la secretaire americaine au tresor janet yellen s exprime lors d une conference de presse a washington

La secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, ha dit aquest dimarts que els Estats Units i Europa havien de respondre a les polítiques industrials de la Xina d'una "manera estratègica i unida" per mantenir la viabilitat de les fàbriques a banda i banda de l'Atlàntic. En concret, ha instat el Vell Continent a unir-se a la repressió de les exportacions xineses que va llançar fa només una setmana l'administració Biden amb una nova bateria d'aranzels.

Així ho ha dit en un discurs que ha pronunciat a Alemanya, on ha rebut el títol honorífic de l'Escola de Finances i Gestió de Frankfurt, que ha aprofitat per advertir que un excés de productes xinesos barats podria amenaçar la supervivència de les fàbriques a tothom.

Segons Yellen, els EUA i els seus aliats occidentals han de reaccionar conjuntament davant el creixent poder manufacturer de la Xina o en cas contrari posaran en risc les seves pròpies indústries.

"La política industrial de la Xina pot semblar remota mentre estem asseguts aquí en aquesta sala, però si no responem estratègicament i de manera unida, la viabilitat de les empreses tant als nostres països com a tot el món podria estar en risc", ha insistit la secretària del Tresor.

Les paraules de Yellen arriben només una setmana després del cop sobre la taula que va donar el president nord-americà Joe Biden en aprovar una pujada dels aranzels a les importacions de productes de la Xina per valor de 18.000 milions de dòlars. Segons va explicar la Casa Blanca, amb les noves mesures es veuran afectats cotxes elèctrics, semiconductors, panells solars, bateries de liti, grues portuàries i productes mèdics que vinguin del gegant asiàtic.

Això va elevar més la tensió entre les dues economies, fins al punt que la Xina va denunciar el proteccionisme dels Estats Units i va advertir que defensarà els seus interessos. La nova guerra que semblen haver iniciat Washington i Pequín podria esquitxar Europa, que de moment prefereix mantenir-se en un punt mitjà.

De fet, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ja ha dit que no s'unirà als Estats Units a la pujada d'aranzels, sinó que Brussel·les adoptarà un enfocament diferent. "Volem competència, volem comerciar junts, però volem que sigui just i respecti les regles", ha apuntat, a més, Von der Leyen en declaracions a Financial Times aquest mateix dimarts abans del discurs de Yellen.

LLEI DE REDUCCIÓ DE LA INFLACIÓ

Així mateix, Yellen ha respost també a les crítiques de la UE a la Llei de Reducció de la Inflació de l'administració Biden, que apunten que ha impulsat la inversió al sector manufacturer nord-americà a costa d'Europa. Però la secretària del Tresor ha negat rotundament.

"No estem creant oportunitats només a casa. El comerç entre els Estats Units i la UE en productes d'energia verda va superar els 2.000 milions de dòlars el 2022, i els països europeus poden ser líders en aquesta àrea", ha assenyalat Yellen, que creu que "a mesura que produïm més als Estats Units, reduirem els costos de les tecnologies d'energia neta a nivell mundial, beneficiant les persones i les economies de tot el món".

Finalment, Yellen ha demanat una cooperació més gran entre els EUA i la UE en matèria de minerals crítics, argumentant que les cadenes de subministrament de les dues regions estan "sobreconcentrades a la Xina". També ha demanat col·laboració per a l'evolució dels bancs multilaterals de desenvolupament, com ara el Banc Mundial, la intel·ligència artificial i els semiconductors.

Noticias relacionadas

contador