ep archivo   vista general del palacio de la bolsa a 10 de marzo de 2022 en madrid espana el ibex 35
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha tancat amb pèrdues lleugeres aquest divendres (-0,16%, 10.854 punts) i s'ha desmarcat d'altres borses europees com l'alemanya o la francesa. El selectiu acomiada així una setmana en què s'ha deixat un 2,69%. I és que, el mal tancament de dimarts, quan va perdre un 2,22%, ha condicionat tota la setmana, juntament amb el dimecres festiu.

  • 11.327,700
  • 0,25%

Sense cap dubte, la setmana ha estat marcada per l'operació sorpresa entre BBVA i Sabadell i, en general, per l'evolució dels bancs, ja que les caigudes de l'índex tenen molt a veure amb les retallades de Santander i CaixaBank després de publicar resultats dimarts (es van atribuir a una presa de beneficis) i amb les baixades també en BBVA després de confirmar la intenció d'absorbir Sabadell. Aquest últim, per part seva, ha estat pujant, però el seu rebot s'ha anat moderant segons passaven les jornades.

Aquest divendres els inversors han seguit molt de prop l'estrena borsària de la companyia espanyola de cosmètica Puig, que ha marcat un primer canvi als 25,54 euros (+4,24%), ha pujat fins a un màxim de 26,50 i després s'ha desinflat fins tancar completament plana.

Aquesta ha estat la gran cita al pla empresarial, mentre que, a nivell macro, els inversors han estat molt pendents de l'informe d'ocupació d'abril als EUA, que ha mostrat la creació de 175.000 nòmines no agrícules a l'abril. S'esperava un nombre de nòmines no agrícoles de 243.000 (enfront de les 303.000 prèvies), mentre que la taxa de desocupació ha pujat al 3,9% des del 3,8% anterior.

La dada ha estat rebuda amb optimisme per l'IBEX, que ampliava guanys en entendre que afavoreix un escenari de baixada de tipus d'interès per part de la Reserva Federal (Fed). Tot i això, poc després ha moderat el seu avanç pressionat per la banca, a la qual no beneficia una flexibilització monetària, i finalment ha tancat a la baixa. Cal assenyalar que S&P pronostica que la baixada de tipus de la Fed no arribarà fins al desembre

Els valors als quals els senten bé els tipus d'interès baixos, com les energètiques (Solaria, Acciona Energía...) han pujat amb ganes, mentre que les retallades del 3,6% en CaixaBank, de l'1,96% en Bankinter o del 0,77% en Santander han llastat el selectiu.

Pel que fa a altres referències de la jornada, avui s'ha anunciat la taxa d'atur del març a la zona de l'euro. Els EUA han publicat, per la seva banda, el PMI serveis i el compost, així com l'ISM no manufacturer del mes d'abril.

Així mateix, cal assenyalar que el Norges Bank (Banc de Noruega) ha decidit mantenir els tipus d'interès sense canvis al 4,5%, màxims des del 2008. El banc central noruec ha advertit que es mantindran en aquest nivell "durant un temps" .

RECOMPRA D'ACCIONS HISTÒRICA

Apple puja un 6% al mercat 'after hours' després d'anunciar ahir a la nit un benefici net de 23.636 milions de dòlars al primer trimestre, un 2,17% menys, però va comunicar la recompra més gran d'accions de la història, per favor de 110.000 milions de dòlars.

Pel que fa als ingressos, ha millorat les expectatives de 90.010 milions, en assolir els 90.753 milions de dòlars, encara que baixen un 4% en taxa interanual.

"Durant el trimestre, vam estar encantats de llançar Apple Vision Pro i mostrar al món el potencial que desbloqueja la computació espacial. També esperem un emocionant anunci de producte la setmana que ve i una increïble Conferència Mundial de Desenvolupadors al proper mes. Com sempre, ens centrem a oferir els millors productes i serveis als nostres clients, i en fer-ho respectant els valors fonamentals que ens impulsen”, ha assenyalat Tim Cook, CEO d'Apple.

MÉS RESULTATS I OPERACIONS

Avui els inversors estan pendents de la publicació de més resultats, com els de Société Générale. El banc francès ha presentat un benefici net de 680 milions d'euros al primer trimestre del 2024, xifra que suposa una caiguda del 21,7% enfront del primer trimestre de l'any passat. Tot i això, supera previsions i puja a borsa.

A més, The Wall Street Journal informa que Sony Pictures Entertainment i el gegant del capital risc Apollo Global Management han presentat a Paramount Global una oferta per comprar la companyia per uns 26.000 milions de dòlars (24.250 milions d'euros) en metàl·lic. Les accions del grup de comunicació s'han disparat a la borsa més d'un 10% després de conèixer la informació.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0773 dòlars (+0,44%). El petroli cedeix un 0,3%. El Brent se situa als 83,42 dòlars i el WTI, als 78,62 dòlars.

L'or perd un 0,29% (2.303 dòlars) i la plata baixa un 1% (26,55 dòlars).

El bitcoin cotitza als 61.600 dòlars i l'ethereum, als 3.070 dòlars.

La rendibilitat del bo americà a 10 anys puja al 4,501%.

Noticias relacionadas

contador