dl rishi sunak generic 20240326 6
Sharecast / public domain image

L'Índex de Preus al Consum (IPC) del Regne Unit s'ha situat a l'abril al 2,3%, caient des del 3,2% registrat al març i marcant així la seva cota més baixa en gairebé tres anys, concretament des del juliol de 2021. Tot i això, la inflació s'ha situat lleugerament per sobre de les previsions del consens, que augurava una moderació fins al 2,1%.

Tot i el bon acompliment dels preus, el cert és que el fet que hagin caigut menys del que s'esperava ha alimentat els dubtes sobre el moment en què el Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès) començarà a retallar els tipus interès.

Segons ha detallat l'Oficina d'Estadístiques Nacionals (ONS, per les sigles en anglès) aquest dimecres, la baixada de la inflació s'ha produït després d'una "caiguda rècord" a les factures d'energia al mes passat.

"La caiguda dels preus del gas i de l'electricitat va suposar la contribució més gran a la baixa en la variació de l'IPC, tant mensual com anual, mentre que la contribució més gran a l'alça va provenir dels carburants d'automoció, els preus dels quals van pujar aquest any, però van baixar fa un any", ha detallat.

Mensualment, l'IPC va augmentar un 0,3% a l'abril, en comparació amb l'augment de l'1,2% registrat al mateix mes del 2023.

Pel que fa a l'IPC subjacent (que exclou l'energia, els aliments, l'alcohol i el tabac), va augmentar un 3,9%, enfront del 4,2% del març, situant-se també per sobre de les projeccions del consens, que apuntaven un 3,6%. L'ONS també ha remarcat que la taxa anual de l'IPC de béns es va desaccelerar del 0,8% al -0,8%, mentre que la taxa anual de l'IPC de serveis va disminuir lleugerament, del 6,0% al 5,9%.

Després de conèixer aquestes xifres, el primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha dit que "avui és un moment important per a l'economia" perquè la inflació ha "tornat a la normalitat". "És una prova que el pla està funcionant i que les difícils decisions que hem pres estan donant fruits", ha afirmat.

I ha afegit que “s'acosten dies millors, però només si ens atenim al pla de millorar la seguretat econòmica i les oportunitats per a tothom”.

DADES DECEBEDORES

Tot i això, alguns analistes no comparteixen l'optimisme de Sunak. Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank és contundent sobre això: "En general, les dades han estat decebedores", diu aquesta experta, que apunta que tant l'IPC general com el subjacent han estat pitjors del que s'esperava, i creu que poden fins i tot "poden acabar amb l'esperança que el Banc d'Anglaterra (BoE) retalli els tipus ja al juny".

Per part seva, Mahmoud Alkudsi, analista sènior de mercat d'ADSS, ha comentat que "l'objectiu del 2% del Banc d'Anglaterra està a la vista", però "probablement veurem el BoE mantenir els tipus d'interès durant una mica més de temps".

"Com sempre, la clau que caldrà observar serà com voten els membres del Comitè de Política Monetària (MPC) en la propera reunió", diu l'expert, que creu que les dades d'inflació poden ser "el punt d'inflexió", encara que "probablement voldran veure aquest nivell d'inflació sostingut abans de relaxar les polítiques”.

Segons la seva opinió, les retallades de tipus del tercer trimestre "depenen de les dades del maig i el juny". "Les dades de l'IPC del maig i el juny seran crucials. Si aquestes xifres indiquen una disminució sostinguda de la inflació, és més probable que els membres de l'MPC considerin retallar les taxes d'interès al tercer trimestre", conclou.

I Kathleen Brooks, directora de recerca d'XTB, s'ha expressat en els mateixos termes. "Els rígids preus dels serveis congelen les retallades de tipus", apunta l'experta, que diu que la moderació de la inflació "decep". Des del seu punt de vista, "la manca d'un progrés més profund en el creixement dels preus significa que una retallada de taxes al juny sembla avui menys probable". A més, l'analista remarca que tot i que els preus s'han reduït, "encara podrien ser massa forts per a alguns dels falcons del BoE".

Michael Brown, estrateg de recerca sènior de Pepperstone, opina el mateix. "Les dades de l'IPC del Regne Unit publicades aquest matí estan lluny del que els responsables polítics del Banc d'Anglaterra haurien volgut veure", ha dit aquest expert, que recorda que la inflació general no només s'ha situat per sobre de les expectatives del consens, sinó també per sobre del pronòstic del mateix Banc d'Anglaterra.

Aquestes xifres, sumades a les de la inflació subjacent, "indiquen que les pressions sobre els preus estan resultant més dures i obstinades del que s'esperava, i del que els responsables de la política monetària desitjarien", i per això les dades "n'aporten algunes dubtes sobre la retallada de tipus del Banc d'Anglaterra al juny, particularment tenint en compte la condició implícita que les perspectives d'inflació haurien d'evolucionar en línia amb les últimes previsions perquè una retallada fos una possibilitat realista" al mes que ve.

Recorda que encara queda un informe d'inflació més abans de la reunió de l'MPC del juny, però insisteix que "la trajectòria desinflacionària més accidentada i més lenta del que s'esperava assenyalada per les dades d'avui augmenta la probabilitat que les autoritats tractin de pecar de cautelosos i retardar qualsevol retallada fins a l'agost".

Noticias relacionadas

contador