ep archivo   applus 20240205183504
Europa Press - Archivo

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha assegurat aquest dilluns trobar "indicis, encara que no evidències" d'un possible "concert per adquirir el control d'Applus" per part del fons nord-americà Apollo, a través de la seva societat instrumental Manzana Spain BidCo, en el marc de les OPA que aquest fons i Amber han llançat sobre la companyia espanyola. El regulador borsari ha aixecat aquest dimarts la suspensió d'Applus que va aplicar ahir, i torna a cotitzar amb lleus caigudes del 0,16%.

  • 12,720€
  • 0,16%

Després d'elevar la seva aposta a la setmana passada, Amber ha guanyat Apollo en incrementar el preu fins als 12,78 euros enfront dels 12,51 d'Apollo. Ara, el regulador alerta d'un procés que "generaria una distorsió severa del procés d'opes competidores", i que està relacionat amb unes clàusules de compensació (earn-out) recollides al fullet d'oferta del fons nord-americà.

En concret, el fullet de l'OPA d'Apollo recull unes clàusules de compensació als fons que li van vendre les accions, que milloren el preu que perceben aquests fons fins al preu final de l'OPA, si aquesta resultés "exitosa".

La CNMV assegura que "en aquest context podria donar-se una operativa anòmala per la qual alguns fons que van vendre a Manzana (Apollo) i que es beneficiarien via la compensació earn-out que la seva OPA resultés exitosa, compressin al mercat a preus superiors als de l'OPA de Manzana o fins i tot als de l'OPA d'Amber, amb l'objectiu de vendre aquestes adquisicions a Manzana en el procés d'acceptacions posteriors”.

Aquest procediment, del qual el regulador va trobar indicis "a la llum de la negociació de la tarda del divendres 26", suposaria que "diverses entitats, amb un vincle contractual i un incentiu econòmic clar, col·laborarien de manera tàcita o expressa" perquè Apollo "n'obtingués el control, que d'una altra manera li resultaria difícil adquirir en haver estat l'oferta que va oferir un preu més baix en fase de sobres".

Un dels focus de la polèmica és les diferents lectures que les parts fan del terme "exitosa" que apareix al fullet per al pagament de les clàusules de compensació, ja que "l'única interpretació del terme 'exitosa' que seria segons el parer de la CNMV compatible amb el Reial decret d'opes és que per reeixida s'entengui que l'OPA de Manzana no es retira i acaba liquidant-se (sigui el que sigui el percentatge final al qual arribi)”.

"Aquesta és la interpretació que la CNMV ha donat a aquest terme en la seva verificació del fullet de l'OPA. Tot i això, Manzana ha comunicat avui, a requeriment de la CNMV, que a causa del progrés de la seva oferta i de l'oferta competidora, l'oferent interpreta que 'exitosa' s'ha d'entendre com que el percentatge adquirit a l'OPA li atorgués la majoria del capital", explica el regulador.

D'aquesta manera "tot i que els fons incorrerien en una pèrdua entre el preu de mercat (que va ser superior als 12,51 euros al tancament de mercat del divendres 26) i el preu de venda/acceptació de l'opa de Manzana, obtindrien de l'oferent esmentat de manera privada una compensació (earn-out) més gran per les seves accions venudes".

Aquesta pràctica, alerta la CNMV, "podria fer fracassar l'OPA que ofereix més preu, i per això els inversors que haguessin acceptat exclusivament l'OPA d'Amber es veurien perjudicats i no podrien vendre les seves accions".

SANCIONS

Davant d'aquesta situació, l'organisme ha decidit "limitar les operacions que els fons que van subscriure contractes de compravenda amb Manzana poden fer als mercats de valors des d'aquest moment fins a la liquidació de les opes competidores".

"En concret, la CNMV ha acordat adreçar-se a aquests fons i imposar-los la restricció següent a les seves operacions: no podran comprar accions d'Applus a preus superiors al de l'opa de Manzana en cas que tinguin la intenció o el compromís de vendre directament o a través de tercers aquestes accions a Manzana o de presentar-les com a acceptacions de l'OPA de Manzana. Així mateix, no podran transferir a Manzana, ni directament ni mitjançant acceptacions de l'OPA, accions que hagin comprat al mercat a preus superiors als de l'OPA de Manzana", detalla.

A més, "la CNMV s'ha dirigit a Manzana per advertir-lo que tant plantejar el terme OPA reeixida en el sentit d'adquisició de control, com incentivar, animar o sol·licitar els fons amb els quals té contractes que adquireixin accions a preus superiors als12,51 euros des de Manzana podria ser contrari als seus deures com a oferent”.

Noticias relacionadas

contador