ep archivo   paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 11 de enero de 2024 en madrid espana
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 estén el seu gran ral·li alcista del mes de març i puja un 0,92% a la sessió, fins als 11.093 punts.

  • 11.154,600
  • 1,56%

Per valors, els més alcistes dins del selectiu espanyol són IAG, afavorida per la previsió de bons resultats de JP Morgan, Endesa i Acciona Energía. A més, Inditex avança posicions, beneficiada pels forts guanys de H&M després de publicar els resultats. A la cua de l'índex se situen Solaria i Fluidra.

L'IPC D'ESPANYA

Això després de conèixer que l'IPC d'Espanya del mes de març va repuntar al 3,2% per l'electricitat i els carburants, mentre que l'IPC subjacent es va moderar al 3,3% en taxa interanual, el nivell més baix des del novembre del 2022.

A Espanya, a més de la dada avançada de la inflació corresponent al mes de març, s'han publicat les vendes al detall del febrer, que han repuntat un 1,9%.

Aquestes dades surten a la llum després d'haver confirmat l'Institut Nacional d'Estadística (INE) que l'economia espanyola va créixer un 2,5% el 2023, i després que S&P Global Ratings hagi confirmat les seves projeccions sobre el PIB: tancarà amb un avenç de l'1,8% el 2024, molt per sobre de la mitjana de la zona de l'euro, que l'agència de qualificació situa al 0,7%.

D'altra banda, la confiança econòmica de la zona de l'euro s'enforteix. Al març, segons les dades de la Comissió Europea, l'Indicador de Sentiment Econòmic (ESI) puja a 96,3, des de 95,5 del mes anterior, xifra que suposa el nivell més alt en tres mesos, gràcies a tots els sectors excepte la construcció, mentre que als Estats Units les sol·licituds setmanals d'hipoteques han mostrat una lleugera reculada.

TENSIÓ GEOPOLÍTICA I PONT DE BALTIMORE

Tot això en un marc de tensió geopolítica que sembla no resoldre's, ni a Gaza ni a Ucraïna, però a més amb totes les mirades fixes a Baltimore (EUA), després del desastre que va provocar el xoc d'un vaixell contra un dels pilars del pont Francis Scott Key, que es va ensorrar.

El pont, un dels més llargs dels Estats Units, era tot un símbol, i el seu col·lapse preocupa no només per les morts (hi ha diversos desapareguts als que ja es dona per morts, per les baixes temperatures), sinó també pel dany que pot provocar a l'economia la pèrdua d'aquest nus essencial de les comunicacions logístiques al país.

La situació és tan greu que ja es parla a tot arreu del fort impacte econòmic que podria tenir la caiguda del pont de Baltimore, i fins i tot el president dels EUA, Joe Biden, ha assegurat que el Govern en pagarà la reconstrucció. Segons ha dit, es posaran tots els recursos federals a la disposició de l'administració de Maryland per reparar els danys que ha patit el port de la capital estatal.

"Reconstruirem aquest port com més aviat millor, i ho farem junts", ha afirmat Biden, que ha anunciat que buscarà el suport del Congrés per autoritzar al més aviat possible les reparacions i restablir el servei habitual del port de Baltimore. I és que aquest port té un pes econòmic molt rellevant a l'estat de Maryland i també a tota la Costa Est.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, l'IBEX 35 "segueix guanyant posicions sense donar cap mostra de feblesa. Des de març, el selectiu s'ha revaloritzat un 10% i no descartem que pugui prolongar els guanys fins al nivell dels 11.200 punts", assenyala César Nuez.

"No obstant, els alts nivells de sobrecompra ens fan pensar en una parada al camí. El primer nivell de suport es troba en els mínims del buit alcista que va deixar aquest 21 de març passat als 10.752 punts", afegeix aquest expert.

En altres mercats, destaca la caiguda del petroli, de l'1%, així com la reculada de l'unça d'or fins a ls2.198,70 dòlars. El bo nord-americà a 10 anys també cau, i se situa al 4,23%, mentre que l'EUR/USD retrocedeix i es canvia als 1,0828. Finalment, el bitcoin es manté en verd i cotitza als 70.222,55 dòlars.

Noticias relacionadas

contador