ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 16 de abril de 2024 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 escala per sobre dels 11.100 punts i marca nous màxims anuals i des del 2017. El selectiu espanyol avança al tancament un 1,56%, fins als 11.154 punts, tot i que ha arribat a pujar fins als 11.167 punts. Al capdavant de l'índex trobem novament Sabadell (+3,27%), després de disparar-se ahir després de publicar resultats. A dalt de tot se situen també Acciona Energia, Acciona, Grifols, BBVA i Santander. Al costat de les retallades, Repsol i Redeia han estat les pitjors de la sessió.

  • 10.927,400
  • 0,67%

Al Mercat Continu, Berkeley, que ha presentat una breu declaració sobre la seva situació financera i que segueix molt pendent de l'evolució política d'Espanya pel que suposa per al seu projecte de mina a Salamanca, cau un 0,9% després de pujar ahir amb força. Faes (+1,81%) i Adolfo Domínguez (+0,65%) també han publicat comptes.

A més, atents a Applus, després que Amber s'hagi imposat a Apollo en la millora de preus de les OPA sobre la companyia, amb un preu de 12,78 euros.

ATENTS AL PCE DELS EUA

El selectiu acumula durant la setmana una pujada del 3,9%. Això, després d'avançar dilluns i dimarts un 1,5% i un 1,7%, respectivament, i caure dimecres i dijous un 0,4%.

La resta de borses europees avancen menys que l'IBEX, mentre que els selectius nord-americans repunten des del 0,3% del Dow Jones fins al 2% del Nasdaq gràcies a la reacció d'Alphabet després de publicar resultats, que es dispara un 10%. La companyia bat previsions i inicia el repartiment de dividend. Microsoft també puja, encara que menys (+2%), després d'anunciar-ne els seus.

Avui se segueixen publicant resultats empresarials, sobretot a Europa (TotalEnergies, Rémy Cointreau, Cepsa...). Aquest és el principal focus datenció del dia per als inversors. L'altre, la macro, amb la publicació del deflactor del consum personal (PCE) als EUA del març, que ha sorprès i repuntat al 2,7% des del 2,5% anterior i el 2,6% esperat; a més, la taxa subjacent es manté al 2,8% i posa més pressió sobre una Reserva Federal (Fed) que cada cop sembla tenir menys arguments per abaixar els tipus d'interès.

A l'altra banda de l'Atlàntic també es coneix l'índex de sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan del mes d'abril, que ha caigut a 77,2 punts des dels 77,9 anteriors.

A més, a Espanya s'han publicat l'EPA del primer trimestre (puja l'atur a 117.000 persones) i les vendes al detall del mes de març.

EL BANC DE JAPÓ NO FA RES

El Banc del Japó (BoJ) ha mantingut sense canvis els seus tipus aquest divendres després de la reunió de política monetària, i ha mantingut la taxa de política de referència en 0%-0,1%. Això està en línia amb el que esperava el mercat després que, a la reunió de març, el BoJ finalitzés la seva política de tipus d'interès negatius i els elevés des del -0,1% fins a aquesta forquilla del 0%-0,1%. Aleshores ja es va dir que aquest increment no implicava que comencés una etapa de pujades.

Després de la decisió, el ien s'ha tornat a depreciar més. Ha trencat el nivell de 156 iens per dòlar.

El BoJ també ha simplificat el llenguatge sobre la compra de bons. Ha assenyalat que comprarà bons del govern d'acord amb la seva decisió del març, i ha eliminat una nota al peu que deia que havia comprat al voltant de 6 bilions de iens per mes al passat.

La reacció de la borsa és positiva. El Nikkei ha pujat prop d'un 1%.

D'altra banda, cal destacar que la minera BHP ha caigut un 3,43% a la Borsa d'Austràlia. Segons publica Reuters, la direcció d'Anglo no considera interessant la seva OPA.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0686 dòlars (-0,4%). El petroli puja un 0,5%, amb el Brent als 89,51 dòlars i el WTI, als 84,01 dòlars.

L'or avança un 0,14% (2.345 dòlars) i la plata cedeix un 0,61% (27,18 dòlars).

El bitcoin cotitza als 63.500 dòlars i l'ethereum, als 3.100 dòlars.

La rendibilitat del bo americà a 10 anys es relaxa al 4,68% des de nivells per sobre del 4,70% que va tocar ahir i que impliquen el nivell més alt des del 2 de novembre de l'any passat. Això, després de la publicació aquest dijous del PIB del primer trimestre als Estats Units que va mostrar una desacceleració de l'economia del país superior a l'esperada.

Noticias relacionadas

contador