ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 descansa de les últimes alces aquest dijous (-0,56%, 11.299 punts), unes pujades que l'han portat a marcar nous màxims anuals i nivells no vistos des de mitjans de 2015. Dins del selectiu destaquen les caigudes en IAG (contagiada per les retallades a easyJet després d'anunciar resultats i la sortida del CEO), en Grifols i en BBVA i Sabadell, que continuen sent protagonistes al mercat per l'OPA hostil del primer sobre el segon. Al costat dels ascensos, els millors han estat Colonial (CriteriaCaixa eleva la seva participació fins al 16,78% del capital), ArcelorMittal i Amadeus. Al Mercat Continu, la socimi Árima es dispara després de rebre una OPA d'una altra socimi, JSS, a un preu de 8,61 euros, xifra que implica una prima del 38,87% enfront del preu de tancament d'ahir.

  • 11.322,000
  • -0,14%

L'IBEX acumulava fins avui quatre jornades consecutives en positiu. La bona dada d'IPC dels EUA publicada a la jornada passada va servir de catalitzador per a les borses a banda i banda de l'Atlàntic. Wall Street va tancar aquest dimecres amb nous màxims històrics.

A Àsia també s'ha imposat el verd aquesta matinada, seguint l'estela de Wall Street. Al Japó, el PIB del primer trimestre es va contreure a una taxa anualitzada del 2%, més del que s'esperava pel consens de Reuters, que preveia un 1,5%. Segons els experts, aquestes dades podrien posar en perill els plans del Banc del Japó d'augmentar els tipus d'interès.

També a Àsia, el president xinès, Xi Jinping, ha rebut el líder rus, Vladimir Putin a Pequín aquest dijous. La visita d'estat de dos dies de Putin a la Xina es fa per invitació de Xi i constitueix el primer viatge a l'estranger de Putin des que va començar el cinquè mandat a la setmana passada.

LA VIDA DEL PRIMER MINISTRE ESLOVAC NO CORRE PERILL

Avui se segueix parlant de Robert Fico. El primer ministre eslovac va ser tirotejat aquest dimecres i, segons el viceprimer ministre, la seva vida ja no corre perill i "sobreviurà" després de l'operació a què ha estat sotmès.

El portaveu dʻInterior eslovac ha confirmat que ha estat un atemptat i el presumpte autor ha estat detingut. Els fets van tenir lloc mentre saludava un petit grup de ciutadans després d'abandonar una reunió del Consell de Ministres, moment en què va rebre múltiples trets.

L'autor dels trets, Juraj Cingula, de 71 anys, va ser detingut immediatament per la policia al lloc de l'atac. El sospitós va disparar cinc vegades i va arribar a Fico a l'abdomen i a les extremitats. Abans havia cridat a Fico: "Robo (Robert), acosta't".

CHUBB I BUFFETT, SHEIN...

Warren Buffett finalment ha rellevat la participació secreta en una companyia i aquesta és l'asseguradora Chubb.

El seu conglomerat, Berkshire Hathaway, ha comprat gairebé 26 milions d'accions de Chubb, amb seu a Zuric, cosa que el porta a tenir-hi una participació valorada en 6.700 milions de dòlars. L'asseguradora es va convertir en la novena posició més gran de Berkshire a finals de març.

Les accions de Chubb han pujat més d'un 8% a l''after hours' de Wall Street després de la notícia.

D'altra banda, avui es parla de la companyia de moda xinesa Shein, sobre la qual s'han conegut notícies preocupants mentre prepara la sortida a borsa. Un informe afirma que els proveïdors de la companyia treballen 75 hores a la setmana.

L'informe és una investigació de seguiment realitzada per Public Eye després de descobrir llargues jornades laborals als proveïdors de Shein el 2021, cosa que va generar notícies negatives als mitjans i promeses de Shein de millorar.

En resposta a CNBC, Shein afirma no "reconèixer" moltes de les acusacions de l'informe, i diu que segueix treballant per millorar els estàndards als seus proveïdors. El minorista xinès assenyala que l'informe de Public Eye es basa en una petita mostra d'entrevistes.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0872 dòlars (-0,09%). El petroli suma un 0,4%, amb el Brent als 83,09 dòlars i el WTI, als 79,07 dòlars.

L'or cedeix lleugerament (-0,36%, 2.386 dòlars) i la plata puja amb moderació (+0,54%, 29,89 dòlars).

El bitcoin es relaxa i perd els 66.000 dòlars i l'ethereum, els 3.000.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,363%.

Noticias relacionadas

contador