ep archivo   viviendas en construccion 20240527090503
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Nova maçada al mercat de l'habitatge. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha confirmat aquest dilluns que la signatura d'hipoteques constituïdes sobre habitatges es va enfonsar un 18,1% al març respecte al mateix mes de l'any anterior, en sumar-se un total de 29.653 préstecs. A més, el tipus d'interès mitjà també ha pujat, concretament fins al 3,41%, amb la qual cosa marca el segon valor més alt en nou anys.

En concret, Estadística ha explicat que el tipus d'interès mitjà va pujar des del 3,33% registrat al febrer, i també que la signatura d'hipoteques sobre habitatges ha tornat a taxes negatives al març després d'haver pujat al febrer un 3,8% després d'un any de reculades.

L'import mitjà de les hipoteques constituïdes sobre habitatges va caure un 3,5% interanual fins als 137.169 euros, mentre que el capital prestat va retrocedir un 20,9%, fins als 4.067.462 euros.

A més, l'INE detalla que a la constitució d'hipoteques sobre habitatges, el termini mitjà dels préstecs és de 23 anys, i remarca que el 47,4% de les hipoteques sobre habitatges es va constituir a tipus variable i el 52,6% a tipus fix. El tipus d'interès mitjà a l'inici va ser del 3,15% per a les hipoteques sobre habitatges a tipus variable i del 3,64% per a les de tipus fix.

Al març també hi ha hagut canvis en les condicions de les hipoteques inscrites als registres, encara que el nombre total va disminuir un 29,6% en taxa anual. Les novacions (o modificacions amb la mateixa entitat financera) van disminuir un 22,0% les subrogacions al deutor (canvia el titular) un 62,2% i les subrogacions al creditor (canvia d'entitat) un 60,3%. És més, l'INE assenyala que el 65,7% de les 9.914 hipoteques amb canvis en les condicions es van deure a modificacions en els tipus d'interès.

Si l'anàlisi es fa per comunitats autònomes, les regions amb taxes positives de variació anual en el nombre d'hipoteques sobre habitatges al març van ser la Comunitat Foral de Navarra (21,4%) i la Comunitat de Madrid (1,5%). Per la seva banda, les que van presentar els descensos més importants en les seves taxes anuals van ser les Canàries (-31,7%), Castella i Lleó (-31,2%) i el País Basc (-28,8%).

Després de conèixer aquestes xifres, Juan Villén, director general d'idealista/hipoteques, explica que “les bones dades marcades a l'inici de l'any no han aconseguit mantenir la tendència i el nombre de préstecs concedits ha perdut la marca dels 30.000”. Tot i així, comenta que "l'engruixit de la caiguda sembla estar accelerada per l'efecte estacional de la Setmana Santa, que el 2023 va tenir lloc a l'abril mentre que aquest any s'ha celebrat al març".

En aquest sentit, l'expert assenyala que "si comparem les dades del març d'aquest any amb les de l'abril del 2023, l'increment se situa al 10%". A més, destaca que la pujada del tipus mitjà "s'uneix a una oferta cada vegada més escassa", cosa que no ajuda a la firma d'hipoteques. Tot i això, malgrat tot, en idealista esperen "un escenari amb pujades en el nombre d'operacions per al mes d'abril i un estancament en el nombre de firmes per al que resta de l'any".

Maria Matos, directora d'Estudis de Fotocasa, comenta per part seva que les xifres donades a conèixer per l'INE "reflecteixen la manca d'activitat durant la temporada de Setmana Santa, ja que feia vuit anys que la festivitat no tenia lloc completament en un mes de març". Tot i que reconeix que "també hi ha una part de declivi que s'explica pel context d'alts tipus d'interès i un Euríbor que encara es resisteix a baixar, cosa que resulta menys atractiva per als sol·licitants d'hipoteques".

"Probablement l'any es diferenciarà entre dues etapes marcades, la d'abans que els tipus d'interès baixin i la de després. Si les previsions de desescalada en els tipus per part del BCE es confirmen i comencen al juny, tornarem a veure com el accés a l'habitatge millora en rebaixar-se les condicions d'accés al crèdit hipotecari i com la demanda que es mantenia esperant tornarà al mercat amb força", indica.

A Fotocasa també creuen que el 2024 serà un any que "anirà de menys a més" i en què tornarem a veure un mercat "molt estimulat per la lluita hipotecària que lliuraran els bancs". "Ara que l'Euríbor ja està estabilitzat fa uns mesos, és probable que aviat puguem començar a veure les primeres rebaixes per als hipotecats variables. Aquest moment serà un bon senyal per als compradors que fa temps que esperen que les condicions hipotecàries es redueixin", diu Matos.

De fet, al portal immobiliari preveuen "una nova guerra hipotecària entre les entitats financeres per aconseguir el màxim nombre de vendes possible, així com la tornada de les hipoteques fixes a l'aparador bancari". Però tot i així, incideix, les firmes hipotecàries "experimentaran una desacceleració més pronunciada en comparació amb les transaccions de compravenda perquè el perfil inversor seguirà tenint gran pes al mercat".

contador