L'IBEX recupera els 9.400 punts i torna a fregar màxims anuals

La resta de borses europees ha enregistrat guanys més moderats

  • En una jornada marcada pels atemptats d'Alemanya i Turquia
  • A Wall Street, el Dow Jones està fregant els 20.000 punts
  • L'euro ha marcat un nou mínim des de gener de 2003 davant del dòlar
Nieves Amigo
Bolsamania | 20 des, 2016 09:44 - Actualitzat: 18:30
bolsa_de_madrid_ibex_35_parque

L'IBEX ha augmentat guanys en la part final de la sessió i ha tancat amb pujades del 0,76%, la qual cosa li ha permès recuperar els 9.400 punts (9.407,90 al tancament). El selectiu espanyol ha liderat els guanys entre les grans borses europees, que han registrat ascensos més moderats.

A Wall Street, el Dow Jones frega els 20.000 punts i cotitza en màxims històrics, en una jornada marcada pels atemptats terroristes d'Alemanya i Turquia. La policia alemanya dubte que el detingut d'origen pakistanès sigui l'autor de l'atemptat de Berlín, per la qual cosa es manté l'estat de màxima alerta a la ciutat.

Pel que fa a l'actualitat empresarial, Mediaset España ha estat el valor més alcista de l'IBEX (+4%), a causa que Vivendi ha confirmat la seva intenció d'aconseguir el 30% del capital de la seva matriu italiana, Mediaset, que s'ha disparat un 24% en la borsa de Milà.

I OHL ha pujat un 9%, després que s'hagi publicat que vendrà la seva filial en la República Txeca, per la qual espera obtenir 50 milions d'euros. L'objectiu del grup és aconseguir els 300 milions d'euros en desinversions en els propers mesos.

Bankinter preveu que l'IBEX tanqui 2017 en nivells de 10.200 punts i destaca a Inditex, Bankia, CaixaBank, ACS i Acerinox com els seus valors favorits

Entre els grans valors, Repsol ha pujat un 1,7% i acumula un ral·li alcista del 14% des que l'OPEP va anunciar la seva històrica retallada de producció. Les accions de la petroliera cotitzen prop dels 14 euros per títol. A més, Telefónica ha pujat un 1,8%, Santander un 1,6% i Endesa ha marcat un nou màxim històric per sobre de 20 euros.

A nivell estratègic, Bankinter ha revisat el seu consell sobre les borses a l'alça i ha redirigit l'estratègia des de preservar patrimoni cap a aconseguir rendibilitat. Els experts del banc estimen un potencial de revaloració de el +9% per l'IBEX a la fi de 2017, fins a 10.200 punts. Els seus cinc valors favorits dins del selectiu són Inditex, Bankia, CaixaBank, ACS i Acerinox.

En l'escenari econòmic, el Banc del Japó ha optat per mantenir el preu del diner sense canvis, al mateix temps que ha millorat les seves perspectives per a l'economia japonesa per primera vegada durant el mandat de l'actual governador, Haruhiko Kuroda. En l'informe publicat al final de la trobada mensual de dos dies, l'entitat ha considerat probable que l'economia de Japó registri "una expansió moderada".

Al mercat de divises, l'euro ha tornat a marcar mínims des de gener de 2003 enfront del dòlar, en caure fins a 1,0350. Els analistes preveuen que durant 2017 arribi la paritat amb la divisa americana, a causa de les polítiques monetàries divergents de la Reserva Federal (Fed) i el Banc Central Europeu (BCE).

A més, durant la sessió s'ha seguit parlant de la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, que ha estat declarada culpable de negligència per la Cort de Justícia de la República en el 'cas Tapie', durant l'etapa que en la qual va ser ministra de Finances a França. La Cort de Justícia no li aplicarà pena alguna i la condemna no apareixerà en els seus antecedents penals. Ara, caldrà veure si Lagarde roman en el càrrec o decideix abandonar-lo. De moment, l'FMI ha recolzat la seva continuïtat.

ANÀLISI TÈCNICA

L'IBEX està a poc més de l'1% dels 9.544 punts, màxim anual, després d'arribar a caure gairebé un 20% des d'aquest nivell del primer de gener fins al Brexit. "Aquesta referència és important pel fet que estem parlant d'un buit a la baixa setmanal i mensual amb el qual comencem l'any", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Tancar per damunt, almenys en espelmes setmanals, seria sense cap dubte un important senyal de fortalesa en el nostre selectiu. Per a això necessitarem, com sempre, del sector financer. Seguim d'a prop el moviment dels títols de BBVA, que presenta una resistència molt important molt a la vora, en els 6,65 euros", afirma aquest expert.

contador