Nova Zelanda i Corea del Sud pugen tipus un 0,5% i envien una nota agressiva

És el major increment de taxes del banc sud-coreà

Noemí Jansana
Bolsamania | 13 jul, 2022 09:23
banco nueva zelanda

El Banc de la Reserva de Nova Zelanda i el Banc de Corea del Sud han pujat tipus d'interès aquest dimecres un 0,50%, amb un to agressiu en les declaracions. És la pujada més gran de tipus del banc central sud-coreà des que el banc va adoptar l'actual sistema de política monetària el 1999.

El banc central de Corea del Sud ha aplicat dimecres una pujada històrica dels tipus d'interès de mig punt per controlar la inflació, que es troba al ritme més ràpid dels últims 24 anys. El Banc de Corea (BoK) ha elevat el tipus d'interès fins al 2,25%, mentre augmenta la pressió perquè els responsables polítics actuïn amb més rapidesa.

La decisió podria contribuir a frenar un debilitament més gran del won, després que la divisa s'hagi desplomat un 9,4% respecte al dòlar nord-americà aquest any, convertint-se en un dels mercats emergents amb pitjors resultats.

Pel que fa a Nova Zelanda, el banc central ha dut a terme la sisena pujada consecutiva dels tipus d'interès dimecres i ha assenyalat que seguia sentint-se còmode amb el seu agressiu camí d'enduriment previst, ja que les autoritats intenten reduir els efectes de segona ronda de la inflació desbocada.

El Banc de la Reserva de Nova Zelanda (RBNZ) ha elevat el tipus d'interès oficial en 50 punts bàsics fins al 2,5%, un nivell que no es veia des del març del 2016. Ha dit que era apropiat continuar l'enduriment al ritme per mantenir l'estabilitat dels preus i donar suport a l'ocupació màxima sostenible.

Gairebé tots els economistes enquestats esperaven que el banc central pugés el tipus d'interès en 50 punts bàsics. Tot i això, s'havia especulat amb la possibilitat que suavitzés les seves perspectives, atesa l'alarmant caiguda de la confiança de les empreses i els consumidors i l'acceleració del descens dels preus de l'habitatge al país.

Tot i això, l'RBNZ ha afirmat al seu comunicat que el seu comitè de política monetària també se sentia "àmpliament còmode" amb l'agressiva via política projectada al maig, que preveia uns tipus d'interès propers al 3,5% a finals d'aquest any i un màxim del 4% a mitjans del 2023.

contador