ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 tanca lleugerament a la baixa i gairebé sense moviments (-0,16%, 11.311 punts), igual que la resta de places europees, obviant les bones sensacions que han deixat els resultats que va anunciar ahir a la nit Nvidia. El gegant tecnològic puja un 10% al mercat dels EUA després de guanyar un 628% més al primer trimestre fiscal 2025 i batre totes les previsions amb els comptes. A Wall Street, l'S&P 500 i el Nasdaq avancen, empesos per Nvidia, mentre que el Dow Jones retalla.

  • 10.992,300
  • -0,67%

Nvidia ha demostrat que no hi ha senyals de desacceleració a la IA després d'un augment de més del 400% en el negoci de centres de dades.

El CEO del gegant tecnològic, Jensen Huang, va dir als analistes que OpenAI, Google, Anthropic i fins a 20.000 empreses emergents d'IA generativa estan esperant cada GPU (Unitat de Processament Gràfic) que els proveïdors de serveis al núvol puguin posar en línia.

"Tota la feina que s'està realitzant a tots els (proveïdors de serveis al núvol) està consumint cada GPU disponible", va dir Huang. "Els clients ens estan pressionant molt perquè lliurem els sistemes i els posem en funcionament tan ràpid com sigui possible".

Nvidia també ha anunciat un split de les accions en la proporció 10 a 1 per fer que "la propietat d´accions sigui més accessible per als treballadors i inversors".

DADES MACRO I NOTÍCIES EMPRESARIALS RELLEVANTS

Avui els inversors estan pendents de la publicació dels PMI avançats serveis, manufacturers i compostos del maig a la zona de l'euro (registra el ritme d'expansió més ràpid en els dotze últims mesos) i els EUA (el sector privat creix al maig i se situa a màxims de 25 mesos). A més, s'ha publicat la confiança del consumidor del maig també a la zona de l'euro (millora menys del previst), mentre que a l'altra banda de l'Atlàntic es coneixen les peticions setmanals de desocupació (baixen més del que s'esperava), els permisos de construcció i dades dhabitatges nous.

Cal recordar que les actes de la Fed publicades ahir diuen que cal "més temps del previst" per retallar tipus.

A Àsia també s'han publicat els PMI manufacturer i serveis del maig del Japó. El primer ha repuntat fins a 50,5, per sobre del nivell de 50, que marca el límit entre expansió i contracció. El serveis ha caigut fins a 53,6 des de 54,3.

A Àsia és notícia també la decisió del banc central de Corea del Sud, que ha deixat els tipus sense canvis al 3,50%.

Al pla empresarial, avui s'ha parlat a Espanya de Técnicas Reunidas, que celebra el seu Capital Markets Day entre aquest dijous i demà divendres. Ha anunciat un nou programa estratègic (SALTA) i preveu multiplicar dues vegades i mitja el seu resultat operatiu en cinc anys, així com assolir 500 milions d'euros en recursos propis al tancament del 2025. S'ha disparat un 22% al Mercat Continu.

Dins de l'IBEX, per part seva, Solaria lidera després de les caigudes i la volatilitat de les últimes jornades i després d'anunciar la creació de Solaria Data Centers, per subministrar energia a centres de processament de dades. L'acompanyen a dalt Rovi i Inditex. Al costat de les retallades, els pitjors en són Sacyr, Merlin, IAG i Endesa.

ACTUALITAT POLÍTICA I GEOPOLÍTICA

Com no podia ser altrament, al pla polític internacional, sens dubte avui se segueix parlant de la decisió del primer ministre britànic, Rishi Sunak, d'avançar les eleccions al proper 4 de juliol. L'oposició laborista, liderada per Keir Starmer, parteix com a gran favorita per aconseguir el triomf a les eleccions, amb vint punts d'avantatge en algunes enquestes, enfront dels conservadors de Sunak, que fa catorze anys que són al poder.

Sunak arriba a les eleccions no només molt per darrere del Partit Laborista a les enquestes, sinó també una mica aïllat d'alguns membres del seu partit.

D'altra banda, aquest dijous s'està parlant dels exercicis militars que la Xina realitza a Taiwan, amb dotzenes d'avions de combat i amb míssils reals. Els exercicis, en què van participar les forces terrestres, aèries i marines, es van produir a l'estret de Taiwan i a petites illes controlades per Taipei a primera hora del matí, tres dies després que Lai Ching-te assumís la presidència de la illa. Els analistes ja havien avisat que alguna cosa així podria passar.

"En cas de la continuació del govern del DPP, la Xina podria optar per exercicis militars més freqüents a prop de l'estret de Taiwan, possiblement fins i tot violant l'espai aeri de Taiwan", avisava al gener, abans de conèixer el resultat electoral, Hani Abuagla, analista sènior d'XTB MENA.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0825 dòlars (+0,03%). El petroli cedeix un 0,3%, amb el Brent als 81,7 dòlars i el WTI, als 77,24 dòlars.

L'or es deixa a prop d'un 2% (2.346 dòlars) i la plata retalla un 2,75% (30,62 dòlars).

El bitcoin retalla fins als 68.000 dòlars i l'ethereum cotitza als 3.800 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,485%.

Noticias relacionadas

contador