L'IBEX cau un 1,3% després de la dimissió de Conte i perd els 8.700 punts

Les caigudes s'imposen a Europa després de la dimissió del primer ministre italià

Per

Bolsamania | 20 ago, 2019

Actualitzat : 18:05

IBEX 35

17:35 10/05/24

  • 11.105,50
  • 0,50%55,40
  • Max: 11.137,70
  • Min: 11.045,10
  • Volume: -
  • MM 200 : 9.832,87

Les borses del Vell Continent han tancat amb caigudes aquest dimarts, després de dues sessions de fortes alces. L'IBEX s'ha deixat un 1,3% i els 8.700 punts amb el llast de la banca. La decisió del primer ministre italià, Giuseppe Conte de dimitir després de la votació de la moció de censura presentada per Matteo Salvini porta el FTSE Mib perdre també un 0,9%. A Itàlia tenen molt pes els bancs, cosa que al seu torn està afectant a les entitats espanyoles. Banc Santander i BBVA han cedit un 1,6% i un 1,4 respectivament. A Europa, també Londres, París i Frankfurt s'han deixat un 0,5%.

A l'IBEX han destacat, a més, les caigudes d'Ence (-5%), Sabadell (-3,3%) i Mediaset (-3%) mentre que al costat positiu només s'han situat avui MásMóvil (+1,5% ) i Acciona (+1%). I també cal esmentar la caiguda del 7% dels títols de Metrovacesa al Mercat Continu, després de rebre una negativa recomanació dels analistes de Goldman Sachs.

Els dubtes es deixen sentir perquè la dimissió de Conte a Itàlia pot colpejar tot Europa. Els temors d'una possible recessió s'han refredat lleument, després que diversos pesos pesants hagin sortit de cop per calmar el mercat, i això que aquest dilluns el Bundesbank va alertar que Alemanya estava a punt d'entrar en recessió. I això, sense oblidar el Brexit.

Aquesta setmana, de fet, el primer ministre britànic, Boris Johnson, visitarà el president francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, a la recerca d'una solució a l'estancament en què està sumit el Regne Unit respecte al procés de sortida de la UE. Mentrestant, ha enviat una carta a Brussel·les per pressionar amb la renegociació de l'acord, un tema que sens dubte plantejarà als seus homòlegs francès i alemany.

El sentiment mixt dominant en els parquets del Vell Continent és un reflex del que ha passat aquest dimarts a les borses asiàtiques. La majoria han tancat amb pujades, tot i que també n'hi ha hagut que han acabat en vermell. El Banc Popular de la Xina ha donat a conèixer les noves taxes d'interès preferencials per a préstecs amb la intenció de reduir el cost dels préstecs per a les empreses i estimular l'economia en plena guerra comercial amb els EUA.

Precisament aquest dilluns el president nord-americà, Donald Trump, va decidir donar un respir als mercats en prorrogar 90 dies més l'indult que permet al gegant xinès Huawei comprar tecnologia i components a empreses dels EUA, abans de l'entrada en vigor del veto anunciat. Els inversors seguiran a prop les converses comercials entre Pequín i Washington després d'aquest nou gest, que es reprendran el proper mes de setembre. De fet, Trump ha incidit en la "bona marxa" de les negociacions amb el gegant asiàtic.

A més, l'atenció dels inversors segueix fixa en els bancs centrals. Trump ja no es talla, i li ha dit directament a Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed) quant ha de baixar els tipus: 100 punts bàsics. Cal recordar que aquest dimecres es coneixen les actes de l'última reunió de la Fed, que s'espera que confirmin que hi ha opinions molt diferents sobre la política monetària que ha d'adoptar la institució. Dijous serà el torn del Banc Central Europeu (BCE), que també publica les actes de la seva última reunió, sense oblidar que aquest mateix dia comença el simposi que organitza anualment la Reserva Federal de Kansas a Jackson Hole (Wyoming).

"Powell s'enfronta a una difícil papereta amb Trump i els mercats 'exigint' noves baixades de tipus mentre l'economia nord-americana se segueix mostrant sòlida", diuen els experts de Link Securities, que remarquen que el president de la Fed "pot ser ostatge de les seves declaracions", ja que ha dit que la baixada de 25 punts bàsics dels tipus d'interès de referència duta a terme recentment era només un petit ajust de meitat de cicle i no suposava un canvi de tendència en la política monetària de la Fed, cosa que va donar a entendre que, de moment, no hi hauria noves baixades de tipus.

"El problema és que, des de llavors, fa només tres setmanes, les coses han canviat molt", amb Alemanya a punt d'entrar en recessió i amb els inversors refigiándose en els bons, cosa que ha provocat la inversió puntual de la corba de tipus als EUA. Per tant, "Powell haurà de filar molt prim divendres si no vol defraudar i provocar una nova tempesta als mercats financers mundials", conclouen aquests experts sobre la intervenció del banquer central a Jackson Hole.

Aquest dimarts, sense referències macro a destacar, cal comentar que als EUA segueix la temporada de resultats i ha arribat el torn de Home Depot que ha superat les expectatives i s'eleva un 4%, és un dels pocs valors a l'alça al Dow Jones. Mentre que els tres índexs de la borsa de Nova York es mouen amb caigudes.

Últimas noticias