le president chinois xi jinping 20231205112924

El president de la Xina, Xi Jinping, ha promès als consellers delegats d'empreses nord-americanes que Pequín continuarà treballant per millorar l'entorn empresarial. A més, ha dit que les relacions bilaterals Xina-EUA "no poden tornar als vells temps, però pot abraçar un futur millor".

Així ho ha afirmat Xi, que ha destacat que "durant els últims anys, la relació Xina-EUA ha experimentat alguns revessos i seriosos desafiaments, dels quals cal aprendre lliçons". Ara, segons la seva opinió, la història no es pot tornar a repetir.

"La Xina i els Estats Units s'haurien d'ajudar mútuament, en lloc d'obstaculitzar-se, tant a àrees tradicionals com el comerç i l'agricultura, però també en àrees emergents com el canvi climàtic i la intel·ligència artificial", ha asseverat el mandatari xinès.

Xi s'ha expressat així en una xerrada amb el president i director executiu de Blackstone, Stephen Schwarzman, el president i CEO de Qualcomm, Cristiano Amon, i també davant del president de la junta directiva del Comitè Nacional de Relacions entre els Estats Units i la Xina, Evan G. Greenberg. També hi han estat presents el degà fundador de l'Escola de Govern John F. Kennedy de Harvard, Graham Allison, així com el president del Consell Empresarial EUA-Xina, Craig Allen.

De fet, el Consell Empresarial Estats Units-Xina ha dit en un comunicat que recull CNBC que “ha estat un honor ser convidat i participar en el diàleg amb el president Xi per discutir les nostres preocupacions sobre la disminució del comerç, la inversió i la confiança empresarial, així com el nostre desig d'ajudar a millorar el compromís i l'intercanvi comercial entre els dos països”.

Durant la seva intervenció, el president del gegant asiàtic també ha aprofitat per defensar que l'economia de la Xina és "sòlida i sostenible", rebutjant les previsions que apunten que el país aviat arribarà al pic de creixement. De fet, Pequín s'ha fixat un objectiu de creixement al voltant del 5% aquest any.

A més, ha emfatitzat, en referència a l'alleujament dels requisits d'exportació de dades que s'ha dut a terme fa uns dies, que "la reforma de la Xina no s'aturarà i la seva obertura no s'aturarà". "La Xina està planificant i implementant una sèrie de passos importants per aprofundir integralment la reforma i fomentar constantment un entorn empresarial orientat al mercat, basat en la llei i de classe mundial. Això crearà un espai de desenvolupament més ampli per a les empreses nord-americanes i altres empreses estrangeres", ha comentat.

Xi ha recordat també que al mes de novembre passat, durant la seva visita a San Francisco, va aconseguir un "entesa important amb el president Biden sobre la necessitat d'estabilitzar i millorar les relacions entre la Xina i els Estats Units". Segons ha afirmat, les relacions comercials bilaterals són una "situació nova i en evolució" i ha demanat a les dues parts "seguir les regles econòmiques i de mercat", "ampliar i aprofundir la cooperació empresarial mútuament beneficiosa" i "respectar els drets de desenvolupament de cadascun”.

Per la part xinesa també hi han assistit el ministre de Relacions Exteriors i màxim diplomàtic de la Xina, Wang Yi, el president de la Comissió Nacional de Desenvolupament i Reforma, Zheng Shanjie, i el ministre de Comerç, Wang Wentao.

Noticias relacionadas

contador