joe biden a raleigh caroline du nord etats unis 20240415061949

Dit i fet. El Govern de Joe Biden ha donat un cop sobre la taula i ha confirmat aquest dimarts que ha decidit augmentar els aranzels a les importacions de productes de la Xina per un valor de 18.000 milions de dòlars. Segons ha explicat la Casa Blanca en un comunicat, es veuran afectats cotxes elèctrics, semiconductors, panells solars, bateries de liti, grues portuàries i productes mèdics que arribin del gegant asiàtic.

"Biden pren mesures per protegir els treballadors i empreses nord-americanes de les pràctiques comercials injustes de la Xina", diu la nota, que insisteix que el pla econòmic del demòcrata "recolza les inversions i crea bones feines en sectors clau que són vitals per al futur econòmic i la seguretat nacional dels Estats Units".

A més, assenyala que les "pràctiques comercials deslleials de la Xina en matèria de transferència de tecnologia, propietat intel·lectual i innovació estan amenaçant les empreses i treballadors nord-americans", per la qual cosa els EUA han decidit prendre cartes a l'assumpte.

I és que la Xina "també inunda els mercats globals amb exportacions a preus artificialment baixos" que, en última instància, estan afectant l'economia nord-americana, afirma la Casa Blanca. Per això, "en resposta a les pràctiques comercials injustes de la Xina i per contrarestar els danys resultants", Biden ha ordenat augmentar els aranzels sobre 18.000 milions de dòlars en importacions procedents de la Xina.

Com diu Biden, "els treballadors i les empreses nord-americanes poden superar qualsevol, sempre que hi hagi una competència justa", però durant "massa temps" la Xina "ha utilitzat pràctiques injustes i alienes al mercat", remarca. En concret, denuncia que "les transferències forçades de tecnologia i el robatori de propietat intel·lectual" per part del gegant asiàtic ha contribuït que "controli el 90% de la producció mundial dels insums crítics necessaris per a les nostres tecnologies, infraestructura, energia i atenció mèdica, creant riscos inacceptables per a les cadenes de subministrament dels Estats Units i seguretat econòmica".

A més, afegeix la Casa Blanca, aquestes mateixes polítiques i pràctiques no de mercat "contribueixen al creixent excés de capacitat i als augments sobtats de les exportacions de la Xina que amenacen de danyar significativament els treballadors, les empreses i les comunitats nord-americanes".

D'aquí ve el pas que ha fet Biden, que pretén protegir sectors estratègics en què ara mateix els EUA "estan fent inversions històriques" per crear i mantenir llocs de treball ben remunerats. "Continuarem treballant amb els nostres socis a tot el món per enfortir la cooperació i abordar les preocupacions compartides sobre les pràctiques deslleials de la Xina, en lloc de soscavar les nostres aliances o aplicar aranzels indiscriminats del 10% que augmenten els preus de totes les importacions de tots els països, independentment de si estan compromesos o no contra el comerç deslleial", ha insistit.

Amb l'objectiu d'"encoratjar la Xina a eliminar les pràctiques comercials deslleials", l'administració Biden ha decidit imposar més aranzels sobre "sectors estratègics" com l'acer i l'alumini, els semiconductors, els vehicles elèctrics, les bateries, els minerals crítics, les plaques solars, les grues portuàries i els productes mèdics. Així queden ara:

Cotxes elèctrics

El tipus aranzelari aplicat als vehicles elèctrics procedents de la Xina augmentarà del 25% al 100% el 2024. "Amb amplis subsidis i pràctiques no comercials que generen riscos substancials d'excés de capacitat, les exportacions xineses de vehicles elèctrics van créixer un 70% entre el 2022 i el 2023, posant en perill les inversions productives en altres llocs", explica la Casa Blanca.

Per això ara, remarca, una taxa aranzelària del 100% "protegirà els fabricants nord-americans de les pràctiques comercials deslleials de la Xina" i ajudarà a garantir "el futur de la indústria automotriu" amb cotxes "fabricats als Estats Units per treballadors nord-americans".

Semiconductors

En aquest cas, el tipus aranzelari sobre els semiconductors augmentarà del 25% al 50% per al 2025. "Les polítiques de la Xina al tradicional sector de semiconductors han portat a una creixent participació de mercat i una ràpida expansió de la capacitat que corre el risc d'expulsar la inversió de les empreses impulsades pel mercat".

