L'IBEX fracassa en el seu intent de rebot i acaba pla

Aquesta tarda se sabrà quins valors surten i entren al selectiu

Nieves Amigo / Javier Melguizo
Bolsamania | 13 jun, 2019 09:50 - Actualitzat: 20:14
ep economiabolsa- ibex 35 cierrauna subida054 yconsolidaencimalos 9100 puntos
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

IBEX 35

11.075,600

10:56 25/04/24
0,43%
47,80

L'IBEX ha sumat un lleu 0,09% després de cotitzar amb guanys més amplis durant gran part de la sessió. Després de dos dies consecutius en vermell, el principal índex espanyol buscava rebotar aquest dijous, però mitja hora abans del tancament ha entrat en negatiu i finalment ha tancat pràcticament pla. Han destacat les pèrdues de Telefónica (-1,34%) i les alces d'Ence, que s'ha disparat un 4,77% tot i que sona per abandonar el selectiu després de la reunió que celebra el Comitè Assessor Tècnic (CAT) un cop conclosa la sessió.

La resta d'Europa ha cotitzat en sintonia amb el selectiu espanyol, a excepció del parquet de Frankfurt, que ha pujat un 0,45%, tot i les últimes crítiques de Donald Trump a Alemanya pel suport de Berlín a un nou gasoducte de gas natural cap a Europa des de Rússia.

A més, avui comença al Regne Unit la primera votació per elegir el nou líder del Partit Conservador. Boris Johnson ha guanyat àmpliament la primera ronda de votacions. D'un total de 313 diputats, l'exalcalde de Londres i exministre d'Exteriors ha aconseguit 114 vots. El ministre Jeremy Hunt ha quedat segon, encara que a força distància de Johnson en aconseguir tot just 43 vots.

A tot això se sumen les advertències dels experts sobre Itàlia i la seva lluita amb la Unió Europea (UE), que segueix molt present. El viceprimer ministre, Matteo Salvini, vol introduir retallades fiscals, mentre que el primer ministre, Guiseppe Conte, ha anticipat que el deute nacional podria reduir-se més del previst, ja que els ingressos fiscals van ser més elevats del que s'esperava.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

Els inversors han seguit pendents del comportament dels grans valors de l'IBEX. D'una banda, s'ha monitoritzat els bancs, que continuen tocats, però també Inditex, que ahir va acabar finalment amb caigudes de l'1% després de publicar resultats i avui ha pujat un 0,36%. A més, Telefónica ha estat el pitjor valor de l'IBEX després d'anunciar que ha pagat 1.425 milions en la subhasta 5G a Alemanya, molt més del que s'esperava.

L'àmbit empresarial, també es troba reunit el Comitè Assessor Tècnic de l'IBEX. Tot apunta que MásMóvil entrarà a l'índex i substituirà Técnicas Reunidas, que després de caure a primera hora s'ha capgirat i ha acabat pujant un 0,09%, cosa que revela el nerviosisme que hi ha entre els inversors. Ence, per la seva banda, s'ha disparat un 4,77% malgrat que és un altre dels valors que sonen amb força per abandonar el selectiu per la seva crisi a Pontevedra.

També és rellevant el que s'està veient avui amb el cru. Es dispara un 3% al tancament del mercat espanyol després de conèixer que s'ha produït un incendi en un petrolier al Mar d'Oman. Per la seva banda, al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,10%, fins als 1,1278 dòlars.

ANÀLISI TÈCNICA

"Com és d'imaginar l'espelma que dibuixa l'IBEX després del tancament de la sessió no té implicacions de cap tipus. És més, no descartem que aquest segueixi corregint part de les últimes pujades, que han estat del 5% des dels mínims de dilluns de la setmana passada", ha apuntat José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"El problema del moment actual és que d'alguna manera cotitzem a zona de ningú, lluny del suport dels 8.900 punts i de l'important resistència que com ja sabeu tenim als 9.410 punts: el buit baixista diari i setmanal de principis de maig", afegeix.

"La veritat és que podem estar un bon temps dins d'aquest rang de preus sense que en realitat passi res. Si de cas, cal recordar la debilitat que continua demostrant la banca en bloc, al qual avui s'ha unit Telefónica", conclou l'analista.

contador