taqa
TAQA

El nom de TAQA ha saltat a les portades de tots els mitjans de comunicació espanyols, després que l'Abu Dhabi National Energy Company (el seu nom complet) hagi confirmat que negocia comprar el 40% de Naturgy, cosa que implicaria llançar una OPA sobre el 60% restant (encara que Criteria Caixa té previst mantenir-ne la seva participació propera al 27%).

  • 23,720€
  • -0,92%

El principal accionista de TAQA (que significa energia en àrab) és una altra companyia controlada per l'emirat d'Abu Dhabi. Es tracta de l'Abu Dhabi Power Corporation, que controla el 90% del capital. TAQA és considerada com la principal elèctrica (utility) d'Abu Dabi.

"Les nostres arrels son a Abu Dhabi amb operacions als Unió dels Emirats Àrabs i més enllà. Som un dels 10 principals campions de serveis públics integrats a la regió EMEA (Orient Mitjà, Europa i Àfrica) amb operacions d'energia, aigua i petroli i gas a 11 països de tot el món", explica la companyia a la seva pàgina web.

"TAQA es va establir el 2005. No obstant, la nostra història comença el 1998, amb la privatització del sector elèctric i hídric d'Abu Dabi", afegeix la companyia, que cotitza a la Borsa de Valors d'Abu Dabi (ADX) des del 2005 (tot i que només un 1,4% del capital és públic).

"Des de llavors, ens hem convertit en una empresa diversificada amb operacions als Unió dels Emirats Àrabs, així com al Canadà, Ghana, Índia, Iraq, Marroc, Països Baixos, Oman, Aràbia Saudita, Regne Unit i Estats Units", explica l'empresa.

Mohamed Hassan Alsuwaidi n'és el president no executiu i Jasim Husain Thabet n'és el conseller delegat.

A més a més, la companyia és el principal accionista de Masdar (grup de renovables d'Abu Dhabi), amb un 43% del capital. Recentment, Iberdrola va anunciar amb aquesta empresa un acord estratègic per invertir conjuntament fins a 15.000 milions d'euros.

En termes financers, TAQA va obtenir uns ingressos de 14.100 milions de dòlars el 2023 i un EBITDA de 5.300 milions de dòlars. La base d'actius estava valorada a finals de l'any passat en 58.200 milions de dòlars.

Entre els seus objectius per al 2030, figuren augmentar la capacitat d'energia bruta a 150 GW, amb TAQA representant 50 GW de manera independent i Masdar 100 GW més.

També compta amb l'objectiu d'una capacitat d'energia neta de 50 GW per al 2030 enfront de la capacitat actual de 17 GW, i una cartera d'energia renovable que comprendrà el 65% de la generació d'energia.

Noticias relacionadas

contador