L'administració Biden afirma que durant els propers tres a cinc anys, s'espera que la Xina representi gairebé la meitat de tota la nova capacitat que es posarà en funcionament per fabricar certes hòsties de semiconductors heretats, cosa que provocaria una "dependència excessiva" que tornaria a afectar els mercats com va passar durant la pandèmia, amb interrupcions a la cadena de subministrament que van provocar augments de preus en una àmplia varietat de productes, incloent-hi automòbils, electrodomèstics i dispositius mèdics.

Acer i alumini

El tipus aranzelari aplicat a determinats productes d'acer i alumini augmentarà d'entre el 0%-7,5% al 25% el 2024. "L'acer és un sector vital per a l'economia nord-americana i les empreses nord-americanes estan liderant el futur de l'acer net", fins al punt que s'han aprovat una sèrie d'inversions que "convertiran els Estats Units en una de les primeres nacions del món a convertir hidrogen net en acer net".

I afegeix que els treballadors nord-americans "continuen enfrontant-se a la competència deslleial de l'excés de capacitat no comercial de la Xina en acer i alumini, que es troben entre els productes amb més emissió de carboni del món". Segons la nota, "les polítiques i subsidis de la Xina per a les seves indústries nacionals d'acer i alumini signifiquen una economia nord-americana d'alta qualitat i baixes emissions", però la veritat és que els productes "es veuen soscavats per alternatives xineses artificialment de baix preu produïdes amb més emissions".

Bateries, components i minerals crítics

Segons ha detallat la Casa Blanca, el tipus aranzelari sobre les bateries d'ions de liti per a vehicles elèctrics augmentarà del 7,5% al 25% el 2024, mentre que el tipus aranzelari sobre les bateries d'ions de liti que no són per vehicles elèctrics augmentarà del 7,5% al 25% el 2026. Per la seva banda, el tipus aranzelari sobre les peces de bateries augmentarà del 7,5% al 25% el 2024.

I el tipus aranzelari aplicat al grafit natural i els imants permanents augmentarà del 0% al 25% el 2026, mentre que el tipus aranzelari per a alguns altres minerals crítics augmentarà del 0% al 25% el 2024.

"La concentració de la capacitat d'extracció i refinació de minerals crítics a la Xina deixa les nostres cadenes de subministrament vulnerables i els nostres objectius de seguretat nacional i energia neta en risc", comenta el govern nord-americà. Per això la pujada d'aranzels.

Panells solars

En aquest cas, el tipus aranzelari sobre els panells solars (muntats o no en mòduls) augmentarà del 25% al 50% el 2024. "L'augment d'aranzels protegirà contra l'excés de capacitat impulsat per les polítiques de la Xina que deprimeix els preus i inhibeix el desenvolupament de capacitat solar fora de la Xina", comenta el comunicat.

Els EUA es queixen que el gegant asiàtic "ha utilitzat pràctiques deslleials per dominar més del 80% o el 90% de certes parts de la cadena de subministrament solar global i està intentant mantenir aquest status quo". "Les polítiques xineses i les pràctiques no comercials estan inundant els mercats globals amb mòduls i panells solars artificialment barats, soscavant la inversió en la fabricació d'energia solar fora de la Xina", conclou.

Grues portuàries

El tipus aranzelari aplicat a les grues portuàries augmentarà del 0% al 25% el 2024. "L'administració continua complint amb el poble nord-americà en reconstruir la capacitat industrial dels Estats Units per produir grues portuàries amb socis fiables", destaca la Casa Blanca, que apunta que la nova taxa aranzelària "ajudarà a protegir els fabricants dels EUA de les pràctiques comercials deslleials de la Xina que han portat a una concentració excessiva al mercat".

I és que les grues portuàries "són peces essencials d'infraestructura que permeten el moviment i flux continu de béns crítics cap, des de i dins els Estats Units", i el Govern "està prenent mesures per mitigar els riscos que podrien alterar les cadenes de subministrament nord-americanes".

Productes mèdics

Finalment, els productes mèdics com xeringues i agulles, els tipus aranzelaris dels quals augmentaran del 0% al 50% el 2024. I per a determinats equips de protecció personal (EPP), incloent-hi determinats respiradors i màscares, els tipus aranzelaris augmentaran del 0%-7,5% al 25% el 2024, mentre que els aranzels sobre els guants mèdics i quirúrgics de cautxú augmentaran del 7,5% al 25% el 2026.

"Aquests augments de tarifes ajudaran a recolzar i sostenir una base industrial nacional sòlida per a subministraments mèdics que van ser essencials per a la resposta a la pandèmia de la covid-19 i que continuen utilitzant-se diàriament a tots els hospitals del país per brindar atenció essencial", conclou.

Noticias relacionadas

contador