dl australia rba reserve bank of australia central bank aud australian dollar sydney asx logo 20230524 1057
Sharecast graphic / Josh White

El Banc de la Reserva Federal d'Austràlia (RBA per les sigles en anglès) ha mantingut els tipus d'interès al 4,35% per quart cop consecutiu, una decisió que s'ha situat en línia amb les previsions.

L'organisme monetari ha advertit de la "persistència" de la inflació, sobretot al sector serveis, i ha anticipat que "espera que disminueixi més lentament del previst anteriorment".

L'RBA ha assenyalat que “la inflació continua moderant-se, però està disminuint més lentament del que s'esperava. L'IPC va augmentar un 3,6% interanual fins al trimestre de març, enfront del 4,1% fins al desembre. La inflació subjacent va ser més alta que la inflació general i va disminuir menys. Això es va deure en gran part a la inflació dels serveis, que continua sent elevada i només s'està moderant gradualment”.

"PERSPECTIVES INCERTES"

L'organisme també ha destacat que "les perspectives econòmiques continuen sent incertes i les dades recents han demostrat que és poc probable que el procés de tornada de la inflació a l'objectiu (del 2% al 3%) sigui fluid".

La seva previsió és que "la inflació torni al rang objectiu a la segona meitat del 2025, i al punt mitjà el 2026". A curt termini, l'RBA pronostica que "la inflació serà més gran a causa del recent augment dels preus interns de la gasolina i d'una inflació dels preus dels serveis més gran del que s'esperava, que ara es pronostica que disminuirà més lentament durant la resta del any. No obstant, s'espera que la inflació disminueixi el 2025 i el 2026".

En aquest escenari, l'RBA ha considerat que "la persistència de la inflació dels serveis és una incertesa clau" i espera que "disminueixi més lentament del previst anteriorment, reflectint condicions més sòlides al mercat laboral, incloent-hi un augment més gradual de la taxa d'atur" i un "creixement dels costos laborals unitaris que també segueixen sent molt elevats".

Sobre el consum de les llars, l'organisme ha indicat que "hi ha el risc que es recuperi més lentament del que s'esperava, cosa que donaria lloc a un creixement continu i moderat de la producció i a un deteriorament notable del mercat laboral".

PRIORITAT: "TORNAR LA INFLACIÓ A L'OBJECTIU"

En aquest escenari, l'RBA ha reiterat que "tornar a assolir la meta d'inflació dins d'un termini raonable continua sent la màxima prioritat", cosa que és "coherent amb el mandat d'estabilitat de preus i plena ocupació".

El banc central ha precisat que "ha de tenir confiança que la inflació avança de manera sostenible cap al rang meta. Fins ara, les expectatives d'inflació a mitjà termini han estat consistents amb la meta d'inflació i és important que continuï sent així" .

Finalment, l'entitat ha afirmat que "espera que transcorri algun temps abans que la inflació se situï de manera sostenible al rang meta i es mantindrà atenta als riscos alcistes. La trajectòria de les taxes d'interès que millor garanteixi que la inflació torni al seu objectiu en un període de temps raonable continua sent incerta i l'RBA no descarta res”.

Així, l'organisme "es basarà en les dades i l'evolució de l'avaluació de riscos. En fer-ho, seguirà prestant molta atenció a l'evolució de l'economia mundial, les tendències de la demanda interna i les perspectives d'inflació i del mercat laboral".

Noticias relacionadas

contador