shein

Un nou escàndol laboral torna a esquitxar Shein. Segons l'organització no governamental suïssa Public Eye, la companyia xinesa de moda ràpida continua recorrent a proveïdors que obliguen els treballadors a treballar 75 hores setmanals, malgrat els compromisos de l'empresa per acabar amb aquests abusos.

Public Eye ja havia destapat aquests abusos el 2021, especialment entre el personal dels centres de Guangzhou (Xina). En aquest nou informe, l'ONG helvètica revela que gairebé no ha canviat res després d'enquestar una dotzena de treballadors d'entre 23 i 60 anys de sis centres diferents de la mateixa ciutat xinesa. Als sis centres de producció visitats en aquesta ocasió, la majoria eren petits tallers que feien servir entre 40 i 80 treballadors, però també hi havia dues fàbriques més grans amb fins a 200 treballadors.

"Treballo cada dia de 8 del matí a 10.30 de la nit i em prenc un dia lliure al mes. No em puc permetre més dies lliures perquè costa massa", reconeix un treballador que fa més de 20 anys que treballa al sector tèxtil. Segons Public Eye, els entrevistats van declarar que treballaven una jornada laboral mitjana de 12 hores, menys les pauses per dinar i sopar, almenys sis dies a la setmana, però normalment fins i tot set. Es va descobrir que una empresa tancava oficialment a la nit, però només a les 23.00 hores.

L'ONG suïssa assenyala que les "horrendes càrregues de treball" semblen continuar sent la norma entre els proveïdors de Shein. A diferència d'altres empreses de moda, Shein no revela els seus proveïdors. Segons el Codi de Conducta per a proveïdors de Shein, aquests no han de treballar més de 60 hores setmanals (incloent-hi les hores extraordinàries) i els treballadors han de tenir com a mínim un dia lliure a la setmana.

Pel que fa als salaris, gairebé no hi va haver canvis, segons els entrevistats. Aquests van donar xifres d'ingressos "similars" a les de l'informe del 2021. Depenent de la fàbrica, la temporada i el nivell d'especialització i, sobretot, incloent-hi les hores extraordinàries excessives, els salaris dels treballadors ordinaris fluctuen entre 6.000 i 10.000 iuans al mes: entre 760 i 1.270 euros. De la mateixa manera, encara hi ha fortes fluctuacions estacionals i el salari continua depenent del nombre d'articles produïts.

"Als 30 anys se'ls segueix considerant joves per treballar en la producció d'aquests proveïdors de Shein. Això és perquè necessiten tenir força experiència professional per manejar les petites quantitats i els patrons en constant canvi. Per això, expertes com l'esmentada abans, especialitzats en puntades de cobertura, reben de vegades més de 10.000 iuans al mes. Altres cosidors declaren percebre salaris d'entre 6.000 i 8.000 iuans, mentre que els supervisors de qualitat ronden els 7.000 iuans”, afegeix Public Eye al seu informe.

De la mateixa manera, l'ONG també ha assenyalat que alguns treballadors semblaven ser menors i que hi havia una aplicació "poc estricta" de la prohibició de fumar a prop dels magatzems de teixits, entre d'altres problemes. El grup va afegir que Shein utilitza moltes entitats extraterritorials per camuflar la propietat i eludir impostos. L'empresa va registrar la seva seu a Singapur el 2019 i hi té la seu des del 2021.

SHEIN RESPON

Per part seva, Shein no ha trigat a sortir al pas d'aquestes acusacions i ha assegurat en unes declaracions concedides a CNBC que la companyia estava invertint desenes de milions de dòlars en l'enfortiment de la governança i el compliment normatiu a la seva cadena de subministrament.

″El debat sobre les hores de treball i els salaris plantejat per Public Eye és important per a nosaltres, i hem fet progressos significatius en la millora de les condicions en tot el nostre ecosistema”, ha reconegut un portaveu de la companyia xinesa.

El portaveu també ha assenyalat que l'informe de Public Eye s'havia basat en una petita mostra d'entrevistes a sis instal·lacions, mentre que la cadena de subministrament de Shein depèn de milers de proveïdors externs i fabricants contractats a la Xina.

Així mateix, Shein també recorda els resultats de la segona investigació salarial, que va concloure al juny de l'any passat. Segons l'empresa, milers d'auditories realitzades per tercers als seus proveïdors havien detectat baixos índexs d'infraccions salarials i mostraven que els treballadors guanyaven de mitjana més del doble del salari mínim local i un 50% més que el salari digne de Shenzhen. "L'informe analitza mostres de 13.341 mostres de 999 fàbriques proveïdores de 12 províncies i 43 ciutats de la Xina", subratlla l'empresa.

"Els horaris de treball il·legals i els salaris per preu fet segueixen sent una característica típica de la vida quotidiana dels treballadors entrevistats. D'aquí els dubtes que suscita l'auditoria d'una fàbrica encarregada per Shein. L'empresa de moda ultraràpida, sotmesa a pressions, també aixeca sospites per l'opacitat de les finances i perquè el seu fundador ha desaparegut d'escena", replica Public Eye al seu informe.

ACCIDENTADA SORTIDA A BORSA

Aquests abusos tornen a sortir a la superfície enmig dels intents de la companyia de sortir a borsa als Estats Units. Durant els darrers mesos, Shein s'ha vist obligada a endarrerir aquests plans i fins i tot a considerar la Borsa de Londres com a primera opció en vista de les dificultats per començar a cotitzar a Wall Street.

Reguladors nord-americans com la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) han posat traves a l'accés del gegant de la moda ràpida a la borsa nacional per motius com els esmentats anteriorment, que han danyat la seva reputació aen la primera economia del món. Així mateix, la tensa relació entre Pequín i Washington o les suposades infraccions de propietat intel·lectual, entre altres problemes, tampoc estan ajudant Shein en el seu intent de cotitzar als Estats Units.

A més, Shein està sent investigada pel Comitè Selecte de la Cambra de Representants sobre el Partit Comunista Xinès pels seus vincles amb Pequín i les seves pràctiques en matèria de privadesa de dades. Els legisladors també han demanat a la SEC que investigui les acusacions que Shein utilitza mà d'obra forçada a la seva cadena de subministrament abans que se li permeti cotitzar a la borsa als Estats Units.

Shein va ser valorada recentment al voltant de 66.000 milions de dòlars i s'espera que sigui una de les sortides a borsa més grans de l'any si aconsegueix dur a terme la seva OPV. Amb tot, segons Bloomberg la valoració de l'empresa ha caigut al voltant d'un 30% als últims mesos en veure's esquitxada per aquests darrers escàndols.

contador