israel iran dron

Israel ha atacat divendres a la matinada territori de l'Iran, en represàlia per l'atac amb drones llançat pel règim persa aquest cap de setmana, la qual cosa augmenta encara més la tensió geopolítica a l'Orient Mitjà.

Segons informen els mitjans dels Estats Units, que citen fonts oficials del Govern, l'atac s'ha fet amb avions no tripulats i drons, i s'ha produït a la ciutat d'Isfahan, situada al centre del país, i no ha causat danys.

Per part seva, l'agència de notícies iraniana Tasnim ha publicat que "les instal·lacions nuclears a la província d'Isfahan estan completament segures", citant la Guàrdia Revolucionària iraniana.

Segons The Washington Post, que cita fonts oficials israelianes, l'objectiu ha estat mostrar a l'Iran que Israel té la capacitat d'atacar dins del país.

L'atac suposa així una nova escalada de les tensions geopolítiques i anticipa una nova resposta per part del règim persa.

En aquest sentit, abans de l'atac, el ministre d'Afers Estrangers de l'Iran, Hossein Amir-Abdollahian, va afirmar dijous que respondrien a qualsevol atac.

"Si el règim israelià torna a cometre el gran error, la nostra resposta serà decisiva, definitiva i lamentable per a ells", va advertir.

FINS ON ESCALARÀ LA TENSIÓ?

"Fins ara, els atacs han estat moderats, cosa que està provocant cert alleujament als mercats. No obstant, és probable que la prima de risc dels actius augmenti, ja que el futur segueix sense estar clar", explica Kathleen Brooks, directora estratègia d'XTB.

"Iran i Israel es deixaran en pau ara que han patit represàlies? O continuarà això, amb 'atacs' ben planificats que estan dissenyats per causar la menor quantitat de dany civil i son només una mostra del que podria ser possible?", es pregunta aquesta experta.

"Si bé això és òbviament preferible a una guerra total, és una estratègia arriscada", respon. Perquè "un error que causi víctimes o arribi a un objectiu inesperat podria desencadenar una escalada de represàlies i una situació més profunda i perillosa a l'Orient Mitjà".

Noticias relacionadas

contador