ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 16 de abril de 2024 en madrid espana e
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 (+0,42%; 11.152 punts) tanca a l'alça aquest dilluns, distanciant-se de la resta de borses europees, que majoritàriament han acomiadat la jornada amb signe negatiu. Això, mentre esperen a conèixer algunes de les dades clau d'aquesta setmana, entre les quals destaquen la inflació dels EUA, que es coneixerà dimecres i que podria donar noves pistes sobre els propers moviments de la Reserva Federal (Fed), després que la setmana passada es disparés l'optimisme sobre les retallades de tipus.

  • 11.404,900
  • -0,34%

Ni a Europa ni als Estats Units hi hagut aquest dilluns dades macroeconòmiques d'importància al calendari, per la qual cosa els inversors, de moment, ho fien tot a les expectatives sobre les referències que es publicaran al llarg dels propers dies.

Per exemple, destaca l'IPC d'Espanya que es publica aquest dimarts, el PIB de la zona euro de dimecres, juntament amb l'IPC nord-americà, i també la inflació de la zona de l'euro, que es coneixerà divendres.

A Àsia també hi ha cites de referència els propers dies. Avui les borses de la regió han acabat mixtes després que la inflació de la Xina hagi estat una mica més elevada del que s'esperava (ha pujat un 0,3% a l'abril, enfront del 0,2% esperat), i en les sessions que hi ha per venir serà clau, entre altres coses, el Producte Interior Brut del Japó, que es publica dijous, o dades xineses com el de vendes al detall o producció industrial, que tancaran la setmana.

A l'espera de totes aquestes xifres, els inversors es mantenen molt pendents del que passa a l'àmbit geopolític. I és que l'operació militar israeliana sobre Rafah continua, malgrat els advertiments diaris dels EUA. Els nord-americans asseguren que la seva prioritat continua sent la seguretat d'Israel, i per això no frenaran l'enviament d'armes, però no deixen de llançar avisos sobre la preocupació al voltant de l'operació al sud de la franja de Gaza on s'han refugiat 1,4 milions de persones.

Mentrestant, Rússia torna a ser notícia després que el president Vladimir Putin hagi destituït per sorpresa el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, després de 12 anys al capdavant de les forces armades. Era un dels membres més propers a Putin des que aquest va assumir el poder, però molts el consideren responsable de l'estancament de la guerra amb Ucraïna. Ara serà substituït per un economista, Andrei Beloússov, que ja va ser ministre de Desenvolupament Econòmic, cosa que apunta que el Kremlin espera una guerra llarga.

I a Espanya, totes les mirades es dirigeixen a Catalunya, on després de les eleccions d'aquest diumenge s'ha confirmat que l'independentisme ha perdut la majoria i que la victòria se l'ha endut el líder del PSC, Salvador Illa, que és clar vencedor amb 42 escons i el 27,96% dels vots, encara que no n'hi ha prou per governar en solitari i seran necessaris pactes amb altres partits per formar govern. ERC, amb 20 escons, es podria convertir a la 'clau' d'un govern tripartit d'esquerres amb els Comuns (6 escons) encara que ha advertit que no hi donarà suport. Així mateix, el líder dels republicans, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dilluns que abandona la primera línia de la política.

Al pla empresarial, a Espanya els inversors mantenen la mirada posada sobre culebró BBVA-Sabadell, mentre es coneixen més resultats trimestrals. Arriba el torn de companyies com Almirall, Immobiliaria Colonial o Ferrovial.

En altres mercats, el petroli cotitza amb pujades moderades, de manera que el Brent se situa als 83,19 dòlars i el West Texas, als 78,88 dòlars. L'unça d'or, en canvi, cau amb ganes i se situa als 2.339 dòlars, i el rendiment del bo nord-americà a 10 anys es redueix fins al 4,481%. Al mercat de les criptomonedes, el bitcoin escala fins als 63.000 dòlars.

Noticias relacionadas

contador