le secretaire d etat americain antony blinken et le directeur chinois du bureau de la commission centrale des affaires etrangeres wang yi

El secretari nord-americà Antony Blinken ha iniciat el viatge de tres dies a la Xina. Durant aquesta visita, previ a una reunió a porta tancada amb el ministre de Relacions Exteriors xinès, Wang Yi, Blinken ha assenyalat la necessitat que els Estats Units i la Xina evitin “errors de càlcul” i “malentesos”.

En les seves declaracions el secretari dels Estats Units ha indicat que, ambdues parts, s'han d'assegurar “que siguem tan clars com sigui possible sobre les àrees en què tenim diferències”.

“Crec que és important destacar el valor –més aviat la necessitat– de parlar entre nosaltres, exposar les nostres diferències, que s"zn reals, buscant resoldre-les”, ha expressat Blinken.

Així mateix, en relació amb els seus comentaris, Wang ha recalcat a Blinken que les relacions entre els Estats Units i la Xina estan “començant a estabilitzar-se” amb més diàleg i cooperació.

"Això és benvingut pels nostres dos pobles i la comunitat internacional", ha dit, però ha advertit que els "factors negatius" estan augmentant i acumulant-se, i això està causant "tot tipus de pertorbacions".

A més, aquest dijous, Blinken es va reunir amb el secretari del Partit Comunista de Xangai, Chen Jining, i “va plantejar preocupacions sobre les polítiques comercials i les pràctiques econòmiques no de mercat”, segons el Departament d'Estat dels Estats Units.

Les tensions entre els dos països han estat augmentant durant anys, des de la guerra comercial fins a les repercussions pel suposat globus espia xinès sobre els cels nord-americans. Més recentment, els Estats Units han acusat la Xina d'ajudar a l'esforç militar de Rússia a Ucraïna.

"Els Estats Units busquen una competència econòmica saludable" amb la Xina i un camp de joc anivellat per als treballadors i empreses nord-americanes que operen al país, ha assenyalat el portaveu nord-americà Matthew Miller en un comunicat.

La Xina i els Estats Units han aconseguit millorar les seves relacions, gràcies a les diferents visites dels dirigents i la col·laboració en qüestions de comerç internacional i comunicació militar.

Noticias relacionadas

contador