ep archivo   el presidente de la reserva federal de estados unidos fed jerome powell
RESERVA FEDERAL DE EEUU - Archivo

Una inflació més enganxosa del que s'esperava i encara per sobre de l'objectiu del 2% marcat per la Reserva Federal (Fed), ha provocat que l'agència S&P Global Ratings retardés fins al desembre la previsió de primera baixada dels tipus d'interès als Estats Units.

"A causa de les dades econòmiques recents i d'altres esdeveniments, hem recalibrat les nostres opinions sobre la trajectòria de les taxes d'interès als EUA i ara pensem que les condicions per a una flexibilització de la política monetària per part de la Reserva Federal no estaran donades abans de la tardor", expliquen des de la qualificadora.

En aquest sentit, els experts de la companyia destaquen que les dades publicades a les últimes setmanes presenten una economia nord-americana que, al primer trimestre, va tenir un sòlid impuls subjacent darrere seu. Però també suggereixen que l'impuls desinflacionari de l'any passat s'ha dissipat. "Ara creiem que la Reserva Federal no retallarà les taxes fins que vegi diverses lectures consecutives de desacceleració de la inflació subjacent mes a mes", afegeixen.

"Quan vam expressar les nostres opinions al març sobre la trajectòria de les retallades de taxes... vam dir que la balança de riscos s'inclinava cap a una primera retallada retardada, un ritme més lent de flexibilització i taxes més altes a finals d'any per al 2024 i el 2025", afirma Satyam Panday, economista en cap d'S&P Global Ratings als Estats Units. "Les dades publicades des de llavors... suggereixen que aquests riscos s'han materialitzat".

Si bé el risc que no hi hagi retallades de tipus el 2024 ha augmentat, des d'S&P segueixen pensant que la tendència desinflacionària roman intacta, fins i tot després de les sorpreses alcistes en els informes d'inflació recents. "Tampoc creiem que la Reserva Federal senti la necessitat de començar a apujar els tipus de nou".

Precisament, després de la roda de premsa posterior a l'última reunió del banc central nord-americà, Jerome Powell, president de la institució va descartar aquesta idea en subratllar que era "poc probable" que el proper moviment de la Fed reculli una pujada de taxes.

"Els nostres pronòstics base existents per al creixement del PIB i la desocupació no han canviat materialment. Si bé des del començament de l'any l'activitat econòmica subjacent ha estat lleugerament més intensa del que s'esperava, un retard en la flexibilització de la Reserva Federal probablement refredarà el creixement del PIB en el futur", conclouen a S&P.

Noticias relacionadas

contador