L'euro pateix després que Draghi obrés les portes a més retallades de tipus

La 'QE' encara té marge de maniobra, assenyala el banquer central

Noemí Jansana
Bolsamania | 18 jun, 2019 11:35
europe-bce-francfort-ecb-banque-centrale-europeenne-euro-draghi-merkel-hollande-frontieres

L'euro ha cedit terreny fins a tocar mínims de dues setmanes després que el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, hagi ratificat el gir ultraflexibilizador del banc central. Durant les seves paraules inaugurals de la jornada d'aquest dimarts del fòrum de banquers centrals de Sintra, ha obert les portes a més retallades de taxes i a una nova ronda de compres d'actius.

La moneda comunitària es deixa un 0,2% i cedeix terreny per sota dels 1,12 dòlars després que l'italià hagi reconegut que si les perspectives no milloren, seran necessaris estímuls addicionals. Així, ha afirmat que noves reduccions de tipus formen part dels instruments amb què compta el banc central per afrontar la situació.

El president del BCE ha assenyalat, a més, que el seu programa de compres d'actius (QE) encara té un marge de maniobra considerable, i ha aprofundit una mica més en el discurs acomodatici que va oferir el passat 6 de juny, amb motiu de la reunió de tipus el BCE.

La moneda europea, en conseqüència, ha cedit fins al seu pitjor canvi des del 3 de juny contra el dòlar. La lliura, molt pressionada per la més que segura victòria de Boris Johnson en la carrera pel lideratge tory després de la renúncia de Theresa May, es recupera des de mínims de cinc mesos. "Els mercats comencen a descomptar una retallada de 10 punts bàsics abans que acabi l'any", indiquen els analistes d'XTB, tot i això, molts experts indiquen que els bancs centrals s'han embarcat en un estira-i-arronsa verbal sense intencions reals d'executar mesures d'estímul.

L'atenció seguirà a Sintra, que oferirà intervencions dels creadors de política monetària fins a aquest dimecres. Demà, la Reserva Federal dels EUA (Fed) també ha de donar a conèixer la seva decisió del mes de juny, amb totes les mirades posades en Jerome Powell i en les possibles indicacions de retallades de taxes.

contador