zone-euro-reflux-de-la-dette-en-2018-mais-l-italie-fait-tache

L'economia de la zona de l'euro va créixer el 0,3% durant el primer trimestre enfront del trimestre anterior, segons l'estimació preliminar publicada per Eurostat, l'oficina d'estadística de la Unió Europea (UE). D'aquesta manera, la zona euro deixa enrere la recessió, després de la contracció del 0,1% als dos últims trimestres del 2023.

Entre les principals economies, Espanya es va col·locar al capdavant en registrar un avenç del Producte Interior Brut (PIB) del 0,7% entre gener i març. De la resta, les economies d'Alemanya i França van créixer el 0,2% i la d'Itàlia, el 0,3%.

En general, entre els Estats membres dels quals es disposa de dades per al primer trimestre, Irlanda (1,1%) va registrar el major augment en comparació amb el trimestre anterior, seguida de Letònia, Lituània i Hongria (tots +0,8%).

Per contra, Suècia (-0,1%) va ser l'únic Estat membre que va registrar una disminució en comparació amb el trimestre anterior.

En termes interanuals, el PIB va augmentar un 0,4% a la zona euro. Mentrestant, a tota la UE, l'economia va avançar un 0,3% enfront de l'últim trimestre del 2023 i un 0,5% en comparació amb el primer trimestre de l'any passat.

Els analistes d'ING destaquen que el creixement de la zona de l'euro és el més fort des del tercer trimestre del 2022, quan va començar la crisi energètica. En general, assenyalen que sembla que el sud d'Europa ha tornat a superar el nord.

Tot i això, creuen que "no hauríem d'exagerar amb la història de l'inici de la recuperació econòmica. A diferència del que ha passat després de la pandèmia, no s'està gestant una recuperació vigorosa, ja que l'economia encara pateix una demanda global feble, els salaris no s'han recuperat els nivells del 2021 i encara s'està ajustant a tipus d'interès més alts”.

"Després de les encoratjadores dades del PIB del primer trimestre, la contínua i modesta recuperació està encaminant a la zona de l'euro cap a una taxa de creixement millor del que s'esperava per al 2024. Atès que la inflació continua sent relativament benigna en aquest moment i la desocupació a mínims històrics, l'entorn econòmic a la zona de l'euro està mirant cap amunt", afegeixen.

La dada "marca un punt d'inflexió després de la lleu recessió del segon semestre del 2023", segons els experts d'Oxford Economics que, malgrat aquest "començament d'any optimista", segueixen "sent cautelosos": "L'impuls del primer trimestre encara pot exagerar la fortalesa de la recuperació gradual d'aquest any i esperem una certa moderació del ritme de creixement al segon trimestre”.

contador