L'IBEX cau un 0,5%, fins a 10.385 punts, després dels atemptats de Barcelona i Cambrils

Tot i que el selectiu espanyol ha marcat un mínim intradia als 10.284 punts

  • Però ha aconseguit recuperar posicions de manera destacada al final de la sessió
  • La incertesa política als Estats Units també ha llastrat la renda variable
Óscar Giménez/César Vidal
Bolsamania | 18 ago, 2017 10:35 - Actualitzat: 18:18
ep bolsa madrid ibex 35 parque

Les borses europees han descomptat aquest divendres el terror viscut ahir a Barcelona i durant la matinada a Cambrils (Tarragona). L'IBEX 35 ha baixat un 0,56%, fins a 10.385,70 punts, després de marcar un mínim intradia als 10.284,80 punts. Però durant la setmana, l'índex s'ha revalorat un 1%. A Europa, el CAC 40 de París ha caigut un 0,5%, mentre el DAX 30 alemany ha cedit un 0,2% i l'FTSE 100 britànic s'ha deixat un 0,8%.

IBEX 35
11.027,800
  • -0,43%-47,60
  • Max: 11.110,00
  • Min: 11.005,00
  • Volume: -
  • MM 200 : 9.832,87
17:35 24/04/24

"Les borses obren amb caigudes afectades per la incertesa política als Estats Units i els atemptats a Espanya (Barcelona i Cambrils)", afirmen els analistes de Banc Sabadell. Es tracta així d'una sessió marcada per qüestions alienes a l'economia i a les informacions empresarials, durant un període, a més, en què hi ha menys volum de negociació del que és habitual.

A l'IBEX, les empreses relacionades amb el sector del turisme han registrat caigudes, tot i que els valors més baixistes han estat DIA (-2,55%) i Grífols (-2,53%). L'aerolínia IAG ha caigut un 2,21%, Aena, un 1,94% i Meliá Hotels, un 1,97%. Grans valors com Telefónica (-0,69%) Santander (-0,2%), Inditex (-0,96%) i BBVA (-0,21%) també han registrat pèrdues, tot i que les seves caigudes s'han moderat de manera important, sobretot en el cas dels bancs. Els valors en positiu de l'IBEX han estat Técnicas Reunidas, que ha pujat un 1,35%, Arcelor Mittal (+0,63%), Caixabank (+0,39%), Bankia (+0,27%), Sabadell (+0,05%) i Abertis (+0,03%).

"Com hem vist durant els dos últims anys a Europa, aquest tipus d'atrocitats afecten al turisme i afectaran els ingressos de les aerolínies", explica Neil Wilson, analista d’ETX Capital. "Als inversors els preocupa que la demanda caigui durant la resta de l'any, mentre les aerolínies breguen amb una guerra de preus", afegeix. La por dels inversors espanyols és que l'arribada de turistes caigui durant els propers mesos per aquest atemptat, cosa que pot afectar el conjunt de l'activitat econòmica i de la confiança empresarial.

En altres notícies, els analistes de Berenberg han lloat Bankinter com un dels bancs "millor capitalitzats" d'Europa, tot i que han establert una valoració de 7 euros per acció (les seves accions cauen un 1,2%, fins a 7,96 euros).

ATEMPTATS A CATALUNYA

Els experts fan referència a l’atropellament múltiple a La Rambla de Barcelona que va deixar 13 morts i desenes de ferits. Mentre que hores després, a la localitat costanera i turística de Cambrils, cinc terroristes abillats amb cinturons explosius van tractar de dur a terme un nou atac, que va deixar 6 ferits, tres d'ells Mossos, i i una dona morta.

L'altre element al qual assenyalen els analistes del Sabadell és la incertesa als Estats Units, recurrent durant les últimes setmanes amb l'escalada de tensió amb Corea del Nord per una banda, i amb les renúncies d'assessors de l'entorn de Donald Trump per la seva ambigüitat després dels successos racistes de Charlottesville.

Ahir Wall Street va tancar amb pèrdues de més de l'1%. El Dow Jones (-1,24%) va protagonitzar el seu major descens en tres mesos. Segons mitjans nord-americans, es barreja la dimissió de Gary Cohn, assessor econòmic del president, cosa que aprofundeix en els dubtes sobre l'agenda econòmica -i política en general- de Trump. No obstant això, la dimissió de Cohn no ha estat confirmada i Wall Street registra signe mixt aquest divendres.

En un dia marcat pel dol, els inversors han tingut escasses referències macroeconòmiques i empresarials. A Europa, s'ha publicat l'índex de preus de producció a Alemanya, que ha pujat un 2,3% interanual al juliol, per sobre del que s'esperava. Als Estats Units, l'índex de sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan ha superat àmpliament les previsions dels experts, cosa que, segons els analistes de Pantheon Macroeconomics, anticipa un augment del consum durant els propers mesos.

L'euro cotitza amb pujades del 0,17%, fins a 1,1745 dòlars. La divisa europea ha recuperat part del terreny perdut aquest dijous al migdia quan es van publicar les actes del Banc Central Europeu (BCE), i com a conseqüència, va arribar a perdre momentàniament els 1,17 dòlars per primera vegada des de juliol. El document va reflectir que els membres del Consell del BCE anunciaran el futur del programa de compres a l'octubre. Finalment, al mercat de matèries primeres, el barril de petroli Brent puja un 0,6%, fins a 51,35 dòlars.

Malgrat les vendes registrades per l'IBEX durant les dues últimes jornades, Hans-Jörg Naumer, director d'Allianz Global Investors, afirma que "al fons hi ha raons per estar relaxat. La generosa liquiditat dels bancs centrals, que anima els inversors a cercar la rendibilitat, els forts beneficis empresarials i les figures macroeconòmiques mantenen calmats els inversors".

contador