ep archivo   vladimir putin presidente ruso
PRESIDENCIA DE RUSIA - Archivo

El president Vladimir Putin ha ordenat a l'exèrcit rus que organitzi "aviat" maniobres de combat amb armes nuclears tàctiques, per les "afirmacions provocatives i amenaces" contra Rússia per part de "funcionaris occidentals". L'anunci es produeix tot just un dia abans de la presa de possessió per a un cinquè mandat i en resposta a les declaracions del president francès, Emmanuel Macron, i d'altres alts funcionaris britànics sobre l'enviament de tropes a Ucraïna.

El Ministeri de Defensa rus ha assenyalat en un comunicat publicat al compte de Telegram que l'exercici tindrà com a objectiu "augmentar la preparació de les forces nuclears no estratègiques a l'hora de dur a terme missions de combat".

Alhora, especifica que l'Estat Major ha començat a preparar les maniobres "amb les grans unitats de míssils de la Regió Militar Sud -fronterera amb Ucraïna- i amb la participació de l'Aviació i la Marina".

Tot això, per posar en pràctica un conjunt d'activitats per comprovar la preparació sobre el terreny en l'ús d'armes nuclears no estratègiques (…) per garantir incondicionalment la integritat territorial i la sobirania de l'Estat rus en resposta a declaracions provocatives i amenaces de funcionaris occidentals individuals contra la Federació Russa", reitera el ministeri.

En aquest sentit, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha assegurat aquest dilluns a la roda de premsa telefònica diària que els exercicis son una resposta a les afirmacions del president francès, Emmanuel Macron, i d'altres alts funcionaris britànics.

"Ells van parlar sobre la disposició i fins i tot intenció d'enviar contingents militars a Ucraïna, és a dir, posar els soldats de l'OTAN davant dels militars russos. Aquesta és una nova espiral d'escalada de la tensió. No té precedents i exigeix una especial atenció i mesures especials", ha explicat Peskov, en declaracions recollides per l'agència Efe.

Cal recordar, que Macron tornava a insistir fa uns dies, i en una entrevista amb The Economist que no descarta l'enviament de tropes de l'OTAN a territori ucraïnès.

La guerra a Ucraïna ha desencadenat la crisi més profunda en les relacions de Moscou amb Occident des de la Crisi dels Míssils a Cuba del 1962.

A principis de març, Putin ja va afirmar que Moscou estava llest per fer servir armes nuclears si la seva sobirania o independència es veien amenaçades.

"Estaríem preparats per fer servir aquestes armes si parlem de l'existència de l'Estat rus, de fer malbé la nostra sobirania i independència. Les tropes estan en un estat constant de preparació per al combat. Volen fer-ho? Estem preparats", va dir el president rus.

contador