photo d illustration d archives de jetons representant les reseaux de crypto monnaies bitcoin ethereum dogecoin et ripple

Les criptomonedes intenten recuperar-se després d'un dimarts molt complicat per als actius digitals. El bitcoin (BTC) s'acosta als 64.000 dòlars després d'arribar a caure fins als 61.700 dòlars a les últimes 24 hores, mentre que l'ethereum (ETH) busca reconquerir els 3.100 dòlars després de perdre breument els 3.000 dòlars a mitja tarda.

  • 60.413,270$
  • -3,80%

La situació és similar a la resta d'altcoins. Algunes com XRP, solana (SOL) o toncoin (TON) tracten de remuntar el vol amb pujades moderades, mentre que altres com dogecoin (DOGE) o cardano (ADA) es tenyeixen de vermell. La majoria d'aquests actius digitals acumula pèrdues d'entre el 15% i el 25% als darrers 7 dies.

Es poden buscar mil i una raons per ser optimista de cara al futur, com el proper 'halving' (reducció a la meitat de les recompenses per minat de bloc a la cadena de blocs Bitcoin) però la realitat és innegable: les criptomonedes estan patint més del que s'esperava en un moment en què ningú contemplava que donessin aquestes mostres de debilitat. Tot i això, era difícil preveure amb prou antelació que l'escalada de tensió a l'Orient Mitjà pogués desembocar en un potencial conflicte entre dues potències com l'Iran i Israel. I és que els darrers esdeveniments també han tingut el seu efecte als mercats tradicionals, encara que nombrosos analistes pensen que el seu impacte en les economies occidentals seria molt limitat.

"Malgrat les bones notícies, el BTC encara s'enfronta a alguns clars vents en contra actualment. La fugida cap als valors refugi han causat que el dòlar trenqui a l'alça, de manera que les perspectives a curt termini per a un ral·li en el BTC semblen limitades. No obstant això, si les dades i els comentaris de la Reserva Federal (Fed) al llarg de la setmana provoquen una reculada en el dòlar nord-americà, això podria aplanar el camí per a un nou impuls a l'alça, sempre que no vegem cap escalada entre Israel i l'Iran", opina James Harte, analista de TickMill Group.

Altres analistes son més negatius. És el cas de Markus Thielen, fundador de 10x Research, que creu que els actius de risc estan "a punt d'una significativa correcció" a causa de la "inesperada i persistent inflació". Segons aquest analista, que va pronosticar el fons del mercat baixista del 2022 i el recent ral·li prehalving, amb el mercat de bons esperant menys de tres retallades dels tipus d'interès, és possible que els actius de risc com les criptomonedes o els valors tecnològics no tindran un any tan bo com es pensava.

"Som a la baixa. La major part d'aquest ral·li del bitcoin el 2023 i el 2024 està impulsat per les expectatives que es retarien els tipus d'interès, i aquesta narrativa està sent seriosament qüestionada ara", sentencia Thielen, que també destaca que els fluxos de entrada als fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat s'han frenat. En aquest sentit, Matteo Greco, analista d'investigació de Fineqia, assenyala que els últims fluxos d'entrades i sortides evidencien una "cautel·la més gran i recollida de beneficis" per part dels inversors, tot i que els volums de negociació segueixen sent elevats.

Per tècnic, Harte destaca que la criptomoneda reina es manté dins del rang dels 60.600-74.300 dòlars en què s'ha estat movent durant els últims dos mesos. "El suport dels 64.540 dòlars es manté, però els alcistes necessiten veure una ruptura del nivell de 69.355 dòlars per tornar a centrar-se en els màxims. Per sobre, l'objectiu alcista més important és als 81.940 dòlars, i per sota, els 49.425 dòlars", conclou.

contador