Madrid restringeix la mobilitat a 8 zones més i ja hi ha 45 àrees sanitàries confinades

El ministre Salvador Illa ha demanat ampliar les restriccions a tota la capital

Javier Melguizo
Bolsamania | 25 set, 2020 13:21 - Actualitzat: 13:21
madrid sanidad consejero

La Comunitat de Madrid ha ampliat les restriccions a la mobilitat a 8 zones sanitàries més, i ja són 45 les àrees confinades, per intentar frenar l'expansió de la Covid-19 a la regió. El vice-conseller de Salut i Pla Covid, Antonio Zapatero, ha explicat que aquestes mesures començaran a aplicar-se a partir de dilluns i es revisaran cada 14 dies.

Les noves zones afectades per les restriccions són Panaderas (Fuenlabrada), Doctor Trueta, Doctor Trueta (Alcorcón), Miguel Servet (Alcorcón), García Noblejas (Sant Blas), Vicálvaro Artiller (Vicálvaro), Orcasitas (Usera), Rafael Alberto (Puente de Vallecas) i Campo de la Paloma (P. Vallecas). Es tracta d'aquelles que presenten una incidència de més de 1.000 casos positius per Covid per 100.000 habitants en els últims 14 dies.

En aquestes àrees hi viuen 160.000 persones, un 2,5% de la població de la Comunitat de Madrid. Sumant-se als habitants de les altres 37 zones confinades, ja hi ha 1.125.000 madrilenys que no poden sortir de la seva zona sanitària, excepte per causes laborals, educatives o sanitàries.

A part de les restriccions a la mobilitat, en aquests territoris s'hi aplicaran d'altres mesures com la clausura de parcs i jardins, el tancament dels comerços a partir de les 22 hores i la limitació al 50% de l'aforament en l'hostaleria, on ja no s'hi permet el consum a la barra. I en el conjunt de la Comunitat continua la prohibició de mantenir reunions socials de més de sis persones.

El Govern autonòmic ha recomanat a tots els madrilenys que evitin tot moviment innecessari, tant a les àrees amb restriccions com a tot el territori de la regió. De fet, el vice conseller ha instat a prioritzar el teletreball o, si no és possible, "l'entrada escalonada" per tal d'evitar les aglomeracions.

Zapatero també ha avançat que es començaran a fer test d'antígens d'atenció primera a partir de dilluns, començant per Puente de Vallecas. El Govern d'Isabel Díaz Ayuso ja ha adquirit 5 milions d'aquestes proves. "Suposarà un abans i un després en la capacitat diagnòstica del coronavirus", ha remarcat el viceconseller. La Conselleria de Sanitat també està preparant dos hotels sanitaritzats més per a incrementar el nombre de llits disponibles.

Respecte a la capacitat de rastreig, qüestionada durant les últimes setmanes, la directora general de Salut Pública, Elena Andradas, ha remarcat que es necessita "un temps per veure'n l'impacte en la transmissió i en l'ocupació sanitària". A més, ha assegurat que comptaran amb 1.000 rastrejadors, quan arribi l'Exèrcit. "La prioritat és la detecció precoç, l'aïllament i els contactes dels casos", ha insistit.

ENFRONTAMENT ENTRE EL GOVERN I LA COMUNITAT

A la mateixa hora que s'ha produït la roda de premsa de la Comunitat de Madrid, el Govern d'Espanya ha contraprogramat una compareixença del ministre Salvador Illa. Al responsable de la cartera de Sanitat li semblen insuficient aquestes mesures i ha demanat estendre les restriccions a tota la capital. "Correspon a la Comunitat de Madrid explicar els raonaments pels quals han pres les mesures que han pres", ha ressaltat.

Illa també ha advertit que s'acosten "setmanes dures" per a Madrid i ha afirmat que "no s'hi valen les dreceres". De cara a la pròxima reunió de l'Espai de Cooperació, ha destacat que hi assistirà amb "esperit constructiu de lleialtat, però amb molta claredat, amb l'objectiu de prendre el control de l'epidèmia".

contador