puig campana
BME

Puig ha finalitzat la sessió del debut en borsa pla i als 24,50 euros, el preu de la col·locació. La companyia ha marcat un primer canvi als 25,54 euros (+4,24%), posteriorment ha avançat amb força, per registrar màxims als 26,50 euros (+8,16%), tot i que ràpidament s'ha desinflat, donant mostres d'una volatilitat considerable.

  • 25,580€
  • -0,70%

El grup cosmètic i de moda ha protagonitzat l'estrena borsària més gran d'Europa aquest any i la més important a Espanya des del 2015.

La multinacional de bellesa ha indicat que la cotització es produeix després de l'oferta pública inicial per import de 2.610 milions d'euros. "Incloent-hi l'opció de sobreadjudicació de fins a 390 milions d'euros, la mida total de l'oferta és de fins a 3.000 milions d'euros, xifra que la converteix en l'oferta pública inicial més gran d'Europa d'aquest any".

Durant el tradicional toc de campana, el president executiu de la companyia, Marc Puig, ha destacat que la col·locació borsària del grup ha trobat una "resposta multitudinària per part dels inversors" malgrat les incerteses geopolítiques i ha mostrat el seu agraïment a tothom els que han apostat per la companyia en el procés de sortida al parquet.

"L'èxit de la sortida a borsa de Puig marca el començament d'un nou i emocionant capítol a la llarga i orgullosa història de la nostra empresa. Recolzats per la confiança dels inversors en la nostra estratègia, continuarem construint el nostre portafoli de marques pròpies focalitzant-nos a ampliar el nostre lideratge en productes de prestigi i fragàncies nínxol, mentre invertim als nostres mercats principals i donem suport a la nostra expansió en geografies d'alt potencial", ha afegit.

Alhora, ha remarcat que "durant tots aquests anys hem gestionat una empresa privada com si fos cotitzada i ara la gestionarem com si fos privada", amb "llums llargs".

Puig ha detallat que "l'oferta ha estat sobresubscrita múltiples vegades a tot el rang de preus, fet que demostra la important demanda d'inversors institucionals internacionals i nacionals".

La família Puig conservarà el 71,7% dels drets econòmics de la societat i el 92,5% dels drets de vot.

En aquest sentit, CriteriaCaixa, hòlding que gestiona el patrimoni empresarial de la Fundació la Caixa, ha adquirit accions de la Classe B representatives del 3,05% del capital social de Puig. Per això, ha compromès una inversió de 425 milions d'euros.

La proposta de pay-out anunciada per Puig, amb un dividend estable i creixent del 40% del resultat, encaixa en l'estratègia de CriteriaCaixa de buscar opcions d'inversió amb enfocament a llarg termini que maximitzin la rendibilitat per dividend, i que li permetin generar els recursos necessaris perquè el seu accionista únic, la Fundació la Caixa, pugui fer la seva acció social.

Els experts de Bankinter estimen que "el preu de sortida suposa un descompte del 15% enfront de la mitjana del sector (Estee Lauder, Shiseido, Coty, Interparfums) en termes de Valor d'Empresa (EV)/EBITDA 2023 i del 34% enfront del líder del sector, L'Oreal".

Segons la seva opinió, "un descompte raonable podria ser del 20% respecte a L'Oreal o una prima del 3% respecte al sector, cosa que implicaria cotitzar en el rang 30-31 euros".

En aquest sentit, precisen que “la sortida a borsa ens sembla atractiva considerant el preu de col·locació (24,5 euros/acció)”. Tot i això, que ho segueixi sent dependrà del que acabi fent avui en la seva estrena borsària, indiquen.

"EL MÚLTIPLE AL QUAL COTITZA SERÀ EXIGENT"

Puig i les seves primeres hores a la borsa han despertat l'interès dels estrategs i fins i tot hi ha qui no ha pogut evitar les comparacions amb Inditex. "La comparació amb la gallega és inevitable, pel seu component familiar i per la manera com la família es queda amb la majoria del poder de decisió", subratlla Javier Cabrera, analista d'XTB.

Tot i això, per a l'expert, a partir d'aquí, "Puig haurà de convèncer els inversors que la proposta de valor de la companyia és bona i que el creixement de doble dígit dels seus comptes durant els últims dos anys no és una cosa conjuntural, sinó que es podrà mantenir al temps”.

"Si no fos capaç d'aconseguir aquest ritme de creixement als pròxims trimestres, podríem veure un ajustament del preu de les accions, a causa de l'alta expectativa amb què l'empresa ha sortit a borsa i una valoració exigent", afegeix.

En definitiva, per a Cabrera, Puig és empresa de qualitat que té tots els atributs per tenir un gran exercici en borsa a llarg termini.

"No obstant, el preu sempre importa i el múltiple al qual cotitza serà exigent. Això no significa que ho faci malament el seu primer dia, però el mercat estarà molt atent als seus resultats al llarg de l'any, per justificar la valoració amb què salta al parquet espanyol. Sens dubte, és una companyia a la qual cal estar molt pendents", conclou.

Noticias relacionadas

contador