ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 tanca amb pujades dimarts (+0,78%, 11.239 punts), en línia amb la resta de borses europees, i renova els màxims anuals i intradia. Dins l'índex destaquen les alces en Ferrovial (+4,3%) i Colonial (+1,3%), que van publicar resultats ahir. També ho ha fet bé Solaria (+3,4%). Grifols ha aconseguit tancar en positiu després de pujar a la passada jornada amb força després que S&P li retirés la vigilància negativa, malgrat el nou informe desfavorable de Gotham City Research. Al costat negatiu, amb prou feines trobem un grapat de valors entre els quals destaquen Meliá, Telefónica, Santander i Repsol. En el cas de l'operadora, la SEPI ja té més d'un 8% del capital i Barclays li ha retallat lleugerament el preu objectiu. Sobre Santander, el banc ha comunicat un ciberatac.

  • 11.276,000
  • -0,44%

El selectiu espanyol cotitza molt a prop dels màxims anuals que té als 11.227 punts. "Si aconsegueix superar aquests preus, és molt probable que puguem veure un atac al nivell dels 11.500", diuen els analistes de Bolsamanía.

Aquest dimarts la sessió compta amb dades macro rellevants, com ara els IPC definitius de l'abril d'Espanya (puja una dècima, fins al 3,3%) i Alemanya (es manté al 2,2%). A més, el Regne Unit ha publicat la taxa ILO de desocupació del mes de març (s'eleva al 4,3% des del 4,2%). A Alemanya també cal estar atents a l'índex ZEW del maig, que ha tornat a millorar.

A tot això se suma que ha parlat Jerome Powell, que ha apostat per mantenir els tipus d'interès durant una mica més de temps. "La meva confiança no és tanta com era després de veure les lectures d'inflació dels primers mesos de l'any", ha destacat el president de la Reserva Federal (Fed) durant una xerrada en el marc de l'Assemblea General Anual de l'Associació de Banquers Estrangers, que se celebra a Amsterdam. Tot i això, Powell també ha volgut deixar clar que les lectures del primer trimestre no són suficients per fer un pronòstic clar sobre el que passarà a curt i mitjà termini, per als quals encara anticipa una moderació del ritme d'augment dels preus.

Al pla empresarial, es coneixeran resultats rellevants, com els d'ACS o Grifols. A més, a Alemanya, Delivery Hero vola un 20% després de vendre el seu negoci a Taiwan a Uber.

Pel que fa a BBVA i Sabadell, l'últim sobre el tema té a veure amb el que va anunciar ahir a la nit Sabadell, que ha decidit suspendre temporalment el programa de recompra d'accions de 340 milions iniciat a l'abril a causa de l'OPA llançada per BBVA, "atenent la sol·licitud de la CNMV".

Avui se segueix parlant també del que es va viure ahir amb GameStop, els títols del qual es van disparar un 74,46%, encara que les alces van arribar a superar el 100%. Avui tornen a pujar amb força, com els d'AMC.. Això és per una publicació en xarxes socials de l'inversor conegut com a Roaring Kitty que va consistir només en una imatge en què es pot veure un home incorporant-se de la cadira on està assegut i prenent una actitud activa. Aquesta publicació, que arriba després de gairebé tres anys de silenci per part seva, no incorpora cap text, encara que els inversors semblen haver-ho interpretat com un retorn a la compra d'accions de la companyia.

Aquest dimarts es parla igualment de les últimes declaracions d'Emmanuel Macron. El president francès creu que el sector bancari europeu necessita més consolidació, i no rebutja la possibilitat que un banc gal sigui comprat per un altre rival europeu. Preguntat en una entrevista a Bloomberg si, per exemple, estaria disposat a consentir la venda de la francesa Société Générale a l'espanyol Santander, Macron va dir: "Negociar com a europeus significa que cal consolidar-se com a europeus".

NERVIS PER L'IPC DELS EUA

"Els escriptoris de trading més prominents de Wall Street estan advertint que els inversors haurien de preparar-se per a una possible fallida a la calma que ha envaït el mercat". Així ho recull avui Bloomberg, que diu que el mercat d'opcions aposta que l'índex S&P 500 es mourà un 1% en qualsevol direcció després de l'IPC d'aquest dimecres.

"Per Stuart Kaiser, cap d'estratègia de trading d'accions dels EUA de Citigroup, el mercat en general s'està preparant per a un moviment al voltant de l'IPC", diu Bloomberg.

Aquest 15 de maig es publica la inflació nord-americana del mes d'abril. El consens espera una moderació fins al 3,4% des del 3,5% del març.

D'altra banda, avui s'ha conegut l'índex de preus de producció (IPP), que ha repuntat a l'abril fins al 2,2% en taxa interanual, per la qual cosa accelera el ritme de pujada des de l'increment de l'1,8% de març, que ha estat revisat a la baixa en tres dècimes. Aquesta lectura suposa l'increment més gran per a l'índex des de l'abril de l'any passat, si bé s'ha ubicat en línia amb el que esperava el consens. Per la seva banda, la taxa mensual va deixar un avanç del 0,5% a l'abril, enfront de la caiguda del 0,1% registrada al març. Aquest indicador ha superat les previsions de consens, que apuntaven a una pujada del 0,3% durant el quart mes de l'any.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0817 dòlars (+0,26%). El petroli cedeix un 1%, amb el Brent als 82,41 dòlars i el WTI, als 78,11 dòlars.

L'or avança moderadament (+0,64%, 2.357 dòlars), igual que la plata (+1,11%, 28,76 dòlars).

El bitcoin cotitza als 61.700 dòlars i l'ethereum, als 2.800 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,477%.

Noticias relacionadas

contador