ep archivo   la presidenta del banco santander ana botin 20240415185703
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Banc Santander va obtenir un benefici atribuït de 2.852 milions d'euros al primer trimestre del 2024, un 11% més respecte al mateix període de l'any anterior. El banc ha explicat que aquest increment del benefici es deu al "fort creixement" del marge d'interessos en tots els negocis i totes les regions, recolzat en l'augment del nombre de clients, i el bon control dels costos, que van compensar amb escreix el creixement previst de les provisions.

  • 4,829€
  • 0,50%

El marge d'interessos va augmentar un 18%, "fins a un rècord d'11.983 milions d'euros, gràcies al creixement en tots els negocis, sobretot en Retail (Banca Minorista), CIB (Banca Corporativa i d'Inversió) i Wealth (Gestió d'Actius)", segons ha explicat l'entitat en nota de premsa.

Els ingressos per comissions van augmentar un 5%, fins als 3.240 milions d'euros, "la xifra més alta en un trimestre, gràcies a les vendes de productes d'alt valor afegit, especialment a CIB als Estats Units, i la major activitat en Retail, amb creixement a totes les regions, i Consumer. Més del 95% dels ingressos provenen de clients”, ha afegit el banc.

Així, els ingressos del negoci bancari (el marge brut) van augmentar un 9%, fins a un rècord de 15.380 milions d'euros, mentre que els costos d'explotació van augmentar un 7%, fins als 6.547 milions.

Així, el marge net del trimestre va millorar un 13%, fins als 8.833 milions. Les dotacions per insolvències van augmentar un 9%, fins als 3.125 milions, "per la normalització en el negoci de Consumer", sobretot als Estats Units.

La ràtio d'eficiència va millorar fins al 42,6% “per la transformació cap a un model més senzill, digital i integrat”, segons el banc. Per part seva, la ràtio de rendibilitat RoTE va augmentar 55 punts bàsics, fins al 14,9% (16,2%, anualitzant l'impacte de l'impost a la banca).

La qualitat creditícia es va mantenir sòlida, amb un cost del risc de l'1,20%, en línia amb l'objectiu de l'any. La ràtio de morositat baixa del 3,10% al 3,14% al quart trimestre, amb una cobertura i fases estables.

REITERA OBJECTIUS PER AL 2024

Santander ha anticipat que "va camí de complir els objectius del 2024: creixement dels ingressos d'un dígit mitjà, eficiència per sota del 43%, cost del risc d'aproximadament l'1,2%, RoTE del 16%, i CET1 fully loaded per sobre del 12,3%".

El grup ha precisat que “els cinc negocis globals del banc: Retail, Consumer, CIB, Wealth i Payments han passat a ser els segments principals des d'aquest any com a part del nou model operatiu, anunciat l'any passat”.

DECLARACIONS D'ANA BOTÍN

Ana Botín, presidenta, ha destacat que "hem tingut un molt bon començament d'any, amb creixement del 10% dels ingressos mantenint els costos estables enfront de trimestres previs. Amb això, hem aconseguit un retorn sobre el capital tangible del 16,2% durant el trimestre, anualitzant l'impacte del gravamen temporal a la banca a Espanya, i un creixement del 14% al TNAV més dividend en efectiu per acció”.

"Durant el trimestre hem avançat en tots els negocis, amb Retail augmentant el benefici més d'un 20% gràcies al creixement del marge d'interessos a Europa i Amèrica, mentre que el creixement dels ingressos per comissions de CIB i Wealth s'accelera. També ens ajuda la sensibilitat positiva a les baixades de tipus d'interès d'alguns negocis, especialment a Consumer, cosa que ens permetrà continuar augmentant els ingressos en el futur, un exemple més del valor de la diversificació", ha afegit.

"Una vegada més, anem en camí de complir tots els nostres objectius de l'any, entre ells el ROT del 16%. Seguirem invertint per donar millor servei als nostres 166 milions de clients, continuar creixent i aconseguir rendiments atractius per als nostres accionistes. Estic molt agraïda a tots els treballadors per fer-ho possible", ha conclòs.

contador