda variable que han impactat de manera positiva en les rendibilitats", ha indicat Ibercaja.

Per part seva, el resultat net de les assegurances es va incrementar en 10 milions d'euros, contribuint a la positiva evolució dels ingressos.

Així, el marge brut, que inclou la comptabilització del gravamen a la banca per 40 milions d'euros (12 milions d'euros més que al primer trimestre del 2023) va assolir els 287 milions d'euros, un 8,2% més que durant el mateix trimestre de l'any passat. Excloent-ne aquest gravamen, el marge brut hauria crescut un 11,3%.

"En un context d'incertesa per al desenvolupament de l'activitat financera amb particulars i empreses, en què la inflació presenta una resistència més gran a la baixa del que s'esperava i els tipus d'interès es mantenen a nivells més elevats del previst, Ibercaja ha ha continuat desplegant una intensa activitat comercial que ha impulsat els ingressos recurrents un 10,4% respecte al mateix trimestre de l'any anterior, fins als 322 milions d'euros, i la rendibilitat (RoTE) ha arribat al 8,8%", ha detallat l'entitat.

Quant a les despeses, aquestes van pujar un 8,9% a causa, principalment, de l'increment dels costos de personal, derivat de l'aplicació del nou conveni col·lectiu i del major nombre de treballadors, després de les prop de 400 noves contractacions que el banc va realitzar el 2023. La ràtio d'eficiència va pujar al 57% des del 56,7% al primer trimestre del 2023.

Les provisions de risc de crèdit i adjudicats van pujar fins als 17 milions d'euros, després del rellevant esforç de dotacions realitzat a finals del 2023 i la bona evolució de la qualitat dels actius durant aquest primer trimestre. El cost del risc es va situar en 23 punts bàsics.

La ràtio de capital CET1 Fully Loaded va augmentar al primer trimestre fins al 13,1%, i la ràtio de Capital Total Fully Loaded ho va fer fins al 17,7%.

La taxa de mora, de l'1,7%, va ser una de les més baixes del sector, amb un diferencial de 197 punts bàsics respecte a la mitjana i el grau de cobertura va arribar al 93,7%, un dels més grans entre les entitats comparables.

Noticias relacionadas

contador