ep archivo   un signo de la calle wall street en frente de la bolsa de valores de nueva york
LUCAS JACKSON - Archivo

Wall Street rebota aquest dilluns, liderat pel Dow Jones, després de les caigudes destacades de divendres i després de posar fi a una setmana de pèrdues, que va estar marcada pels dubtes al voltant de les retallades de tipus per part de la Reserva Federal (Fed ). Això després de l'augment de la tensió geopolítica com a conseqüència de l'atac de l'Iran a Israel aquest cap de setmana, en represàlia al bombardeig israelià del consolat iranià a Damasc (Síria).

  • 38.347,810
  • -

Tot i això, la resposta de l'Iran no ha estat una sorpresa per al mercat i ha arribat després de diversos dies d'avisos a diferents nivells, per la qual cosa sembla indicar que ha anat "destinat a minimitzar el dany en lloc d'escalar les tensions".

"Iran va disparar més de 300 drons i míssils contra Israel dissabte a la nit, però només un petit número en va arribar a Israel, cosa que limita els danys. No hi va haver víctimes mortals, només una base militar va resultar lleugerament danyada. La bona notícia és que Teheran va qualificar l'operació com un èxit i va declarar que no prendrà més mesures a no ser que Israel respongui", valora Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Sobre això, Israel, si bé ha dit que respondria, no sembla que ho faci a curt termini "atès que no té per això el suport dels aliats que el van ajudar a minimitzar l'impacte de l'atac iranià aquest cap de setmana", especialment del govern dels EUA, que ha deixat molt clar que no participarà en un possible atac de represàlia contra l'Iran, donant per bo i finalitzat el tema", subratllen a Link Securities.

En aquest sentit, cal assenyalar que totes les parts involucrades han actuat segons el que es preveia. "Iran, de cara a l'opinió pública del país i del conjunt del món àrab, 'estava forçat' a respondre a l'atac israelià al seu consolat, però ho ha fet d'una manera, anunciant-ho per endavant, que sembla que estava destinat a permetre a Israel i els seus aliats, tal com ha passat, minimitzar l'impacte de l'atac, cosa que sembla indicar que no desitja una escalada del conflicte a la regió", afegeixen aquests experts.

Tot i això, caldrà veure com evoluciona la situació als propers dies i setmanes, per saber si la resposta de l'Iran ha estat el punt culminant de l'escalada, o si per contra Israel eleva el clima bèl·lic amb un atac més gran que el que va realitzar a l'ambaixada de l'Iran a Damasc.

REFERÈNCIES DESTACADES

El repunt de l'IPC del març, superior a l'esperat, ha portat els inversors a recalibrar les expectatives sobre les baixades de taxes i ara guanya força la idea que la relaxació de la política monetària comenci al setembre.

Així mateix, sembla més que probable que la Fed retalli els tipus menys de les tres vegades que havia avançat al diagrama de punts de març.

Per això, les dades macro que es vagin coneixent a les properes jornades seran rellevants per al banc central nord-americà. Aquest dilluns, l'agenda ha inclòs les vendes al detall del març, que han deixat un avanç del 0,7% al mes, mentre que el consens esperava una pujada menor, del 0,3%.

Entre altres referències destacades de la setmana hi ha el Llibre Beix de la Fed, que es coneixerà dimecres i que donarà més informació sobre l'activitat i les expectatives econòmiques del país, i les peticions setmanals de desocupació (dijous).

La temporada de resultats també centrarà l'interès del mercat, amb companyies com Goldman Sachs, que aquest dilluns ha millorat previsions amb les seves xifres, Bank of New York Mellon, Johnson i Johnson, Bank of America, Morgan Stanley (dimarts), Netflix (dijous) o Procter & Gamble (divendres) donant a conèixer les seves xifres trimestrals.

"A aquesta setmana el que serà determinant serà la qualitat que transmetin els resultats corporatius nord-americans del primer trimestre del 2024. Si és bona, el to millorarà cap a dijous/divendres", comenten a Bankinter.

Per a Ozkardeskaya, "un altre trimestre sòlid en termes de guanys podria frenar una possible liquidació a l'S&P500, en què augmentarà la pressió de venda gràcies a l'augment de les veus agressives. Però una temporada de resultats més suau del que s'esperava probablement desencadeni una presa de guanys".

EMPRESES I ALTRES MERCATS

Al pla empresarial, Apple segueix donant signes de debilitat i és que els enviaments d'iPhone s'han enfonsat un 9,6% al primer trimestre del 2024 pressionats pel creixement de companyies xineses com Xiaomi. La companyia cedeix un 1% a la borsa aquest dilluns.

També és notícia Tesla, que estudia acomiadar "més del 10%" de la seva plantilla global, és a dir, 14.000 treballadors, enmig dels dubtes sobre les vendes de cotxes elèctrics per part de la companyia i uns dies abans de donar a conèixer resultats trimestrals. Musk al·lega “duplicació de rols i funcions laborals en certes àrees”. Les seves accions cauen un 1,5% a la sessió.

En verd, destaquen les pujades de gairebé el 6% de Goldman Sachs, després que el banc sorprengués el mercat amb els resultats empresarials del primer trimestre del 2024 en informar d'un benefici net de 4.132 milions de dòlars, un 28% més que els 3.234 milions de dòlars del mateix període de l'exercici anterior, impulsats per la banca d'inversió.

En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 0,82% (84,98 dòlars) i el Brent perd un 0,84% ($89,69). Per part seva, l'euro cotitza pla (1,0641 dòlars), i l'unça d'or cedeix un 0,14% (2.370 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es revalora al 4,618% i el bitcoin puja un 2,90% (66.065 dòlars).

Noticias relacionadas

contador