taiwan 20240503143228

La Xina ha llançat maniobres militars de "càstig" a l'estret de Taiwan, en resposta a la presa de possessió del nou president del país, Lai Ching-te, a qui el govern comunista xinès considera "separatista", però que ha estat elegit de manera democràtica.

Les maniobres militars de la Xina inclouen avions de combat fortament armats i atacs simulats amb foc real al voltant de grups d'illes controlades per Taiwan que es troben al costat de la costa xinesa.

El discurs de presa de possessió de Lai Ching-te, en què va demanar a la Xina aturar les seves amenaces i en què va afirmar que la Xina i Taiwan "no estaven subordinats l'un a l'altre" ha provocat la ira de les autoritats xineses, que consideren a la illa part del seu territori.

Lai ha ofert repetidament converses amb la Xina, que han estat rebutjades, i defensa que només el poble de Taiwan pot decidir el seu futur, rebutjant les reclamacions de sobirania de Pequín. En aquest sentit, el ministre d'Afers Estrangers xinès, Wang Yi, ha qualificat el discurs de Lai com a "vergonyós".

Els exercicis militars s'estan duent a terme a l'estret de Taiwan, el nord, sud i est de Taiwan, així com en àrees al voltant de diverses illes controlades per Taiwan. Està previst que les maniobres durin dos dies.

Per part seva, el Ministeri de Defensa taiwanès ha condemnat els exercicis i ha assenyalat que les seves defenses aèries i les seves forces de míssils terrestres estaven rastrejant objectius i que confiava a poder protegir el seu territori.

"El llançament d'exercicis militars en aquesta ocasió no només no contribueix a la pau i l'estabilitat de l'estret de Taiwan, sinó que també posa en relleu la mentalitat militarista (de la Xina)", ha assenyalat en un comunicat.

Noticias relacionadas

contador