photo d archives d une personne qui fait ses courses dans un supermarche alors que l inflation affecte les prix a la consommation aux etats unis 20230412225914

Els preus continuen relaxant-se a la zona euro. Al març, la inflació es va moderar fins a situar-se al 2,4% en taxa interanual, xifra que suposa dues dècimes per sota de la dada del febrer, segons ha publicat Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària.

L'Índex de Preus de Consum (IPC) es col·loca així al nivell més baix des del novembre de l'any passat.

La contribució més gran a la taxa d'inflació anual de la zona de l'euro va provenir dels serveis (+1,76 punts percentuals), per davant dels aliments, alcohol i tabac (+0,53), béns industrials no energètics (+0,3) i energia (-0,16).

D'aquesta manera, el cost dels serveis es va mantenir al 4%. Mentrestant, els béns industrials no energètics es van atenuar a l'1,1%, l'energia va moderar la caiguda a l'1,8% i els aliments frescos es van abaratir un 0,5%.

Excloent-ne l'impacte de l'energia i dels aliments, l'alcohol i el tabac, és a dir, la inflació subjacent, la taxa es va frenar fins al 2,9% des del 3,1% del mes previ.

A tota la Unió Europea (UE), la inflació anual es va situar al 2,6% al març, enfront del 2,8% del febrer, cosa que representa la menor pujada de preus des del juliol del 2021.

Per països, la inflació va disminuir en tretze països, se'n va mantenir estable en quatre i en va augmentar en deu. Les taxes anuals més baixes es van registrar a Lituània (0,4%), Finlàndia (0,6%) i Dinamarca (0,8%). Per contra, les pujades més importants es van produir a Romania (6,7%), Croàcia (4,9%), Estònia i Àustria (els dos 4,1%).

"Les dades confirmen que la tendència desinflacionària està en marxa, recolzant les expectatives d'una retallada de tipus al juny", expressen a Oxford Economics. "No cal que tots els components de l'IPC assoleixin l'objectiu del 2% abans de començar les retallades de tipus i, si bé les dades salarials poden continuar sent la mètrica més rellevant, la qüestió clau és el ritme de les retallades i no la gairebé segura retallada del juny", afegeixen.

En total, esperen retallades de 100 punts bàsics aquest any, "atesa la nostra previsió encara per sota del consens d'una inflació del 2,1% per a la zona de l'euro aquest any". "Creiem que les retallades de tipus recolzaran una recuperació econòmica gradual a la zona de l'euro", diuen.

contador